Genel
Giriş Tarihi : 18-07-2018 08:43   Güncelleme : 18-07-2018 08:43

15 Temmuz’un Uluslararası Boyutu Ve Etkileri!

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 15 Temmuz Etkinlikleri kapsamında YÖK ve Ankara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "15 Temmuz Darbe Girişiminin Uluslararası Boyutu ve Etkileri Paneli", YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

15 Temmuz’un Uluslararası Boyutu Ve Etkileri!

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonu'nda düzenlenen panele, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Ankara Üniversitesi Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nahide Bozkurt, Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Merthan Dündar, Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necati Kutlu, Ankara Üniversitesi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taşansu Türker ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.

Japonya'dan ABD'ye 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası boyutlarının ve etkilerinin çarpıcı tespitler eşliğinde paneldeki konuşmacılar tarafından anlatıldığı panelin açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç gerçekleştirdi.

15 Temmuz'un, doğrudan milli varlığımıza ve anayasal düzenin ortadan kaldırılmasına yönelik tarihimizdeki en kanlı darbe girişimi olduğunu belirterek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Saraç, "Bu darbe girişiminin, yıllardır devlet içerisine yerleşerek bütün kurumlara yayılan, devlet içinde ayrı bir devlet gibi örgütlenen bir şebekenin girişimi olduğu alenen ortaya çıkmıştır." diye konuştu.

YÖK Başkanı Saraç, ülke yönetimini gayrimeşru yollardan ele geçirmek, millet iradesini kanlı bir şekilde bastırmak, halk üzerinde dış güçlere bağlı bir azınlık otoritesi oluşturmak amacıyla başlatılan bu darbe girişiminin, Türk milletinin iradesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın olağanüstü kararlı duruşu ve liderliğinde bastırıldığını ve akamete uğratıldığını ifade etti.

O günden itibaren devletin tüm kurumları gibi, YÖK olarak Türk yükseköğretimi ve kurumlarımızı zedelemeden bu terörist yapıdan ülkeyi kurtarmak için, hukukun üstünlüğünü koruyarak tedbirler aldıklarını belirten Başkan Saraç, 18 Temmuz 2016'da devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri ile birlikte "akademinin milli iradeye ve demokrasiye olan inancını ve saygısını iletmek üzere" TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman'ı ziyaret ettiklerini söyledi.

Dün İstanbul Üniversitesinde ve bugün de Ankara Üniversitesinde düzenlenen panellerde olduğu gibi, darbe teşebbüsüne ilişkin üniversitelerimizde de paneller düzenlendiğinin ve düzenlenmeye de devam ettiğinin altını çizen YÖK Başkanı Saraç, ulusal ve uluslararası düzeyde bilgilendirme faaliyetlerinde de bulunduklarını ifade ederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu zor süreçte üniversitelerimizin kurumsal yapısı zedelenmeden, sekteye uğratılmadan tüm gücümüzle mücadeleye devam ediyoruz. FETÖ iltisaklı yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerine ilişkin gerekli tüm işlemler çok hızlı bir şekilde gerçekleşti. Mevlana Protokolleri iptal edildi. İltisaklı yurt dışı diplomaların tanınırlığı kaldırıldı. Şehit eşleri ve çocuklarına özel öğrenci hakkı verildi. YÖK olarak ulusal ve uluslararası düzeyde birçok bilgilendirme faaliyetlerinde de bulunduk. Üniversitelerde açılan soruşturmalara yönelik yurtdışından gelen eleştiriler üzerine EUA, AB, Bologna Süreci İzleme Grubu gibi kurum ve kuruluşların da olduğu 118 şemsiye kuruluşa, darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar ile FETÖ/PDY terör örgütüne karşı alınan önlemleri içeren mektuplar yazıldı. Bu mektubumuz, 23 Temmuz'da dünyanın önemli üniversite sıralama kuruluşlarından "Times Higher Education"ın (THE) internet sitesinde haber olarak da yayımlandı. Diğer taraftan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger'le uluslararası kamuoyuna darbe girişiminin doğru anlatılması amacıyla YÖK'te de bir görüşme gerçekleştirdik."

YÖK Başkanı Saraç, Yükseköğretim Kurulumuzun doğrudan bağlı olduğu makamın sahibi olan ve iradesiyle bu büyük badirenin atlatılmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza; Türk akademik camiasının başkanı olarak bir kez daha engin duygularla bağlılığını ve bu buhranlı dönemde göstermiş olduğu liderliği dolayısıyla şükranlarını arz ederek konuşmasını tamamladı.

Panel oturumunu açılışında bir konuşma gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, 15 Temmuz gecesini daha dün gibi hatırladığını belirterek, 60 yıllık yaşamında nice darbeler, muhtıralar ve kalkışmalar gördüğünü ancak 15 Temmuz gibi ölüm saçan alçakça, haince, vahşice ve korkuncunun olmadığını vurguladı.

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, kahraman halkımızın o yüksek vatanperverliğinin ve milli iradenin yükselen sesini o gün herkesin duyduğunu ifade eden Rektör Erkan İbiş, görev süresi içerisinde bu gibi yapılanmalara asla taviz vermediklerini ve zorlu günler yaşansa da hep dik durduklarını belirtti.

adminadmin