Samsun Haber
Giriş Tarihi : 09-06-2021 13:51   Güncelleme : 09-06-2021 13:51

Bafra’da Kekik Fidesi Dağıtım Töreni

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenerek, İl Müdürlüğü tarafından yürütülen, Toplam proje tutarı 280.000 TL olan “DOKAP Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Bafra İlçesinde çiftçilere kekik fidesi (İzmir kekiği) dağıtıldı.

Bafra’da Kekik Fidesi Dağıtım Töreni

Yapılan dağıtım programına İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Dokap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan GÜLTEKİN, DOKAP Başkan Yardımcıları Şeref DEMİR ve Mustafa Kemal BİLGİN, Bafra Kaymakamı Cevdet ERTÜRKMEN, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan TOKER, Protokol üyeleri, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, teknik elemanları ve kekik üreticisi çiftçiler katıldılar.

 

Törende bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM;

“Hem ekonomik, hem sağlık açısından büyük öneme sahip, hem de İlimiz doğal florasında var olan yetiştiriciliğe uygun olan İlimizde DOKAP destekli olarak “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 7 üreticimize 22 dekar alanda dikilmek üzere 88.000 adet İzmir Kekiği Fidesi dağıtımı yapıyoruz. Akabinde aynı proje kapsamında söz konusu alanların damla sulama sistemlerinin kurulumu yapılacak, çiftçilerimizin organik tarım sertifikası alabilmeleri için sertifikasyon işlemleri tamamlanacaktır.

Bu proje ve koordineli olarak yürüttüğümüz birçok projeye destek veren başta DOKAP Başkanı ve ekibine İlimiz tarımına ve üreticilerine verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ederiz. Projelerin başarı ile uygulanmasını sağlayan sahada çalışan İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli teknik personele teşekkür ederim. Bafra Kaymakamı, İlçe Müdürlüğü ve üreticilerimize bizleri ağırladıkları için teşekkür ederim. Projenin Bafra ve İlimiz tarımına hayırlı olmasını temenni ederim.” dedi.

Dokap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan GÜLTEKİN; “Biz Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak tarımdan, hayvancılıktan, turizmden bitkisel üretime kadar hem üretimin hem istihdamın olduğu birçok konu ile ilgili bir Kurumuz. Bu doğrultuda üretim ve istihdam odaklı birçok projemiz var. 2015 yılından beri 9 ilde 450 bitkinin envanteri çıkartıldı. Bu bitkiler tıbbi ve aromatik bitkiler dediğimiz, extratından, özünden ülkemizin hem ithal ettiği hem ihracata konu olan önemli ürünlerimiz. Bu 450 bitkiden 40 tanesine hedef koyduk biz. Bunun 17 si ile ilgili eğitimlerini, bahçe düzenlemeleri ve üreticileri ile ilgili bir süreç yürüttük. Bafra ilçemizde önemli uygulamalarımız oldu. Özellikle Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birlikte önemli uygulamalarımız oldu. Projelerimize ilgili olan başta Büyükşehir Belediye Başkanıma, İl Tarım ve Orman Müdürü’me, Belediye Başkanlarımıza, Kaymakam arkadaşlarımıza ve bizatihi üretici arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Sizlerle birlikte yaptığımız bu çalışmayı önemsiyoruz. Neden önemsiyoruz? Biz 1 Milyar Dolar civarında tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili ihracatımız var. Ama maalesef 5 Milyar Dolara yakında ithalatımız var. Avrupa’nın 3-4 katı tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğine sahibiz. Bunun üretimini yaparak içindeki etken maddeler ile ilgili farklı çalışmalar yaparsak artık ihracatımız 1 Milyar Dolar değil de 3 Milyar Doları, 5 Milyar Doları yakalayacak pozisyonlara gelebiliriz. Uğraşımız ve gayretimiz bu yöndedir. Önümüzdeki senelerde bu konu ile ilgili yaptığımız çalışmalara daha da ağırlık vereceğiz. Sahada bu çalışmalara mutlaka destek vermeliyiz.

Törende bir konuşma yapan Bafra Kaymakamı Cevdet ERTÜRKMEN; “Anadolu coğrafyasında kadim uygarlıklarca önemi bilinen ve kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin, bugün biz önemini kavramış durumda değiliz. Örneğin benim memleketimde, Akdeniz de siyah çaydan sonra en fazla içilen kekik çayıdır ve zahter olarak adlandırılır. Yine Akdeniz ve Ege Bölgelerimizde en çok kullandığımız çaylardan biri adaçayıdır. Biz aslında unuttuğumuz değerleri yeniden keşfediyoruz. Kekik de bunlardan birisi. Bafra ilçemizde bulunan iki kadın kooperatifimizden biri olan bu kooperatifimiz itici gücüyle, kadın girişimciler miras yoluyla bölünen dar alanları da değerlendirerek kekik üretimi yapacaklardır.

Yine diğer bir önemli projemiz Bafra göz soğanıdır. Özellikle tıp sanayinde kullanılıyor. Onu da inşallah Bafra da yaygınlaştırmaya çalışacağız.

Ben bu vesileyle tarım beldesi olan Bafra adına, her projede bizi destekleyen Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve mesaisinde bize büyük yer ayıran İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM beyefendiye, fedakarca çalışan İlçe Tarım Müdürlüğü personelimize, medeni cesaret göstererek kadınlarımızı bir araya getiren kadın kooperatiflerine ve kadın girişimcilerimize teşekkür etmek istiyorum. İnşallah hayırlara vesile olur.” dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN