Dünya
Giriş Tarihi : 02-04-2017 13:03   Güncelleme : 02-04-2017 13:03

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel BBC Türkçe’ye konuştu

Samsun, Karadeniz bölgesinde referandumda en fazla öneme sahip olan il.

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel BBC Türkçe’ye konuştu

KARADENİZ’İN OY DEPOSU SAMSUN’DA EVET YÜZDE 66!

Bölgenin en kalabalık ili olan Samsun, 1,2 milyonluk nüfusuyla Karadeniz'deki 7 ilin toplamına denk insanı barındırıyor.

Samsun'da çoğunluğun 'evet' diyeceği, hem 'evet' hem de 'hayır' cephesinin uzlaştığı bir konu.

Bugün 'evet'i destekleyen bu iki parti, 2014 yerel seçiminde toplam yüzde 80, 1 Kasım'da ise yüzde 75 civarında oy almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mart'ta Samsun'da gerçekleştirdiği toplu açılış töreninde "en az yüzde 66 oy" beklediğini söyledi.

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel ise görüşmemizde, "1 Kasım'da aldığımız oydan daha fazla evet çıkacağını düşünüyorum" diyerek alt limiti yüzde 64'e çekti.

Bu oranlar, son yerel ve genel seçimlerdeki AKP ile MHP'nin toplam oylarının 'evet' oyuna yansımasında düşüş beklendiğini gösteriyor.

Sokaklarda Samsunlularla konuştuğumda bu beklentinin haksız olmadığının anlıyorum.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ NE KADAR BİLİYORSUNUZ?

Hayır vereceğini söyleyenler arasında eskiden MHP ve AKP'ye oy verdiğini söyleyen pek çok kişi görüyorum. Konuştuğum kişiler arasında 'evet' ve 'hayır' diyeceklerini söyleyenlerin sayıları birbirine yakın.

Ancak buranın Samsun'da solun en güçlü olduğu merkez bölgesi olduğunu vurgulamakta fayda var. Köylerde, ilçelerde AK Parti'nin gücü daha fazla. Samsun'un 17 ilçesinden 16'sında belediye AK Parti'de, birinde ise MHP'de.

İki tarafın da üzerinde uzlaşamadığı konu ise, Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Mart'ta Samsun'da düzenlediği toplu açılış törenine katılan insanların sayısı ve katılım yöntemleri.

CHP'liler törene 20-40 bin arası kişinin katıldığını ve bütün Karadeniz'den bölgeye otobüs kaldırıldığını, ilçelerde okulların tatil edildiğini, katılımı artırmak için ulaşımın ücretsiz hâle getirildiğini söylüyor.

AK Parti'liler ise törene en az 120 bin kişinin katıldığını ve çevre illerden otobüs kaldırılmadığını belirtiyor.

Tören nedeniyle şehir merkezine gelen binlerce kişi, bazı esnafın yüzünü güldürmüş.

ÇİFTÇİLER NE DİYOR?

Çiftçilik yapan Mümin Pala'nın da tarımın durumu ve topraklarının imara açılmasıyla ilgili şikayetleri ortak.

Fakat o referandumda evet oyu verecek. Ülkeyi yönetenlerin eskiye nazaran daha iyi çalıştığını düşünüyor, "Yapılanları da göz ardı etmemek lazım. Daha önceden memleketin bu kadar düzenli çalıştığı yoktu" diyor ve ekliyor:

"Tabi bunlar çalışıyor da sorgulanmaz mı? İlla ki sorgulanacak tarafları vardır.

"Ben tek adam olacağını düşünmüyorum. Günümüzde her şey o kadar çabuk ulaşıyor ki kitlelere. Tek adam olmasına müsaade etmez bu memleketin insanı."

Çiftçilerle konuştuktan sonra Samsun merkezine geri dönüyorum. Bir sonraki durağım AKP Seçim Koordinasyon Merkezi.

Burada AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ile görüşüyorum.

Göksel de anayasanın tek adam yönetimine yol açacağı, meclisin feshedilebileceği gibi eleştirileri yersiz buluyor:

"O zaman Amerika da diktatörlükle yönetiliyor, öyle mi dememiz lazım? Bir diktatör seçimle başa gelmek istemez, iki dönemle kendini sınırlamaz."

'MHP'Yİ RENCİDE ETMEYE GEREK YOK'

Göksel, evet oylarının yüzde 64'ün üzerinde olacağını düşünüyor. Bu, AK Parti'nin genel seçimde aldığı oy oranı. MHP tabanını sorduğum Göksel, "MHP'nin firesi var deyip de MHP'yi rencide etmeye gerek yok. MHP'nin ne kadar firesi varsa CHP'nin de AK Parti'nin de o kadar firesi vardır" diyor.

Muharrem Göksel, bu sistemin vesayetle mücadele için gerekli olduğunu söylüyor. Bugün Türkiye'de vesayet var mı? Göksel'e göre bu sorunun cevabı evet. Buna örnek olarak 15 Temmuz'u gösteriyor ve "Bu yönetim sistemi bu yola açık, başkanlık sisteminde bu yol kapalı" diyor.

Göksel, başkanlık sisteminde darbeleri engelleyecek şeyin ise üst düzey bürokratların Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına izin veren değişiklik olduğunu söylüyor.

AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel de CHP İl Başkanı Tufan Akçagöz de Samsun'da evet oyunun önde olacağını düşünüyor. AK Parti'nin hedefi 'evet'i yüzde 64'ün üzerine çıkarmak, CHP'ninki ise yüzde 60'ın altına itmek.

Samsun'da yaşanacak oy değişimleri diğer tüm Karadeniz kentlerinden daha önemli. Çünkü buradaki yüzde 10'luk bir oy değişimi bile küçük bir ildeki nüfusun tamamının oyunu değiştirmesine denk. Bu yüzden Samsun'da çoğunluğu alan, Karadeniz'de de öne geçmek için büyük bir avantaj yakalayacak.

BBC TÜRKÇE - ONUR EREM

adminadmin