Samsun Haber
Giriş Tarihi : 04-09-2019 09:27   Güncelleme : 04-09-2019 09:27

Çek Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Olamayan Samsunlu Başkan Kim?

Samsun ile özel olarak ilgilenen Çek Cumhuriyeti, yaklaşık 2 yıl önce Samsun’da bir STK başkanına fahri konsolosluk unvanı vermek istedi.

Çek Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Olamayan Samsunlu Başkan Kim?

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin Samsun’da ki ön görüşmeleri sırasında kendi adını öne çıkartan bir oda başkanının bu talebi Büyükelçilik tarafından dikkate alınarak Türk Dışişleri bakanlığından STK başkanı ile ilgili ön onay alındı.

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin Samsun’da fahri konsolosluk için yaşadığı sürecin 1,5 yılı aşması üzerine Çek Cumhuriyeti diplomatları bir anlam veremedi.

Çek Cumhuriyeti diplomatlarının “Bu kadar uzayan bir süreç daha önce yaşanmadı. Halbuki Türk Dışişlerinden ön onay almıştık” diyerek şaşkınlıkla takip ettikleri süreç oda başkanı ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyetinin ilgili kuruluşlarının “Sakıncalı kişi” olarak rapor vermesi ve devamında “Samsun’a Çek Cumhuriyeti Fahri Konsolosu olamazsınız” şeklinde açıklama yapılması hem oda başkanını, hem ilgili odanın üst yapılanmasını hem de Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği diplomatlarını şok etti.

Çek Cumhuriyeti Samsun Fahri Konsolosu olamayan oda başkanı ise bu olayın duyulmaması ve basına yansımaması için azami çaba gösterdiği biliniyor.

Bilindiği üzere Türkiye’de herhangi bir ülkenin bir kişiye fahri konsolosluk vermesi ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının onay vermesi ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı imzalı berat verilmesi gerekiyor.

adminadmin