Sağlık
Giriş Tarihi : 04-04-2020 10:28   Güncelleme : 04-04-2020 10:28

Kronik Hastalar İlaçlarını İhmal Etmemeli!

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. M.Atakan Canbulat, koronavirüs salgınında can kayıplarının büyük bölümünü oluşturan kronik hastaların kendilerini iyi hissetseler bile ilaçlarını ihmal etmemeleri konusunda uyardı.

Kronik Hastalar İlaçlarını İhmal Etmemeli!

Koronavirüs salgını dünyada ve ülkemizde can almaya devam ediyor. Vefat edenlerin büyük bir bölümünün özellikle kronik hastaların oluşturduğu da bilinmekte.

Büyük Anadolu Hastaneleri İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. M.Atakan Canbulat, kronik rahatsızlıkları olan hastaların kendilerini iyi hissettikleri süreçte bile ilaçlarını bırakmamaları konusunda bilgiler vererek uyarılarda bulundu.

 

İLAÇLAR DÜZENLİ ALINMALI

Dahiliye Uzmanı Dr. M.Atakan Canbulat, "Kronik hastalıklarda ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekmektedir. Bu yalnızca kronik hastalarda değil, örneğin yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıklara sahip kendilerini iyi hissettiklerin de  ilaçlarını bırakırsa, bu hastalıklar sinsi seyirli hastalıklar olması nedeniyle,  kişinin kan şekeri düşükse, damarlarda yıpranma ve hasarlar yaparak küçük damar hastalıklarına bağlı komplikasyonlar doğurmaktadır.

 

KAFANIZA GÖRE BIRAKMAYIN

Tansiyon yüksekliği olduğunda da beyin kanaması geçirme ihtimali bulunmaktadır. Aynı şekilde KOAH'lı ya da kronik bronşitli ve astımlı hastalarımız bazen kendini iyi hissettiklerinde ilaçlarını bırakabiliyorlar. Eğer kendi kafalarına göre bırakırsa KOAH'lıysa kalp yetmezliğine kadar ilerleyen problemlere yol açabilirler. Eğer ilacı bırakacaklarsa bunun doktor kontrolünde yapmaları gerekmektedir. Özellikle bu süreçte yanan koronavirüs salgınında buna çok dikkat edilmesi gerekmektedir" diyerek sözlerine son verdi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN