Genel
Giriş Tarihi : 12-07-2021 17:57   Güncelleme : 12-07-2021 18:09

Kedi Ürünleri (Kumu, Tuvaleti, Oyuncağı) Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Kedinizin huzuru ve sağlıklı yaşaması için ona bazı ürünleri sağlamanız şarttır. Bunlar arasında kedi kumu, kedi oyuncağı ve kedi tuvaleti de yer almaktadır. Öyleyse, kedi ürünleri satın almadan önce hangi hususlara dikkat etmeniz gerek?

Kedi Ürünleri (Kumu, Tuvaleti, Oyuncağı) Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

 

Kedi Kumu Alırken Bunları Unutmayın

 

Sevimli dostlarımız kediler için kedi kumu almak ve temizlemek sahiplerinin bir görevidir. Bu aktivite kedi bakımının bir parçasıdır ve onun genel sağlığı ve konforu için çok önemlidir. Kedi kumunun kolay temizlenmesi de temiz bir ev için olmazsa olmazdır. Kediye uygun alınmış bir kedi kumu, kedinin tuvalet dışına idrar yapmasını önleyecek ve dışkıların kolay temizlenmesini sağlayacaktır.

 

Her kedi sahibinin bildiği gibi kediler, kedi kumu ve tuvaleti konusunda çok inatçılardır. Bu sebeple kediye hangi kumun daha iyi sonuç vereceğini bulmaya çalışırken sabırlı davranmalısınız. Piyasada farklı dokularda ve kokularda kedi kumları vardır. Kediniz için en uygun kumu almak zaman alacaktır.  Kokulu kedi kumları kedi dışkılarını maskeleme eğilimi gösterir. Fakat kedilerin çoğu kokusuz olan kumları severler. İmkanınız varsa eğer hem kokulu hem de kokusuz kumu alarak kedinizi gözlemleyebilir ve sonraki alışverişinizde ona göre tercih yapabilirsiniz.

 

Bir diğer dikkat dikkat edilmesi gereken husus ise topaklanan kedi kumlarıdır. Kedi sahiplerinin çoğu topaklanan kedi kumlarını tercih ederler çünkü kedi dışkısını çöpe atmak bu şekilde daha kolaydır. Yani kedi kumu alırken kolay topaklanabilir olmasına, kedinizin ve sizin ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılamasına özen göstermelisiniz. 

 

Sevimli dostunuz için kedi kumu alırken, kabın boyutuna da dikkat etmelisiniz. Çoğu tuvalet kabı her kediye uyum sağlayacak ideal boyutlarda tasarlanmıştır. Fakat boyutları kedinin cinsine bağlı olarak değişmektedir. Eğer kedi kabı çok küçükse kedi kumun dışına tuvaletini yapabilir ve bu durum kumun temizlenmesini de zorlaştırabilir. Kediniz yavru bile olsa büyük bir tuvalet kabına hayır demeyecektir. Aynı zamanda geniş ve kaliteli bir tuvalet kabı almak daha kullanışlıdır. Çünkü kedi zamanla büyüyecek ve yeni bir tuvalet kabı aldığınız zaman alışması güç olacaktır.

 

Kedinizin sevebileceği ve çabucak alışabileceği kedi kumu onun yaşına da bağlıdır. Eğer yaşlı bir kediniz varsa kum benzeri olan kedi kumlarını tercih edebilirsiniz. Kum tercihinde bulunursanız yavru kedinize dikkat etmelisiniz çünkü yavru kedilerin kum parçacıklarını yutma gibi huyları vardır. Bu da kedinizde sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca aynı sebeplerden dolayı yavru kedinize topaklanan kum almamalısınız. Onun 2-3 aylık olmasını beklemelisiniz. Yavru kedinize yutamayacağı doğal ve pelet bazı altlık almanız daha doğru olacaktır.

 

Kedi kumu alırken dikkat edilmesi gereken son husus ise, kedinizin ve sizin kişisel tercihlerinizdir. Kedilerin çoğu siz onlara yardım ettiğiniz sürece başka bir kedi kumuna kolaylıkla geçebilir ve yeni kuma uyum sağlayabilir. Bu sebeple kedi kumu alırken hem kedinizin hem de sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek en doğru kumu aldığınızdan emin olun. Kedi kumuna kedinizin hangi tür kumu sevdiğini, sizin kumu ne sıklıkla değiştirmek istediğinizi ve evin içerisinde nereye yerleştirmek istediğinizi düşünerek karar verebilirsiniz.

 

Kedi Tuvaleti Alırken Bunları Unutmayın

 

Sevimli dostlarımız kedilerin diğer ihtiyaçları gibi tuvalet ihtiyacı da çok önemlidir. Çoğu kedi sahibi doğru tuvalet kabını seçmek için çok düşünür ve bir hayli zaman harcar. Tuvalet kaplarına baktığımız zaman hepsinin birbirine benzediğini hatta aralarında bir fark olmadığını düşünürüz. Fakat kedi tuvaleti çeşitleri aynı değildir; daha da önemlisi her tuvalet kabı her kedi için uygun değildir.

Kedilerin çoğu tuvalet kaplarının şekli, boyutu, derinliği ve diğer özellikleri konusunda çok titiz davranabilirler.  E çok haklı değiller mi? Sizler her gün girmek zorunda kaldığınız banyonun veya tuvaletin küçük ve sıkışık olmasını ister miydiniz? Bu kulağa hiç hoş gelmiyor değil mi?  Kediler de kendilerine çok küçük gelen veya büyük ve hantal kenarlara sahip olan tuvaletlerden rahatsız olurlar. Bu sebeple kedinize alacağınız kedi tuvaleti onun boyutuna uygun olmalıdır. 

Kedinize alacağınız kedi tuvaleti, onun rahatça sığabileceği kadar büyük olmalı ve kabın içerisinde dışkılarına basmayacağı kadar da alan olmalıdır. Kediniz dışarı çıkmak zorunda kalmadan içerisinde kolayca hareket etmeli ve eşeleme yapabilmelidir. Doğru boyuttaki tuvalet kabı, kedinin burnundan kuyruğuna kadar uzatıldığında en az kediniz kadar uzun olmalıdır. Genişliği ise en az kedinizin uzunluğu kadar olmalıdır.

Tuvalet kaplarının kenar yüksekliği de dikkat edilmesi gereken bir husustur. Kedinizin karakteri, kişiliği, yaşı ve hareket durumu da kutuların yüksekliğini belirleyecektir. Eğer yavru, artrit ya da diğer hareket problemleri olan herhangi bir kediye sahipseniz tuvalet kabının en az bir kenarı çok düşük olmalıdır. Bu tür kedilerin çoğu, yaklaşık olarak 2, 5– 3,5 olan bir giriş ve çıkış tarafı, kediniz için iyi bir giriş ve çıkış kolaylığı sağlarken aynı zamanda dışkıları da içeride tutabilir. Bu gibi durumları göz önünde bulundurarak kediniz için en ideal boyuttaki tuvalet kabını alabilirsiniz.

Kedi tuvaleti konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus otomatik kedi tuvaletleridir. Bu otomatik kedi tuvaletleri çoğu kedinin korkulu rüyasıdır. Çünkü kediler bu tuvaletlerin çıkardığı seslerden ve hareketlerden ürkerler. Eğer kediniz ürkerse ya da boyutu ve karmaşıklığı yüzünden rahatsız hissederse tuvaletini kap hariç her yere yapmaya başlar. Bu gibi durumların yaşanmaması adına kedinizi gözlemlemeli ve kediniz için en ideal tuvalet kabını almalısınız.

Son olarak kedinize her daim içerisinde rahat edebileceği, dışkısı ile kumu tuvaletin yüzeyine yapıştırmayan, temizlenmesi kolay olan malzemeden üretilmiş ve hijyen kurallarına uygun tuvalet kabını tercih etmelisiniz. Yukarıda da saydığımız standartlara uygun kedi tuvalet kabını almanız durumunda kediniz tuvalet ihtiyacını rahatlıkla giderebilecek ve kumu eşelemesi de çok kolaylaşacaktır.

 

Kedi Oyuncağı Alırken Bunları Unutmayın

 

 

Kedinizin sağlığı ve huzuru için kedi oyuncakları büyük bir öneme sahiptir. Kediniz için alacağınız bir oyuncak onun hem egzersiz yapmasına hem eğitilmesine hem de sağlığına çok yardımcı olacaktır. Çünkü kedilerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmeleri çok önemlidir. Bu sebeple kedi oyuncağı modelleri alırken mutlaka oyuncağın sağlıklı ve hijyenik malzemelerden yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Kedinizin sağlığını riske atmayan doğal malzemelerden üretilmiş oyuncakları almalısınız.

 

Kedi oyuncağı alırken aynı zamanda iyi bir kalitede, yüksek dayanıklılığa sahip ve ideal boyutlarda olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda oyuncak rengiyle ve hareketleriyle kediye cazip gelmelidir. Bu sebeple kediye oynaması için rastgele bir oyuncak almamalısınız. Oyuncak seçimini iyi düşünerek ve eleyerek yapmalısınız. Çünkü her kedi aynı tipteki oyuncaklarla oynamayı sevmez. Bu yüzden kedinize uygun olanını önceden belirlemelisiniz.

 

Tüm kedi sahipleri bilir ki kediler çok meraklı canlılardır. Bu sebeple alacağınız oyuncak renkli ve hareketli bir oyuncak olmalıdır. Oyuncakların bazıları ses çıkardığı ve hareket ettiği için sevimli dostunuzu korkutabilir. Eğer hareketli ve sesli bir oyuncak almak istiyorsanız önce kedinizin tepkileri ölçmelisiniz. Onu korkutup, strese sokacak oyuncaklardan uzak durmalısınız.

 

Oyuncak alırken dikkat edilmesi gereken bir hususta alacağınız oyuncak için ihtiyacınızı ve ne için aldığınızı da belirlemek olacaktır. Eğer kediniz obeziteyse ve egzersize ihtiyacı varsa oyuncak seçimini ona göre yapmalısınız. Obezite olan bir kedinin zayıflaması için bol bol hareket yapması gerekir. Bu yüzden alacağınız oyuncakları detaylıca araştırmalısınız. Özellikle kuyruklu ve tüylü uzantısı olan, kedinizin avcılık içgüdüsünü ortaya çıkaracak oyuncaklar işinize yarayacaktır. Tüylü oltalar, hareketli ve renkli toplar gibi oyuncaklar sevimli dostunuzun hareketlerini artırmak için oldukça uygun oyuncaklardır.

 

Son olarak alacağınız oyuncak sevimli dostunuzun yaşına ve cinsine de uygun olmalıdır. Kediler belli bir yaşa geldiklerinde hem pençeleri hem de çene kasları çok güçlenir. Yani yavruyken oynadığı oyuncakları büyüdüğü zaman parçalara ayırabilir. Parçaladığı ve kopardığı bu oyuncaklardan kopan parçaları ise yutabilir. Bu durum köpeğinizin rahatsızlanmasına ve hatta ölmesine bile neden olabilir. Bu sebeple kedilere özel üretilmiş oyuncaklardan dayanıklı ve sağlam olanları tercih etmelisiniz.

 

En iyi, güvenilir ve kaliteli kedi ürünlerini pet shop ZOO’da keşfedebilirsiniz

Recep YAZGANRecep YAZGAN