Güncel
Giriş Tarihi : 15-08-2020 16:42   Güncelleme : 15-08-2020 16:48

Koronavirüs Bize Neler Yaptı?

En başta, bize bilimin önemini öğretmiş olmalı. Kulaktan dolma bilgiler, hurafeler ve yalancı çözümler hızlıca önemini yitirdi.

Koronavirüs Bize Neler Yaptı?

Pandemi başlamadan önce aşı karşıtlarının komplo teorileri popüler bilimin en gözde konularından biriydi. Pandemi başladıktan sonra bu kişilerin sesi duyulmaz oldu. Hatta, pandemi öncesinin aşı karşıtları bile, pandemi sonrasında “bunun aşısı yok mu?” diye feryat ettiler. Bugünlerde günün ilk sorusu, “aşı ne zaman geliştirilecek” oldu. Umarım, burada bilim adına bir kazanım elde edebiliriz.

Aşı örneğine benzer şekilde pandemi, insanlık tarihinin önemli kazanımlarını yoğun olarak ve bir çırpıda bizlere yeniden hatırlattı. Yoğun insan nüfusunun yaşadığı kentlerin tasarımının sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Taşrada yaşayanlar pandemiden daha az etkilendi. Demek ki, bu durumda içinde yaşadığımız büyük kentlere daha çok özen göstermeli ve daha çok yaşanır kılmalıydık.

 

HASTANELERİN ÖNEMİ ANLAŞILDI!

Pandemi sürecinde hastane kapasitelerinin ve donanımlarının önemi anlaşıldı. Sağlık insan gücümüzün muhteşem çalışkanlığı dünyaya örnek oldu. Disiplinle ve azimle çalışmanın en güzel örneğini verdiler.

 

BAKIMEVLERİNİN OLMASI ÖNEMLİYDİ!

Kentlerimizde yaşlı bakımevlerinin olması önemliydi ama aynı zamanda sosyal açıdan desteklenmeleri ve modernize edilmeleri gerekiyordu. Bu süreçte İtalya gibi olmaktan çok korktuk.


VE TABİİ Kİ SOSYAL MESAFE!

Sosyal mesafenin sağlanması için kent yerleşimlerinin rahat ve sakin olması, nüfus yoğunluğunun dağıtılması önemliydi. Çalışanlara rahat ve uygun sosyal mekanlar yaratılmalıydı.

Kronik hastalıkların daha az olması için kentlerde sağlıklı yaşam koşulları oluşturulmalıydı.

Bakıldığında 3 aylık karantina döneminde Sağlık Bakanı Koca titizlik ile çalışmalarını sürdürdü.

 

KISACA

İnsanlar evde vakit geçirmeyi,ailenin değerini,büyüklere zarar gelmesin diye onları özlemek pahasına uzak kalmayı seçti.Kimisi kendisine yeni uğraşlar buldu.Kimisi işini kaybetti.Baktığımız zaman Pandemi döneminde çok can kaybı yaşadık fakat her insana ders olduğunu söyleyebiliriz.

 

Neden mi?

Çok yoldan çıkmıştık desek yeridir.

Temizliğimize önem vermek zorundaydık.

İnsanlarla bu kadar temas edilmemesi gerekiyordu.

Sadece koronavirüs için değil,milyonlarca bakteri ve virüs var bunlardan korunmak için insanlarla mesafemize dikkat etmek zorundayız.

 

Ama bir de şu yönden bakalım,

Eskisi gibi sevdiklerimize sarılamıyoruz,

Sokaklarda derin nefes alamıyoruz,

Herkes birbirinden korkar oldu.

Recep YAZGANRecep YAZGAN