Sağlık
Giriş Tarihi : 10-09-2022 15:39   Güncelleme : 10-09-2022 15:39

İntihar düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin, yanınızdayız!

Sevilmeme, yalıtılmışlık, değersizlik, yalnızlık gibi düşüncelerin tetiklemesiyle kişinin katlanılamayan acı veren duygulara sürüklenebileceğini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nden Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, “Bu süreç ölümsüzlük arayışı içindeki kişiyi kendi benliğini yok etmeye kadar götürebilir.

İntihar düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin, yanınızdayız!

İçten içe acı çektiğimiz bu dönemlerde bu duygusal acıya son vermek isteyen kişi intihar düşüncesiyle yüzleşebilir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nden Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal,  10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’ne özel açıklamada bulundu.

ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARI İÇİN GEÇ KALINMAMALIDIR

Yalnızlaşan daha mekanik bir dünyanın, kolay ulaşılan ve çabuk tüketilen maddesel ve duygusal değerlerin, dönemsel olarak yaşam enerjimizi azaltabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, “Bunlara yaşanılan ekonomik, sosyal, akademik, duygusal, sorunların eklenmesi kişinin sağlıklı baş etme yöntemlerini görememesine yol açabilir. Sevilmeme, yalıtılmışlık, değersizlik, yalnızlık gibi düşüncelerin tetiklemesiyle kişi katlanılamayan acı veren duygulara sürüklenebilir. Bu süreç ölümsüzlük arayışı içindeki kişiyi kendi benliğini yok etmeye kadar götürebilir. İçten içe acı çektiğimiz bu dönemlerde bu duygusal acıya son vermek isteyen kişi intihar düşüncesiyle yüzleşebilir. Çünkü ona göre yok olduğunda acılar tükenecektir. Bu acı veren duygular, yaşamsal zorluklarla ve içinde bulunabileceğimiz psikiyatrik rahatsızlıklarla birleşince alternatif çözüm yollarını göremeyebiliriz” diye konuştu.

PAYLAŞMAK GÜÇSÜZLÜK ANLAMINA GELMEMEKTEDİR

Çevrenizdeki insanların gözlemlerinin, sizdeki farklılığı görmelerinin, sizin kendinizdeki davranışsal farklılıkları görüp paylaşmanızın oldukça önem kazandığını vurgulayan Uzm. Dr. Akal, şu bilgileri paylaştı:

“Yardıma ihtiyacınız vardır ve farkında değilsinizdir. Paylaşmak güçsüzlük demek değildir. Çözümsüz gibi gördüğünüz bu süreç de bir psikiyatri uzmanına başvurduğunuzda süreç içerisinde daha objektif bakabildiğinizi, intihar düşüncesine yol açan acı veren duyguları daha sağlıklı değerlendirebildiğinizi gözlemleyebilirsiniz.”

YARDIM ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Buzdağının görünmeyen yüzünde yalnızlık, yalıtılmışlık, sevilmeme, değer görmeme olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, “Depresyon ya da başka bir psikiyatrik rahatsızlık sürecinde düşünceleriniz sınırlı ve akıldışı olabilir. Yardıma ihtiyacınız olduğunuzun farkında olamayabilirsiniz. Yalnız ve yalıtılmış değilsiniz, sadece alternatif yolları göremiyorsunuz. Bu zinciri kırmanın ilk basamağı da bu acı veren duyguları, intihar düşüncelerini paylaşmakla başlıyor. Yanınızdayız" diyerek sözlerini noktaladı.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN