Güncel
Giriş Tarihi : 28-10-2014 10:00   Güncelleme : 28-10-2014 10:00

Amasya'da "meme kanseri" konulu seminer verildi

AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy Belediyesi tarafından "meme kanseri" konulu seminer düzenledi

Amasya'da

AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy Belediyesi tarafından "meme kanseri" konulu seminer düzenledi.

Cumhuriyet Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde konuşan Operatör Doktor Mustafa Uzun, meme kanserini ilk evrelerde teşhis etmenin hayat kurtardığını belirterek, memedeki süt bezlerinde ve meme ucuna uzanan tüplerinde oluşan bir çeşit tümör olan meme kanserinin büyük çoğunlukla kadınlarda ostrojen hormonunun artıp azalması yüzünden hormonun meme dokusuna baskı yapması ile oluştuğunu ifade etti.

Kendi kendini muayene etmenin, kanserin erken teşhisinde ve ölümleri azaltmada en etkin yöntem olduğunu anlatan Uzun, 40 yaşından itibaren her 8 kadından birinde meme kanserinin görüldüğünü anımsattı.

Uzun, dünyada yılda 1 milyon kadının meme kanseri tedavisi gördüğünü, 3 dakikada 1 kadının bu hastalığa yakalandığını ve her 11 dakikada 1 kadının kanserden hayatını kaybettiği ifade ederek, bu nedenle 40 yaşına gelmiş tüm kadınların mutlaka mamografi çektirmeleri gerektiği vurgulandı.

Meme kanserinin dünyada gittikçe artığını söyleyen Uzun, "Toplumumuzda meme bir tabu haline geldiği için hasta son evrede hastaneye başvuruyor. Bu nedenle hastalığın tedavi şansı yüzde 90'larda iken sıfıra düşüyor. Toplumumuzda bu tabu yıkılmalı" diye konuştu.

Doktor Uzun, kadının memelerinden birinde anormal büyüme, aşırı sarkıklık olması ve meme cildinde buruşukluk hissedilmesi durumunda hastaneye başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Seminere, Gümüşhacıköy Belediye Belediye Başkanı Zehra Özyol ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

adminadmin