Genel
Giriş Tarihi : 04-09-2016 12:00   Güncelleme : 04-09-2016 12:00

İsrail'in Sessizce Katlettiği Karikatürist: Naci El Ali

İslam dünyasında özellikle Hanzala eseriyle bilinen Filistinli çizer Naci El Ali, Londra'da Mossad tarafından 27 yıl önce öldürülmüştü.

İsrail'in Sessizce Katlettiği Karikatürist: Naci El Ali

Fransa'daki karikatüristlerin infazından sonra dünyanın gösterdiği yapmacık tepki, akla  Filistinli çizer Naci El Ali'yi getirdi. El Ali, Londra'da 27 yıl önce İsrail ajanları tarafından sessiz sedasız bir şekilde katledilmişti. El Ali'nin tek amacı, işgal altındaki topraklarında yaşanan İsrail zulmünü kalemiyle dünyaya anlatmaktı. Bunun için dünyaca tanınan Hanzala karakterini üretmişti.

Dünyabülteni'nin haberine göre; Naci El Ali, İsrail işgali sebebiyle ailesiyle beraber küçük yaşta Filistin'den göç etmek zorunda kaldı. Bir süre Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşadı. Sabra ve Şatilla Katliamı'na bizzat tanıklık etti.

Küçük yaşta yaşadıkları kendisini derinden etkiledi ve gençlik döneminde Arap milliyetçilik hareketlerine katıldı. 1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Özellikle Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle kısa zamanda fark edildi. Çeşitli yayınlarda yer alan çizimleriyle ilgi gördü.

Naci el-Ali Hanzala'yı, insanlığın Filistin'de yaşananlara sessiz kalmasından ötürü bir küskünlüğün ifadesi olarak sürekli sırtı dönük halde resmetmişti.

Filistin'in en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Naci el-Ali, 40 binin üzerinde karikatür çizdi. En önemli çizgi karakteri olan Hanzala, Filistin'in verdiği özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri oldu.

DÜNYA SESSİZ KALDI

22 Temmuz 1987'de Londra'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti. Suikastin Mossad tarafından işlendiği bilindiği halde dünya genelinden hiçbir ülkeden bir tepki gelmedi.

adminadmin