Samsun Haber
Giriş Tarihi : 14-12-2020 07:52   Güncelleme : 14-12-2020 10:32

Büyük Birlik Partisi Samsun İl Başkanı Ünsal Tokuç "Asgari Ücret Artışı Asgari Ücretlinin Gelir Kaybını Karşılamalıdır!"

Büyük Birlik Partisi Samsun İl Başkanı Ünsal Tokuç, Asgari ücretin çalışanın hayatını sürdürebilmesi için gerekli olan bir ücret olduğunu belirterek, Asgari ücretin en düşük çalışma ücreti olmasına rağmen, ülkemizde 21 milyon çalışanın yedi milyonu asgari ücretli çalıştığı için, ortalama ücret halini almış durumda olduğunu kaydetti.

Büyük Birlik Partisi Samsun İl Başkanı Ünsal Tokuç

Büyük Birlik Partisi Samsun İl Başkanı Ünsal Tokuç, yaptığı yazılı açıklamasında şöyle devam etti;

Asgari ücret belirlenirken o yıl ki gıda, konut, ulaşım, kültür vb. zaruri ihtiyaçlar da ki artışlar nedeniyle oluşan gelir kaybı ile zaruri ihtiyaçlar için beklenen artışlar göz önünde bulundurularak hesaplanmalıdır. 2020 yılında gerçekleşen genel enflasyon oranlarındaki artışın yanında, özellikle zaruri bir çok gıda ürününün fiyatının yüzde 25’lerin üzerinde arttığı için, 2020 yılı için belirlenen asgari ücrette yüzde 10’nun üzerinde bir kayıp oluşmuştur. 2021 yılı için asgari ücret belirlendikten sonra, belirlenen bu artışa 2020 yılında meydana gelen gelir kaybının da ilave edilmesi suretiyle asgari ücretin ilan edilmesi gerekir.

Büyük Birlik Partisi olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun görüşmelere başlamadan önce, mali yıl bütçesinde belirlenen gider artış oranında asgari ücret oranın da artırılmasını, bütçe giderlerindeki artışa göre belirlenen bu tutara, cari yıl içerisinde asgari ücretlinin uğradığı gelir kaybının da ilave edilmek suretiyle asgari ücret belirlenmesini teklif ediyoruz. 2021 yılı mali bütçesinde gider kalemlerindeki artış oranı yüzde 22,88’dir. Hazineden yardım alan siyasi partilere de bu oranda artış yapılmaktadır. Asgari ücretin de otomatik olarak yüzde 22,88 oranında artırılması suretiyle, halen 2.324,00 TL. olan asgari ücret 2.855,17 TL. olmaktadır.Asgari ücret tespit komisyonunca hesaplanacak 2020 yılı gelir kaybının 2.855,17 TL. ya ilave edilmesi suretiyle de 2021 yılı asgari ücreti belirlenmiş olacaktır.

Bir defa, bütçe giderlerini hangi oranda artırmışsa ve dört siyasi partiye (AK PARTİ, MHP, İYİ PARTİ ve HDP) verilen beş yüz on milyon TL. hazine yardımı hangi oranda artırılmışsa, asgari ücreti de aynı oranda artırılmalıdır. Bu pazarlıksız yapılması gereken bir işlem olmalıdır.

Dolayısıyla 2021 yılı asgari ücretinin  bütçe gider artış oranına göre 2.855,17 TL. ya çıkarıldıktan sonra, belirlenecek 2020 yılı gelir kaybının  da ilave edilmesi suretiyle asgari ücretin belirlenmesi gerekir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN