Ekonomi
Giriş Tarihi : 16-03-2022 12:18   Güncelleme : 16-03-2022 12:27

Emekliye Vize Kolaylığı ve 2022'de Schengen Emekli Vize Şartları

Emekliye vize kolaylığı, Schengen emekli vizesi ile tanınmıştır. Schengen emekli vizesi turistik vize kapsamında olduğu için başvuru yaparken C tipi Schengen vizesine başvuruda bulunmak gerekmektedir; C tipi Schengen vizeleri kısa süreli seyahatler için tek giriş, çift giriş veya çoklu giriş olarak verilen vizelerdir.

Emekliye Vize Kolaylığı ve 2022'de Schengen Emekli Vize Şartları

Emeklilerin Schengen vize başvuru süreci ile ilgili merak edilen ve en çok sorulan soruları Schengen emekli vizesi başvurularında Türkiye’de en çok başvuru oranına sahip olan Vizem.net danışmanlarına sorduk. 

Daha fazla bilgi almak için: 0850 241 1868

Emekliler İçin Schengen Vizesi Evrakları Nelerdir?

Emekliler için Schengen vizesi evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Vizenin son gününden itibaren en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olması, 10 yıldan eski olmaması ve en az 2 boş sayfası bulunması gerekmektedir. 
  • Emekli vize başvuru formu: Bilgiler eksiksiz olarak başvuru yapacak kişi tarafından doldurulmalı, özellikle tarihlerde ve rakamlarda hatalı bilgiler verilmemeli ve mutlaka imzalanmış olmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraf: 35 mm genişliğinde 45 mm uzunluğunda, üzerinde oynama yapılmamış ve beyaz arka fon üzerine çekilmiş 1 tane biyometrik fotoğraf gerekmektedir. 
  • Seyahat için sağlık sigortası: En az 30.000 euro değerinde ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olan ıslak imza ile kaşelenmiş sağlık sigortası istenmektedir.
  • Konaklama belgeleri: Seyahate çıkacak kişinin adını içeren ve konaklanması planlanan yerlerin ve seyahat rezervasyonlarının belgeleri sunulmalıdır. Eğer bir tanıdıkta kalınacak ise ev sahibinin seyahate çıkan kişiyi güvence altına aldığına dair ıslak imzalı bir belge ibraz etmesi gerekmektedir. 
  • Banka hesap dökümü: En az son 3 ayı kapsayacak şekilde emekli maaşı hesabı ve diğer banka hesaplarının dökümü gerekmektedir. 
  • Emeklilik belgesi: Seyahate çıkacak kişinin emekli olduğuna dair QR kodlu emeklilik belgesi gerekmektedir. 
  • Ek gelir belgeleri: Eğer varsa seyahate çıkacak kişinin ek gelirlerini ispatlayan belgeler gerekmektedir. 

Vize İçin E-devlet Emeklilik Belgesi Nasıl Olmalıdır?

Vize için gereken emeklilik belgesi e-Devlet üzerinden alınabilmektedir. Vizeyi almak için e-Devlet kapısından giriş yaptıktan sonra arama bölümüne emeklilik belgesi yazılarak gelen ekranda barkodlu emeklilik belgesi oluşturma seçeneğine tıklanarak, karekodlu belge oluşturulur ve çıktısı alınır. 

 

Vize için emeklilik belgesinin alınabileceği e-Devlet ekranı görseli aşağıdadır.

 

 

Emekliler İçin Schengen Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Emekliler için Schengen vize randevusu, temsilciliklerin yasal olarak yetkilendirmiş olduğu aracı kuruluşların veya akredite acentelerin çağrı merkezleri ile iletişime geçilerek alınabilmektedir. Vize randevuları çağrı merkezi dışında ayrıca dış temsilcilik veya aracı kurumun web sitesinden online olarak veya e-posta ile ulaşılarak alınabilmektedir.

Schengen Emekli Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Schengen emekli vize başvurusu, seyahat edilmek istenilen ülkenin dış temsilciliğine veya ilgili ülkenin yetkili vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır.

2022 Yılında Emekliler için Schengen Vize Ücreti Ne Kadardır?

2022 yılında emekliler için Schengen vize harç ücreti 80 euro olarak belirlenmiştir. Vize harç ücreti sadece euro olarak ödenebilmekte ve farklı para birimleri kabul edilmemektedir. Yeminli tercüme, biyometri işlemleri ve seyahat sağlık sigortası dahil ortalama toplam maliyet 180 Euro olarak hesaplanabilir.

Schengen Emekli Vize Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Schengen emekli vize başvurusu ortalama 15 gün içinde sonuçlanmaktadır. Ulusal bayramlar, tatil günleri, veya farklı sebeplerle ülkelerin dış temsilciliklerinde yoğunluk oluşması durumunda veya ek belge talep edildiği hallerde, vize sonuçlanma süresi uzayabilmektedir. 

Schengen Vizesi Emekliler için Ne Kadar Süreliğine Verilir?

Schengen vizesi emekliler için en fazla 90 gün olacak şekilde verilmektedir. Olağanüstü durumlar dışında bu süre uzatılamamakta ve vize süresi aşıldığı takdirde cezai işlem uygulanmaktadır.

Emeklilere Kolay Vize Nasıl Alınır?

Emeklilere kolay vize, ancak son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi alınmış ise randevuya gerek olmaksızın verilmektedir. Kolay emekli vizesi almak isteyenler gerekli evrakları Vizem.net ofisine gönderdiği takdirde, başvuru merkezine gitmeleri gerekmeksizin vize işlemlerini yapabilmektedir. 

 

Schengen vize bilgi hattı: 0850 241 1868

 

Emeklilere Kesin Vize Çıkar Mı?

Hayır 2021 ve 2022 yılı itibariyle birçok emekli vize başvurularında vize reddi ile karşılaşmaktadır. Vize reddinin sebebi genelde seyahat planı detaylı anlatılmadığı için 10. maddeden verilmektedir. 10. maddeden vize reddi alan bir emekli genelde itiraz yerine yeniden vize başvuru opsiyonunu değerlendirmelidir.

 

Schengen Emekli Vizesi Reddine İtiraz Edilir Mi?

Evet, Schengen emekli vizesi reddine itiraz etmek mümkündür. Eğer ret alındıysa, karardan itibaren 1 ayı geçirmemek koşuluyla kişinin kendisinin, vekalet verdiği bir avukatın veya bir temsilcinin ret kararına itiraz etmesi gerekmektedir.

 

Sık Sorulan Sorular

Schengen vize başvurusunda bulunacak emeklilerin başvuruları ile ilgili sıkça sorulan soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır. 

Emekliye Vize Kolaylığı Sağlayan Ülkeler Hangileridir?

Emekliye vize kolaylığı sağlayan ülkeler aşağıda listelenmiştir. 

  • Almanya emekli vizesi
  • Hollanda emekli vizesi

Gerekli belgelerin eksiksiz toplandığı ve randevuya gidilerek biyometri işlemlerinin tamamlandığı hallerde, emekliler için Almanya vizesi veya Hollanda vizesi almak oldukça kolaydır.

Emeklilerin Ziyaret Vize Başvurularında Davetiye Sunması Şart Mıdır?

Ziyaret vizelerinde birçok Schengen ülkesi davetiye mektubunu talep etmektedir. Kişinin çalışma koşullarından bağımsız olarak gidilecek ülkeden alınan davetiye mektubunu sunması gerekir.

Özellikle davetiye ile Almanya’ya gitmek için gerekli evraklar arasında resmi belediye onaylı davetiyenin aslı Almanya Konsolosluğu tarafından talep edilmektedir.

 

Emekli Kişiler Schengen Vizesi İçin Sponsor Olabilir Mi?

Evet, emekli kişiler Schengen vizesi için sponsor olabilmektedir. Vize başvurusunda bulunulan ülkenin finansal yeterlilik ve başvuru sahibine olan yakınlık derecesi şartlarının sağlanması halinde emeklilerin Schengen vizesi sponsoru olmasın bir engel bulunmamaktadır. 

Vize başvurusu için sponsor olacak emekli kişiden talep edilen evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Sponsor dilekçesi: Sponsor olunacak kişinin seyahat amacını ve planını açıklayan ve emekli kişi tarafından bu seyahate sponsor olunacağının açıkça belirtildiği bir ıslak imzalı dilekçe sunulmalıdır. 
  • Kimlik fotokopisi: Sponsora ait kimlik fotokopisi gerekmektedir; eğer kimlik fotokopisi bulunmuyor ise ehliyet veya pasaport fotokopisi istenilmektedir. 
  • Noterden imza beyannamesi: Eğer kimlik, ehliyet veya pasaport fotokopisi bulunmuyor ise notere gidilerek imza beyannamesi çıkarılması gerekmektedir. 

Vize için sponsor emekli ise ve çalışmayan bir kişiye sponsor olunacak ise sponsor olacak kişi vizeye kendi başvuru yapıyormuş gibi istenilen bütün belgeleri götürmek durumundadır.

Schengen Emekli Vize Başvurusu İçin Banka Hesabında Ne Kadar Para Olmalıdır?

Schengen emekli vize başvurusu için banka hesabında bulunması gereken miktar seyahat edilecek ülkeye ve seyahat süresinin uzunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 1 haftalık Almanya seyahati için örnek verilirse, uçak bileti ve otel ücretleri haricinde kişinin banka hesabında yaklaşık olarak 10.000 TL bulunması istenilmektedir. 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN