Sağlık
Giriş Tarihi : 08-06-2023 10:32   Güncelleme : 08-06-2023 10:32

Aile Diş Hekimliği Bütün Türkiye'de Başlıyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Aile Diş Hekimliği uygulaması ile ilgili bir duyuru yaptı.

Aile Diş Hekimliği Bütün Türkiye'de Başlıyor!

Koca yaptığı açıklamada 3 ilde pilot olarak başlatılan Aile Diş Hekimliği uygulamasının Türkiye genelinde başlayacağını ifade etti. Aile Diş Hekimliği uygulaması nedir? sorusu da vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılmaya başlandı. İşte önümüzdeki dönemde Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak Aile Diş Hekimliği uygulamasının kapsamı ve detayları!

Aile Diş Hekimliği uygulaması Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyuruldu. Gündemle ilgili açıklamalara yer veren Koca’nın duyurusunu yaptığı Aile Diş Hekimliği uygulamasının Türkiye genelinde başlatılacağını duyurdu. Modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılma çalışmaları devam ederken randevular MHRS üzerinden alınacak. Peki, Aile Diş Hekimliği uygulaması nedir, nasıl randevu alınır?

TÜRKİYE GENELİNDE BAŞLATILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı duyuruda Aile Diş Hekimliği modelinin başlatıldığını duyurdu. Koca, üç ilde pilot olarak başlatılan uygulamanın Türkiye genelinde başlatılacağını ifade etti. Koca yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 10 bin kişiye bir aile diş hekimi olacak şekilde planladık. 8 ila 10 bin arası aile diş hekimi bu projede görev alacak. Bu alanda halihazırda görev yapan diş hekimlerimize ilaveten yeni alımlar da yaparak bu sayıyı tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMASI NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Aile Diş Hekimliği modeli, gerek tedavi kapsamı, gerek sevk zincirinin sağlanmış olması ve kurumlar arası koordinasyonu, gerekse bilgi sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmaları ile dünyadaki benzer uygulamalara örnek teşkil ediyor. Sosyal devlet politikasını pekiştiren önemli bir adım olan Aile Diş Hekimliği modelinin, 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Modelin, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için altyapı çalışmalarının tamamlanması sonrasında, randevular Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabilecek. Sistemle ayrıca ebeveynler, 0-12 yaş arası çocuklarının tüm ağız ve diş sağlığı tarama sonuçları ve takip randevularını e-Nabız üzerinden görüntüleyebilecek. Bu sayede çocuklarda oluşabilecek diş problemleri erken dönemde tedavi edilebilecek.

Recep YAZGANRecep YAZGAN