Gündem
Giriş Tarihi : 15-04-2014 09:42   Güncelleme : 15-04-2014 09:42

KUTLU DOĞUM HAFTASI KİMİN İÇİN KUTLANIYOR?

2 Ocak 2014 Pazar Günü Mevlid Kandiliydi. Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğum günü ve bütün Müslümanların bayramıdır. Peki Kutlu Doğum nedir?

KUTLU DOĞUM HAFTASI KİMİN İÇİN KUTLANIYOR?
NUR CEMAATİNİN GİRİŞİMİYLE BAŞLATILDI
 
Vikipedi'de bu törenlerle ilgili yer alan bilgiler özetle şöyle:
 
"Kutlu Doğum Haftası, Nur cemaati girişimi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın doğum tarihinin miladi takvime göre 20 Nisan tarihi olduğu kabul edilerek, bu tarihin de miladi takvime göre sabitlenerek sadece Türkiye'de, bir kesim tarafından Muhammed peygamberin doğum gününün kutlandığı ve her yıl farklı Gündem ile Muhammed peygamberin anlatılmasının amaçlandığı bir etkinlik haftasıdır.
 
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, 1989'da başladı ve hicri takvime (Hicret olayı ile başlayan ay takvimi) göre, Mevlit Kandili’nin peşi sıra düzenlendi. Ancak 1994 yılından itibaren, diğer dini günlerin aksine miladi takvime göre kutlanmaya başladı. Ak Parti iktidarı ile birlikte devlet kurumlarının yayınlanan genelgeler ile katılımı sağlanarak ülke çapında daha geniş çaplı organizasyonlar düzenlenmeye başlandı. Dünyada İslam peygamberi Muhammed’in doğumu için bu tarihi kabul eden ve bu şekilde kutlayan Türkiye’den başka bir ülke yoktur."
 
HER  YIL  FARKLI  TARİH  DE  KUTLANMALI
Hazreti Muhammed'in doğum günün kutlandığı bu haftanın Hicri takvime göre her yıl farklı bir tarihte kutlanması gerekiyor. Çünkü Hicri Takvim, Miladi Takvim'den 11 gün kısa ve Kutlu Doğum Dünyanın hiçbir yerinde Müslümanlar tarafından kutlanmıyor.
 
 
KİMİN  DOĞUM  GÜNÜ  KUTLANIYOR
Nüfus Kağıdı'ndaki tarihe göre Fethullah Gülen'in doğum tarihi 27 Nisan 1941. Diyanet'in belirlediği bu tarihin Hazreti Muhammed'in değil de dini bir topluluğun liderinin ( Fettullah Gülen ) doğum tarihine rastlaması da tartışmaları alevlendirdi.
 
 
DİYANET: ÖZEL  BİR  SEBEBİ  YOK
 
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, Kutlu Doğum Haftası’nın diğer dini gün ve bayramların aksine, miladi takvime göre kutlanmasının nedeninin sadece her yıl bu tarihi sabitlemek olduğunu belirtiyor.
 
“Biz bu haftayı her yıl 20 Nisan’da yapmayı planladık. Çünkü, ülkemizde diğer özel haftalarda olduğu gibi, bu ithaf edilen doğum haftasında da bilinçli etkinliklerle, Peygamberimizin daha iyi tanınmasını, daha çok sevilmesini hedefledik. Tarihin bu döneme denk getirilmesinin özel bir sebebi yok. Bunu Hicri Takvime göre yapsaydık her yıl bu dönem yer değiştirecek ve geriye doğru kayacaktı. Sabitleme imkanı olmayacaktı. Ancak bu durum Kandiller için söz konusu değil. Çünkü onları İslam alemi ile birlikte kutlamak gerekiyor.”
 
Diyanet'in bu açıklamasına rağmen yine de ortada bir çelişki bulunuyor. Çünkü daha önceki yıllarda 21 Nisan'da başlayıp 27 Nisan'da sona eriyordu. Diyanet, Kutlu Doğum Haftası'nın bu yılki kutlama tarihlerini 20-26 Nisan olarak duyurdu.
 
KUTLU  DOĞUM  HAFTASI  YALAN
 
Diyanet İşleri eski Başkanları'ndan, Vatan Gazetesi yazarı Prof. Dr. Süleyman Ateş de "Dini günler sabitlenemez" başlıklı bugünkü köşe yazısında Kutlu Doğum Haftası'nın Miladi takvime göre kutlanma çelişkisine değindi. Ateş, özetle "Kutlu Doğum veya Mevlit Kandili gibi kutlamalar uydurmadır, bid'attır (Dinde yeri olmayan şeylere inanmak)" dedi.
 
İşte Süleyman Ateş'in yazısı :
 
KUR'AN'DA  SABİTLENMİŞ
"Ramazan ayı, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı günleri Kur’ân ile sabittir (Bakara: 185-197-203, Fecr: 1-2). Kur’ân’la belirlenmiş olan bu günleri kimse değiştiremez. Ama Kutlu Doğum veya Mevlit Kandili gibi kutlamalar uydurmadır, bid’attır. Bunlara dini gün demek de aslında doğru değildir. Bir şeyin dini olması için ya Kur’ân’da veya Peygamber sünnetinde belirlenmiş olması gerekir. Bu kutlamaların ne Kur’ân’da ne de sünnette yeri vardır.
 
Peygamberimiz dine sokulan uydurmaların sapıklık olduğunu söylemiştir. Eskilerden kalma Mevlit Kandili kutlamaları Hicri takvime göre yapılırdı. Bu da Rebiülevvel ayının 12. gecesidir. O zaten yapılıyor ama bir de Diyanet İşleri Başkanlığı, takriben 20 yıldan beri “Kutlu Doğum Haftası” diye bir hafta ihdas etti. Hz. Peygamber’in Miladi takvime göre doğumu 21 Nisan’a rastladığı için 21 Nisan’dan itibaren bir hafta, “Kutlu Doğum Haftası” ilan edildi ve böyle yapılıyordu.
 
Bu yıl ise hafta biraz daha öne çekilip 15 Nisan’da başlatıldı. Bir kandil, ikiye çıkarıldı. Tabii bu hafta içinde çeşitli kimselere konuşmalar yaptırılıyor. Bu konuşmalardan kimini gazetelerde okuyunca hayretler içinde kalıyoruz doğrusu."
adminadmin