Samsun Haber
Giriş Tarihi : 27-02-2023 17:45   Güncelleme : 27-02-2023 17:45

Cumhurbaşkanımızı şikâyeti nedeniyle ifadeye çağrıldığı doğru değildir!

HUDER Samsun Şube Başkanı Av Hasan Duran, son zamanlarda gündemde olan Samsun Barosuna bağlı avukat Hüseyin Cimşit’in Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeye çağrılması ile ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanımızı şikâyeti nedeniyle ifadeye çağrıldığı doğru değildir!

Duran açıklamasında, Avukat Hüseyin Cimşit’in ülkemizde meydana gelen depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı ve Bakanlar hakkındaki suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, “Bu her Türk vatandaşının Anayasa ile güvence altına alınmış bir hakkıdır. Bu hususta zaten kendisi hakkında herhangi bir yasal işlem yapılması veya bu şikayeti nedeniyle soruşturma başlatılması söz konusu değildir” diyerek şöyle devam etti;

“Meslektaşımız bahse konu şikayetinden sonra twitter’daki bir paylaşımında sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret ettiği iddiasıyla Başsavcılık tarafından ifadeye çağrılmıştır.

Kamuoyunda yanlış bilgilendirme ya da yanlış yönlendirme nedeniyle Av.Hüseyin Cimşit’in sanki Cumhurbaşkanımız ve Bakanları şikâyeti nedeniyle ifadeye çağrıldığı yönünde yanlış bir algı oluşturulması nedeniyle, bu hususu açıklığa kavuşturulması amacıyla iş bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettik.

GÜN BİRLİK OLMA VE HEP BİRLİKTE YARALARI SARMA GÜNÜDÜR

Milletçe her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe, dayanışmaya ihtiyacımız olduğu bu günlerde enerjimizi kısır tartışmalara ve çatışmalara harcamayalım. Siyasi saiklerle veya farklı mülahazalarla olayları olduğundan farklıymış gibi göstermeye çalışarak kamuoyunu yanlış yönlendirmenin kimseye bir faydası olmayacaktır.

Avukatın, avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği veya Baro organında üstlendiği görevinden doğan veya görevi sırasında işlediği iddia edilen suçlardan dolayı, soruşturma ve kovuşturma yapılması, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 58 ila 60. maddelerinde öngörülen özel usule tabi tutulmuş olup, avukatın mesleği ile ilgili olmayan ve mesleğin icrası sırasında kabul edilemeyecek fiilleri 58.madde kapsamında sayılamaz.

1136 sayılı Kanunun 58. maddesine göre, bir suçun işlendiğine dair basit şüpheye ulaştığında bile soruşturma başlatması gereken cumhuriyet savcısının, görevi ile ilgili veya görevi sırasında suç işlediği iddia edilen avukat hakkında soruşturma açabilmesi için önce Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni alınması gerekir ki, bu şart gerçekleşmeden bir avukat hakkında soruşturma başlatılabilmesi mümkün değildir.

Yukarıda açıkladığımız hususlardan da anlaşılacağı üzere; meslektaşımız Av.Hüseyin Cimşit’in hakkında soruşturma başlatılmasına neden olan suç olduğu iddia edilen eylemi, avukatlık göreviyle ilgili olmayan ve avukatlık görevini icra ettiği esnada meydana gelen bir eylem değildir.

Avukatlar ancak ve ancak görevlerinden dolayı ya da görevlerini icra ederken işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı soruşturma başlatılabilmesi için Adalet Bakanlığından izin alınması gerekir. Avukat hakkında suç olduğu iddia edilen her fiilinden dolayı soruşturma başlatılabilmesi için mutlaka Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmasına gerek yoktur.

Avukatın görevi ile ilgili olmayan ve suç olduğu iddia edilen bir fiilinden dolayı soruşturma başlatılması Adalet Bakanlığı’nın iznine tabi değildir.

Av. Hüseyin CİMŞİT hakkında soruşturma başlatılmasına ve ifadeye çağrılmasına neden olan fiili Cumhurbaşkanımız hakkında hakaret suçunu işlediği iddia edilen twitter’daki paylaşımıdır.

Kamuoyunda oluşturulan algı gibi deprem nedeniyle Cumhurbaşkanımız ve Bakanlar hakkındaki suç duyurusundan dolayı değildir.

 

                    

Recep YAZGANRecep YAZGAN