Samsun Haber
Giriş Tarihi : 29-03-2021 09:11   Güncelleme : 29-03-2021 09:29

Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali Nasıl Çalışıyor!

Samsun'un Çarşamba ilçesinde bulunan Biyokütle Enerji Santrali (BES) nasıl çalışıyor, ne yakılıyor, enerji, elektrik nasıl üretiliyor, çevreye, doğaya zararı var mı?

Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali Nasıl Çalışıyor!

İşte video ile detaylı anlatım.

Biyokütle enerjisi nedir?

Biyokütle enerjisi, biyokütle atıklarının yakılarak veya farklı işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen enerji çeşidine denir.

Biyokütle enerjisi bazı uzmanlar tarafından yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilmektedir.

Biyokütle enerjisinde bitkisel, hayvansal ve organik atıklar kaynak olarak kullanılılır.

Meyve, sebze, mantar, mısır, buğday, patates, şeker pancarı, ayçiçek, soya, otlar, yosunlar, algler, bezelye, fasulye, keten, fındık, kenevir,  gibi bitkisel atıklar: Bu atıklardan piroliz tekniği kullanılarak etanol elde edilir. Etanol ısıtmada kullanılır.

Odun, talaş gibi orman sektörü atıkları: Bu atıklar havasız çürütme tekniği ile biyogaza çevrilir. Biyogaz elektrik üretmede kullanılır.

Enerji ormanları atıkları: Bu atıklardan biyofotoliz tekniği ile dizel elde edilir. Dizel taşımacılıkta kullanılır.

Organik çöpler, kanalizasyon atıkları, dip çamurları, şehir atık suları, kağıt gibi evsel ve endüstriyel atıklar: Bu atıklardan gazlaştırma tekniği ile metanol elde edilir. Metanol havacılıkta kullanılır.

 

Biyokütle enerji santrali nedir?

Bitkisel, hayvansal ve organik atıkların yakılması yöntemiyle elektrik enerjisi üretilen tesislere biyokütle enerji santrali denilmektedir. Termik bir santral türüdür.

Elektriğin elde edilmesi için bir dönme etkisine ve dolayısıyla mıknatıslanmaya ihtiyaç vardır.

Bir türbinin dönmesi sonucu bu türbine bağlı olan generatörler mıknatıslanır ve sonucunda da elektrik üretilir. Peki türbin nasıl döndürülebilir? İşte burada “kaynak” dediğimiz şey devreye giriyor. Biyokütle santrallerinde bu kaynak biyokütle atıklarıdır. Biyokütle enerji santrallerinde biyokütle atıkları yakılır ve yüksek basınçlı buhar haline getirilir.

Bu buhar türbin kanatlarına çarptırılır ve türbin dönmeye başlar.

Recep YAZGANRecep YAZGAN