Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-08-2017 10:40   Güncelleme : 19-08-2017 10:40

İkinci Üniversite İçin Samsun Ayakta

Samsun'da bazı STK'lar ve siyasiler kapatılan Başarı Üniversitesi'nin MYO'ya dönüştürülmesine tepki gösterdi. 2. bir devlet üniversitesi şansının yok edilmemesi için OMÜ'ye ve hükümete çağrıda bulunuldu

İkinci Üniversite İçin Samsun Ayakta

FETÖ'ye finans sağladığı gerekçesiyle Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan ve ardından Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne (OMÜ) devredilen Canik Başarı Üniversitesi Yerleşkesi'nin ikinci bir devlet üniversitesi olması planlanırken, son anda bir değişiklikle Samsun Meslek Yüksek Okulu'na tahsis edildiği açıklandı. Öğrenci temsilcilerinin gösterdiği tepkiye siyasiler ve STK'lar da destek verdi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç'in de 'Samsun'un ikinci üniversite şansına destek olmasını isteyen' sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri, OMÜ'nün MYO kararının yanlış olduğunu belirterek, "Hazır yerleşkeye ikinci devlet üniversitesi yakışır. Samsun böyle bir şansı bir daha yakalayamaz. Samsun'un kanaat önderleri buna önder olsun. İktidar ve muhalefet siyasileri de Ankara'da gerekli girişimleri yapsın. Samsun kazansın" diyerek karara tepki gösterdi.  

HERKES SAMSUN'UN BU ŞANSINA DESTEK OLMALI

Samsun İli Fakirleri Koruma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adem Vural, kapatılan Canik Başarı Üniversitesi yerleşkesinin kente kazandırılacak ikinci bir devlet üniversitesi için uygun olduğunu vurguladı. Vural, "Binanın Meslek Yüksek Okulu'na verilmesinin bir anlamı yok. İkinci üniversitenin Canik'e kurulması gerekiyor. Çünkü bina hazır. Vatandaş herkes istiyor. İkinci bir devlet üniversite kurmak için yeni bir binaya ve araziye ihtiyaç var. Bu büyük bir külfet. Ancak buna heralde birileri engel oluyor" dedi.

CANİK'E ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR

Canik Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Filiz Yavuz, "Herkes devlet üniversitesi istiyor. Bunu yok sayıp başka bir yere üniversite yapmak akıllı işi değil. İkinci bir devlet üniversitesi olarak bina değerlendirilmeli. Kurulu bir düzen var. Canik'e neden üvey evlat muamelesi yapılıyor anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

SAMSUN 2. ÜNİVERSİTE İSTİYOR

Canik Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Genç ise alınan kararın yanlış olduğunu belirterek, "Canik'e ikinci devlet üniversitesi gerekiyor. Böyle bir yanlış kabul edilemez. İkinci devlet üniversitesinin Samsun'a kazandırılması konusunda yoğun bir çalışma var. Hazır binanın üniversite olarak değerlendirilmesi daha akılcı olacaktır. Bu yanlıştan biran önce dönülmeli" diye konuştu.

ORTAK AKIL ARANMALI KİME DANIŞMIŞLAR

Canik İnşaat Müteahhitleri Derneği Onursal Başkanı Cemal Semiz ise, "Bu yanlıştan dönülmeli. İkinci bir devlet üniversitesinin kente kazandırılması konusunda yoğun bir çalışma var. Bunun için hazır bir bina var ancak son anda yanlış bir karar veriliyor. Meslek Yüksek Okulu'na bina tahsis ediliyor. Bu karar alınırken, sivil toplum kuruluşlarına, öğrencilere sorulmadı. Yanlıştan dönülmeli" ifadelerini kullandı.

SİYASİLERDEN ORTAK MESAJ...

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, kentin 2, 3 hatta 4.'ncü üniversiteyi kaldırabilecek potansiyelde olduğunu belirterek, "Bu durumda ikinci bir devlet üniversitesinin kurulmaması mevcut kaynaklarla ziyan edilmesi anlamına gelecektir" dedi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç bir televizyon programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Başkan Genç Samsun'un tarih boyunca önemli bir şehir olduğunu belirtti. Başkan Genç, "Samsun geçmişi ve geleceğiyle Türkiye’ye yön veren, verebilecek potansiyelde olan bir şehirdir. Kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun’da sadece bir devlet üniversitesi bulunmaktadır. Üniversiteler yapısı itibari ile bacasız fabrikalar olup, bulundukları bölgesi sosyoloji acıdan olduğu gibi ekonomik açıdan da dönüştüren zenginleştiren kurumlardır. Samsun gibi büyük şehirlerin pek çoğunda birden fazla devlet üniversitesi bulunmaktadır" dedi.

KAYNAKLARI ZİYAN ETMEYELİM

"Samsun 2, 3 hatta 4 üniversiteyi dahi kaldırabilecek ,öğrencilerin öncelikli olarak tercih edebilecekleri bir şehirdir" diyen Başkan Genç, "Üstelik yeni bir devlet üniversitesi için kapısını açıp içerisine girebileceğiniz bir alt yapıda mevcuttur. Bu durumda ikinci bir devlet üniversitesinin kurulmaması mevcut kaynaklarla ziyan edilmesi anlamına gelecektir. Mevcut binanın meslek yüksekokulu gibi bir statüde değerlendirilmesi statükocu bir tavırdır. Bu tesislerde ikinci bir üniversite kurulmasının önünü kesmeye yönelik bir girişimdir" diye konuştu.

DERHAL DURDURULMALI

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, "Öğrencilere sorulması lazım. Meslek Yüksek Okulu'ndaki öğrencilerin mağduriyeti söz konusu olabilir. Öğrencilerin hayallerini yıkmamak lazım.Samsun büyük bir kent. İkinci bir devlet üniversitesini kaldırabilir. Başarı'nın binası ikinci bir devlet üniversitesi olarak değerlendirilmeli. Orada iyi akademik kadro oluşturmak önemlidir" ifadelerini kullandı.

BU KONUDA SİYASET BİR TARAFA BIRAKILMALI

MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin, "Kampüsün ikinci bir devlet üniversitesi olarak kente kazandırılması son derece önemli olacaktır. Binanın üniversitenin aynı alanlarına değil, marka değeri taşıyacak bir üniversite olarak kazandırılması yerinde olacaktır. Meslek Yüksek Okulu'nun gerekçelerini bilmiyoruz. Bina Samsun'a faydalı olacak ikinci bir devlet üniversitesi olarak değerlendirilmelidir. Siyaset bir tarafa bırakılarak gerek Valilik öncülüğünde üniversite ile ortak hareket edilerek bir karar verilebilir. Bizde destek veririz" dedi.

Hedef Halk

adminadmin