Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 15-01-2021 06:20   Güncelleme : 15-01-2021 06:59

Kalemle Yazmayı Öğreten Allah’ın Adıyla Okumak

Kalemle Yazmayı Öğreten Allah’ın Adıyla Okumak

Kalemle yazmayı öğreten Allah’ın gönderdiği İslam; eğitim ve öğretimi, ilim ve bilimi, okuma ve yazmayı en üst derecede önemsemiştir. Eğitime ve bilime verilen değer İslam’dan başka hiçbir dinde verilmemiştir. İlk emri oku olan bir dinin müspet ilme, ilerlemeye, bilimsel çalışmaya karşı olması düşünülemez. İslam’dan başka hiç bir dinin ilk emri oku olmamıştır. İslam’ın terakkiye, çağdaşlık olarak lanse edilen ilmi keşiflere, bilimsel çalışmalara karşı olduğunu söylemek cahillikten başka bir şey değildir.

Ayrıca Kur'an, inanma konusunda ve düşünce özgürlüğü alanında bir sınırlama getirmemiş, dinde zorlama yapmamıştır. İslam kişinin zorlama ile değil kendi özgür iradesiyle tercih yaparak inanmasını istemektedir. İslam inanma konusunda olduğu gibi her türlü bilimsel çalışma, insanlığın faydasına olan her türlü gelişmeye de açık ve özgür bir alan bırakmıştır.

Varlık âlemi içinde toplumsal yönü bulunan, sorumluluk yüklenen insan, bir takım ödevleri bulunan, imtihana tabi tutulan bir varlıktır. İnsanın sorumluluklarını yerine getirmesi, ödevlerini en iyi derecede yapabilmesi için İslam gönderilmiştir. Kendi başına bırakılmamış, imtihanda başarılı olabilmesi için, kendisine bir kitap verilmiştir. Toplum içinde yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları öğretmek için eğitime ve öğretime daha ilk emrinden itibaren önem vermiştir. Yine okumayla birlikte uyanık ve temiz olmayı, güzel hasletlerin insanda bulunmasını istemektedir. Bunların birçoğu emir kipindedir, öğretilmesi kesin bir dille istenmektedir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN