Gündem
Giriş Tarihi : 13-12-2020 05:58   Güncelleme : 13-12-2020 06:59

Meclis’ten bir karar çıkartın şehit ailesinin mezar parasını geri verin!

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 28 yıl önce şehit düşen İlhan Hamlı’nın oğullarının yanına gömülmek isteyen ailesinden 20 bin lira mezar yeri parası alındı.

Meclis’ten bir karar çıkartın şehit ailesinin mezar parasını geri verin!

18 Nisan 1992 yılında Iğdır- Doğubeyazıt Karayolu Pamuk Geçidi mevkiinde yol kesme eylemi gerçekleştiren PKK’nın şehit ettiği Astsubay İlhan Hamlı'nın babası Ahmet Hamlı'nın 2019 yılında rahmetli olması üzerine şehidin defnedildiği Asri Mezarlığı'nda şehit babası ve hayatta olan 85 yaşındaki annesi için yer talep etti.

Şehit ailesi adına yer talebinde bulunan şehit kardeşi Ayhan Hamlı'ya 1 yıl önce iki kişilik mezar yeri için Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 bin lira fatura çıkarıldı.

İNDİRİM YERİNE ZAM YAPILMIŞ

Mezar yeri ücretinde indirim bekleyen ve bu konuda girişimlerde bulunarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir dahil belediyede birçok kişi ile görüşen şehit ailesine, bu kez zamlı mezar yeri ücreti olarak 20 bin lira fatura çıkarıldı. Şehit kardeşi Ayhan Hamlı, 20 bin lirayı peşin olarak ödedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Büyükşehir Belediyemizin 2001 yılında yayınlanan Mezarlıklar Yönetmenliğinde 'Asker, gazi, polis ve kamu personellerinden görevi başında öldürülenlerin cenazeleri ücretsiz olarak defnedilir' ifadesine yer verilmiştir. 11 Mayıs 2007 tarihinde tüm partilerin oy birliği ile alınan meclis kararıyla gazi eşleri de ücretsiz defin kapsamına dahil edilmiştir. 14 Şubat 2018 tarihindeki Büyükşehir Belediyesi Meclisinde de gazi ve eşinin vefatı halinde Derecik Mezarlığı'ndan ücretsiz mezar yeri verileceği karar altına alınmıştır. 18 Haziran 2018 tarihli meclis toplantısında ise yine tüm partilerin oy birliği ile bu karar genişletilmek sureti ile şehitlerin anne veya babasının da vefatı halinde Derecik Mezarlığı'nda definin ücretsiz yapılacağına karar verilmiştir. Meclis kararlarından da anlaşıldığı üzere bu uygulama, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yetkisi ve tasarrufu dışındadır. Bu, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin değil, Büyükşehir Belediyesi Meclisinin kararıdır. Ancak bu durum kamuoyuna farklı yansıtılmıştır."

YASAL İŞLEM BAŞLATACAKMIŞ

Açıklamasında, "Buna rağmen konuyu çarpıtmak suretiyle haber yapmak, aziz şehitlerimizin ailelerini, eli öpülesi anne ve babalarını da kendi emellerine alet etme ve bu şekilde algı oluşturma gayretinden başka bir şey değildir. Aynı zamanda kanları ile bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizin hatırasına da saygısızlıktır. Bu durum, kişisel ihtirasları için her değeri kullanabilen çevrelerin, geldiği son noktanın göstergesidir. Bu tür emeller peşinde koşanları şiddetle kınıyor, kendileri ve kurumları hakkında yasal işlem başlattığımızın bilinmesini istiyorum." dedi.

Yasal işlem başlatmak yerine kendisinde meseleyi çözmeye matuf hamleler beklenilen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’den bir meclis kararıyla olayı tatlıya bağlaması bekleniyor.

ÇIKARTIN BİR MECLİS KARARI OLSUN BİTSİN

Bu arada yapmış olduğu açıklamasında, “Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı 20 bin lira almadan mezar yeri vermedi! O toprağın bedeli şehidimiz tarafından 28 yıl önce ödendi, kendine gel” diyen İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta’nın Samsun Büyükşehir İYİ Parti meclis üyelerini harekete geçirerek meclisten Şehit Hamlı’nın ailesine mezar yerinin ücretsiz tahsis edilmesini sağlayarak şehit ailesinden alınan paranın geri verilmesini sağlayıp sağlayamayacağı da merak ediliyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN