Güncel
Giriş Tarihi : 20-12-2014 03:00   Güncelleme : 20-12-2014 03:00

Dünyada gıda ve tarımın önemi

GİRESUN (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, "Bugün dünyada belki farkında değiliz ama coğrafi sınırların büyük kısmı tarım ve gıda mücadeleleri dolayısıyla şekil değiştiriyor" dedi

Dünyada gıda ve tarımın önemi

GİRESUN (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, "Bugün dünyada belki farkında değiliz ama coğrafi sınırların büyük kısmı tarım ve gıda mücadeleleri dolayısıyla şekil değiştiriyor" dedi.

Kemaloğlu, Tarım ve Kırsal Kalkındırmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğünce bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Bakanlık tarafından tarım ve kırsal kalkınmaya çok ciddi destekler sağlandığını belirtti.

Son yıllarda sağlanan desteklerle Bakanlığın Türkiye'nin en büyük yatırımcı ve yatırımcıyı destekleyen bakanlıklarından biri haline geldiğine işaret eden Kemaloğlu, destek sağlanan kurumlardan birinin de TKDK olduğunu vurguladı.

TKDK desteklerini tüm Türkiye'ye yaymayı arzu ettiklerini ifade eden Kemaloğlu, yatırımcıları kuruma beklediklerini söyledi.

Dünyada ülke coğrafyalarının tarım ve gıda mücadeleleri dolayısıyla değişim göstermeye başladığının altını çizen Kemaloğlu, şunları kaydetti:

"Bir süre sonra insanlar demirleri ve taşları yiyemeyecekler. Gıdaya insanoğlu var olduğu sürece ihtiyaç duyulacak. Tarım çok önemli. Dünyada bugün üç stratejik alan var. Enerji, su, tarım ve gıda. Suyun da yüzde 70'i tarımsal alanda kullanılıyor. Bugün dünyada belki farkında değiliz ama coğrafi sınırların büyük kısmı tarım ve gıda mücadeleleri dolayısıyla şekil değiştiriyor. Ukrayna diye yanımızda bir ülke var. Topraklarının yüzde 40'ını uluslararası fonlar işletiyor. Arjantin topraklarının yüzde 15'ini bugün yabancılar işletiyor. Farkında olmadığımız çok ciddi mücadele var. Onun için ülkemiz şanslı. Her türlü iklim şartımız var. Yatırımcılarımız var. Bakanlıkk olarak biz kamu hizmetçisiyiz. Mümkün olduğunca bu bölgede kırsal kalkınmaya dönük yatırımların artırılmasını arzu ediyoruz."

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ise kurum olarak 2014 yılında 42 ilde yapılan yatırımlara yaklaşık 2 milyar liralık hibe sağladıklarını söyledi.

Nazlı, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yeterince hibe desteği için proje alamadıklarını ifade ederek, "Kırsal ve tarımı kalkındırma kurumu olduğu için bütün yörelerimizde nüfusları ile orantılı homojen bir kalkınma istiyoruz. Çok ciddi bir hibe kurumuyuz. 13. çağrımızın ilanına çıktık. 12 Ocak'tan itibaren de proje almaya başlayacağız. 530 milyon lira hibe dağıtacağız. Biz sizlerin ilgilisi alakasını çekmek istiyoruz" dedi.

adminadmin