Türkiye
Giriş Tarihi : 23-10-2014 14:00   Güncelleme : 23-10-2014 14:00

DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENME MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Özel Karadeniz Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanlarından Dr

DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENME MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Özel Karadeniz Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanlarından Dr. Fuat Çelik, meme sağlığı ve cerrahisi konusunda bilgi verirken, özellikle meme kanserinden korunmak için düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin şart olduğunu vurguladı.
Dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirten Çelik, “Meme hastalığının en önde gelen belirtisi, memedeki kitledir. Hastaların çoğu kitleyi kendisi bulup doktora gelir. Meme başından akıntı ikinci sıklıkla görülen belirtidir. Meme başı akıntılarının yüzde 90’ı iyi huylu hastalıkların belirtisi olmakla beraber, 50 yaşından büyük kadınlarda meme başı akıntısı kötü huylu tümör yönünden önemlidir. Memede ağrı çoğunlukla iyi huylu bir nedene bağlıdır. Deri belirtileri ileri evre meme kanserinde ortaya çıkar. Meme başında çekilme, santral yerleşimli bir kanseri akla getirmelidir. Meme kanserinde uzak metastazlara ait belirtiler de görülebilir. Bunlar koltuk altında şişlikler, kolda ödem, supraklavikular alanda şişlik ve kemik ağrılarıdır” dedi
ERKEN ADET RİSKİ ARTTIRIYOR
Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kanser gelişme olasılığı normal kadınlara göre üç dört kat daha fazla olduğunu söyleyen Çelik konuşmasına şöyle devam etti: “Ailede birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kişilerde, meme kanserine yakalanma olasılığı, ailesinde meme kanseri olmayan kadınlara göre iki kat daha fazla. Adet görmeye erken başlanması, menopoza geç girilmesi meme kanseri gelişme riskini arttırır. İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı, 20 yaşından önce doğuranlara göre iki kat fazladır. Menopoz nedeniyle 5-10 yıldan fazla östrojen tedavisi alanlarda da risk artmaktadır. Tek taraflı,35 yaşın üzerinde kendiliğinden gelen kanlı akıntı önemlidir. Kadınlar meme uçlarını akıntı geliyor mu diye sıkmamalıdır. İki taraftan süt kıvamında akıntı varsa, hipofiz adenomu veya hipotiroidiye bağlıdır. Akıntıyla birlikte memede kitle bulunması kanser yönünden önemlidir.”
KADINLAR MEME SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRLER?
Meyve tüketiminin fazla olmasıyla meme kanseri riskinde belirgin azalma tespit edildiğini de ifade eden Dr. Çelik, “Düzenli egzersiz ve jimnastik yapan kadınlarda meme kanserinin azaldığı bilinmektedir. Meme kanseri ile beslenmenin de önemli bir ilişkisi vardır. Sebze ve meyveden zengin beslenmek, ağır yağlı yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Alkol kullanılmamalıdır. Hafif egzersiz yapılması, haftada dört saat tempolu yürüyüş, şişmanlığın azaltılması ile meme kanseri riski yüzde 30-40 oranında azaltılabilir.”
MEME HASTALIKLARINDA HANGİ CERRAHİ YÖNTEMLERİ UYGULANIR?
Son olarak meme hastalıklarında izlenen cerrahi yöntemlere değinen Çelik, “Temel olarak üç yöntem uygulanmaktadır. Bunlar tüm memenin alınması (mastektomi ), sadece kanserli kitlenin çıkarılması (lumpektomi) ve memenin bir bölümünün çıkartılmasıdır. (quadranektomi) yöntemleri olarak sıralayabiliriz” dedi.
adminadmin