Güncel
Giriş Tarihi : 22-07-2015 12:00   Güncelleme : 22-07-2015 12:00

Jandarma "can güvenliği" için yollarda

SAMSUN (AA) - Jandarma Genel Komutanlığınca kurulan jandarma trafik timleri, karayollarında hayat kurtaran önlemlerin alınması ve uygulanmasında etkin rol oynuyor

Jandarma

SAMSUN (AA) - Jandarma Genel Komutanlığınca kurulan jandarma trafik timleri, karayollarında hayat kurtaran önlemlerin alınması ve uygulanmasında etkin rol oynuyor.

Özellikle kırsal bölgelerde görev yapan timler, emniyet kemeri ve motosiklet sürücülerinin kask denetiminden, öğrenci servislerinin denetlenmesine kadar karayollarında güvenli seyahat için gerekli önlem ve uygulamalarda görev alıyor.

Samsun Jandarma Komutanlığı Trafik Kısım Amiri Kıdemli Başçavuş Serdar Silay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2014'te, 3 bin 524 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.

Trafiği düzenlemek ve güvenli trafik ortamı sağlamak için 24 saat esasına göre görev yaptıklarını belirten Silay, "Türkiye genelinde son 5 yılda jandarma sorumluluk bölgesinde 179 bin 77 kaza meydana gelmiş, 6 bin 275 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 233 bin 205 vatandaşımız yaralanmıştır. Kuruluş amacı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak olan jandarma trafik timleri, Türkiye'nin en ücra köşelerinde dahi mesai mefhumu gözetmeksizin görev yapmaktadır" diye konuştu.

Silay, trafik kazalarının genellikle aşırı hız, hatalı sollama, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve araçlardaki donanım eksikliği gibi nedenlerden kaynaklandığına dikkati çekerek, "Sorumluluk bölgemizde geçen yıl 25 ölümlü, 499 yaralanmalı, 228 maddi hasarlı olmak üzere 752 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 26 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 166 vatandaşımız da yaralanmıştır" dedi.

Jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen kazalara traktör ve tarım araçlarının sıkça karıştığını, bu durumun, sorumluluk sahalarının büyük çoğunluğunun tarıma açık alanlar olmasından kaynaklandığını ifade eden Silay, "Meydana gelen traktör kazaları incelendiğinde, kabinsiz ve reflektörsüz traktörlerin karıştığı kazalarda ölüm ve yaralanma oranının çok yüksek olduğu görülürken, kabin veya güvenlik çerçevesi bulunan ve yeterli aydınlatmayla reflektöre sahip traktörlerin karıştığı kazalarda ise ölüm ve yaralanma oranının çok daha düşük seviyelerde olduğu görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Silay,  meydana gelen kazaları en aza indirmek için kazaların yoğunlaştığı kesimlerde radarla hız, alkol, emniyet kemeri, ışık donanımı, okul taşıtı, toplu taşıma araçları, takograf ve ağırlık kontrolleri üzerinde hassasiyetle durduklarını söyledi.

- "Amacımız eğitici ve bilgilendirici olmaktır"

Sadece denetim ve cezai işlem yapmakla trafik kazalarının tam olarak önüne geçilemeyeceği, bu yüzden sürücü ve yayalara yönelik seminer verdiklerini kaydeden Silay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geleceğimizin teminatı çocuklarımız olmak üzere sürücü ve yayalara yönelik seminer faaliyetlerine de son derece önem vermekteyiz. Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi kapsamında traktör sürüş teknikleri, ışık donanımı, reflektör kullanımı ve kabinli veya güvenlik çerçeveli traktör kullanımı hususunda, traktör ve tarım aracı kullanıcısına, ilk ve orta dereceli okullarda öğrenci, öğretmen ve okul taşıtı sürücüsü ve yayalara seminer veriyoruz. Tüm faaliyetlerimizi, halkımızın trafikteki güvenlik ve konforunu sağlayarak, sevdiklerine sağlıklı ve mutlu bir şekilde ulaşmaları için yapmaktayız. Öncelikli amacımız asla cezai işlem yapmak değil, aksine eğitici ve bilgilendirici olmaktır."

adminadmin