Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 29-11-2020 08:00   Güncelleme : 01-12-2020 07:55

Abd Propagandası Nasıl Gerçeğe Dönüşüyor?

Abd Propagandası Nasıl Gerçeğe Dönüşüyor?

İletişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte medyanın gücü oldukça artmıştır. Medya araçlarını kullanmasını çok iyi bilen özellikle Batılı ülkeler akla hayale gelmeyen propagandaları insanlara gerçek olarak sunmakta ve işin kötüsü büyük ölçüde başarılı olmaktadırlar.

Eğer medya araçları propagandanın gücü için yeterli olmayınca bu sefer ilkel çağlarda olduğu gibi silahlı güçlere müracaat edilmektedir. Propagandanın tesirli olmadığı toplumlar ise acımasızca ezilmekte ve ikna edilene kadar burunları sürtülmektedir.

Bir zamanlar dünyanın süper gücü olan Sovyetler Birliği çok gelişmiş propaganda araçları sayesinde komünizmin dünyaya yayılmasında çok başarılı olmuştur. Eğer propaganda etkisi yetersiz kalırsa bu sefer hiç çekinmeden Kızıl Ordu’yu kullanarak karşı çıkan toplumları silindir gibi ezmiştir.

Polonya, Çekoslavakya ve Macaristan’da özgürlük isteyen halkları tanklarla acımasızca ezen Sovyet Rejimi çoğu kez Batı dünyası ile kirli işbirliğine girerek sessiz kalmasına yol açmıştır. Nükleer silahların caydırıcılığı da işin başka bir yönüdür.

Ne var ki; insanlar kandırıldıklarını anlayınca tepkileri çok sert ve güçlü olmuştur. Nitekim demir yumruk politikası ile 70 yıla yakın bir zaman Doğu Avrupa’da ayakta kalan Komünist Blok; bir yıldan az bir sürede dağılmış ve yok olmuştur. 1990 Yılında TCG Gayret isimli savaş gemisi ile Sovyetler Birliği’nin Sivastopol limanını ziyaret ettiğimizde bu akıllara durgunluk veren dağılma sürecine bizzat şahit olmuştum.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN