Fikir
Giriş Tarihi : 02-04-2021 08:10   Güncelleme : 02-04-2021 08:10

Kim Büyük Şair!

Büyük şair kimdir? Bu nispetle veya kispetle anlaşılabilecek bir şey değil elbette. Oy çokluğu da bir şey ifade etmez. Mehmet Akif’i, Yahya Kemal’i, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı, İsmet Özel’i, Zarifoğlu’nu, Sezai Karakoç’u büyük kılan şey etrafındakilerin tezahüratı, iltifatı ya da taraftarlıkları mıydı? Öyle olmuş olsaydı bugüne kalırlar mıydı? Daha doğrusu bugünlere gönüllerde yer tutup zihinlerde iz bırakacak bir etki ve itibarla gelebilirler miydi? Hiç sanmıyorum.

Kim Büyük Şair!

Hangi dünya görüşünde olursa olsun bu şairlerden bahsedenler onların tutarlı, vatansever, aşkın ve evrensel taraflarını her zaman önde tuttular. Topluma karşı sorumluluklarını yerine getiren, çağa tanıklık eden, haksızlık karşısında sesini çıkartan şairlerin ne kalabalıklara ihtiyacı vardır ne de amigolara. Bir şairin başarısı şiirinin kalıcılığı ve etki alanı ile ilgili olabilir. Bir de güçlüye, kuvvetliye, muktedire ve siyasi erke mesafe koymasını da ilave edebiliriz buna. Kitabının çok satması, birçok yerden ödüller alması büyüklüğü karşılamadığı gibi güç sahiplerinin iltifatlarına mazhar olması o şairin büyüklüğüne değil yenilmişliğine işaret olabilir ancak.

 

Büyük şair, büyüklüğünü söz konusu etmeyen, edilmesine de rıza göstermeyen kişidir. Bir şairi omuzları üzerine alanlar sadece şebeklik yapmış olurlar. Zira şairin en büyük düsturu yalnız kendi omuzları üzerinde baş olmaktır. Sezai Karakoç’un ifadesiyle söyleyecek olursak, şair insanlıkla ve insanla yapılan barışın muhatabıdır. Öyleyse Sezai Karakoç’a ait şu dizeleri çerçevesiyle birlikte baş üstü duvarımıza asalım:

 

“Şair o büyük ağıtçı geldi dünyamıza

 

Günlerce gecelerce ağlattı bizi

 

İrili ufaklı ölenlerimizin ardından

 

Öldü ve kendi ağıtını yazmadan gitti.”

 

İSTİKLAL MARŞI ATLASI

 

Şair Mehmet Yüzücü çocuklar için son derece yararlı olacak bir İstiklal Marşı Atlası hazırlamış. İstiklal Marşı’nı törenlerde heceleri birbirine katarak hızlıca okuyan çocuklarımızın anlama vakıf olabilmeleri için bu kitap oldukça kullanışlı bir rehber özelliği taşıyor. Bu çerçevede Kitabı Anlama Yol Haritası ile başlıyor kitap. Dize yorumlarını okuyup özümseme, öneri videolarını internetten bulup izleme ve kelimeleri anlayarak bilgi dağarcığını zenginleştirme gibi kitabı anlamaya dair birçok yol sıralanmış. Mehmet Yüzücü çocuklara hitap ederken sıcak arkadaş dilini kullanıyor: “Hey arkadaşım. Şiirsever yolculuğum. Bir şiir başlıyor şimdi. Öyle bir şiir ki cesaret kuşanarak ordumuza, milletimize saf bir sesle sesleniyor.”

 

İstiklal Marşı Atlası’nda her dizenin bir örnek şahsiyeti var. İlk dizenin örnek şahsiyeti: Fahrettin Paşa. Ayrıca her dizeye ait film önerisi, dizenin odak kelimesi, dizenin şarkı önerisi, dizenin özdeyiş önerisi gibi bölümler de yer alıyor. Müteakip dizelerin aynı biçimde yorumuyla birlikte örnek şahsiyetlerde sırasıyla şu isimler de yer alıyor: Karayılan, Gördesli Makbule, Şükrü Paşa, Sakatların İsmail, Fevzi Çakmak, Nezahat Onbaşı, Yörük Ali, Kara Fatma, Şerife Bacı, Halime Çavuş, Çete Emir Ayşe, Urfalı Bozan, Sarıca Köylü Ali, Antepli Mehmet ve İsmail, Seyit Onbaşı, İnegöllü Kamil, Şekerci Ökkeş, Tarsuslu Mehmet, Çuhadar Ali, Ali Reşad, Kara Hasan Paşa, Fındıkoğlu İbrahim, Edip Somunoğlu, Çukurovalı Osman, Mehmet Muzaffer, Sarı İbrahimli Köyünden Duran, Kazım Karabekir, Tayyar Rahmiye, Yahya Kaptan, Nene Hatun, Sait Yalçın. Bazı dizelerde o dizenin tarihi olay önerisi başlığıyla öyküler yer almakta. Gerçekten de bu kitap özgün konseptiyle bütün çocuklara unutulmayacak bir İstiklal Marşı yolculuğu sunuyor. Sakarya Üniversitesi Vakfı Çocuk Yayınları’ndan çıkan bu kitabı bütün velilere ve çocuklara tavsiye ediyoruz.

(İstiklal Marşı Atlası-Mehmet Yüzücü- SAV Vakfı Çocuk Yayınları)

Hüseyin AKIN – Milli Gazete

Recep YAZGANRecep YAZGAN