Sağlık
Giriş Tarihi : 21-06-2022 11:18   Güncelleme : 21-06-2022 11:24

Medikal Malzeme Alacak Kuruluşlar Nelere Dikkat Etmeli?

Medikal Malzeme Alacak Kuruluşlar Nelere Dikkat Etmeli?

 

Tıbbi cihaz satın alımı, sağlık kurumlarının mevzuata uygun bir şekilde yapması gereken bir işlem. Satın alınan tıbbi cihazların hem güvenilirlik, hem de uygunluk açısından gereken standartları sağlaması en önemli unsurlar içinde yer alıyor. Medikal cihaz ürünlerinin yer aldığı deremedikal.com’dan Fatih Sercan Dere, medikal malzeme satın alımında dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Teknik düzenleme ve mevzuata uygunluk

Oksijen maskesi gibi medikal cihazlar, sağlık merkezlerinin işlevsel bir şekilde hizmetlerini sürdürmeleri adına çok önemli. Türkiye’de medikal cihaz alımları, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği kurallara göre piyasaya sürülen cihazlar içinden yapılabiliyor. Bu noktada teknik düzenlemelere ve mevzuatlara uygunluk, her şeyden önce geliyor. Mevzuatlara uygun bir şekilde piyasaya sürülmüş, teknik şartnamelerin tümüne uygun medikal ürünler tercih edilmeli. Bu hem güvenli bir kullanım, hem de uygunluk açısından önemli. Bir medikal cihaz satın alındığında, içerdiği sertifikalara, belgelere ve diğer bilgilere ulaşması mümkün. Tabii ki medikal cihaz alımı kriterleri bununla sınırlı değil. Alım sonrasında dikkat edilecek konular da var.

Servis ağı geniş mi?

İnsülin enjektörü ve diğer medikal cihazların alımının ardından ilerleyen süreçte, cihazlarla ilgili teknik destek ve eğitim süreçleri önemli oluyor. Sadece mevzuata uygun ve teknik anlamda gerekli özellikleri sunan bir medikal cihazdan ziyade, sağlık kurumları servis ağı yaygın olan tıbbi ekipman markalarını tercih etmeli. Medikal cihazlarda yaşanan bir teknik sorun, ekipmanının kullanılamamasına, bu da insanların önemli sağlık hizmetlerini alamamasına neden olabilir. Bu nedenle satış sonrası destek tarafı güçlü, teknik servisi bulunan ve olası bir parça sorununda kolay bir şekilde ulaşılabilen medikal ekipman markaları tercih edilmeli. Cihazların kullanımı ile ilgili eğitimler de, medikal tedarikçileri tarafından sunulabiliyor, bununla ilgili de bilgi alınabilir.

Ürün Takip Sistemi’nde yer alıyor mu?

Medikal cihazlarla ilgili olarak, TÜBİTAK’ın geliştirdiği bir altyapı mevcut. Tüm sağlık merkezleri, tıbbi cihazların takibini bu sistem üzerinden yapabiliyor ve bu bir veritabanı formunu alıyor. Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden, medikal cihazların barkodları girilebiliyor. Bu süreçte ürünün üretildiği yerden, hangi firma tarafından Türkiye’ye getirildiğine kadar bilinmesi gereken birçok önemli nokta belirtiliyor. Bu sistemin en önemli avantajı, kayıt dışı medikal cihaz ekonomisine karşı bir koruma sağlaması. Medikal cihazlar, sağlık merkezlerinde kullanılan önemli öğeler, bu nedenle satın alma sürecinde güven çok önemli.

 

Medikal cihazlarla ilgili yaşanan sorunlar, maddi ve manevi büyük sorunlar yaratabilir. Bu nedenle markaların kaliteli ve mevzuata uygun ürünleri için, sağlık kurumları sadece güvenilir e-ticaret sitelerini ve markaları tercih etmeli.

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN