Güncel
Giriş Tarihi : 03-04-2015 21:00   Güncelleme : 03-04-2015 21:00

"Meme Kanseri Erken Tanı Hayat Kurtarır" Konferansı

ZONGULDAK (AA) - Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi (BEÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç

ZONGULDAK (AA) - Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi (BEÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, "Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen tümör tipidir. Hayat boyu, özellikle yaşlanmayla birlikte artış gösteriyor" dedi.

Çakmak, BEÜ Doç. Dr. Şebnem Hanioğlu Kargı Konferans Salonu'nda düzenlenen "Meme Kanseri Erken Tanı Hayat Kurtarır" Konferansı'nda, meme sağlığının önemine vurgu yaptı.

Memenin, yaşam içerisinde çeşitli değişikliklerle karşı karşıya kaldığını bildiren Çakmak, şöyle konuştu:

"Bu değişikliklerinin tam olarak oluşması kanser riskini bir miktar azaltmakta. Kanserde hücreler kontrolsüz olarak çoğalıyorlar. Dolayısıyla vücudun kendini beslemesi, büyütmesi için kullanacak enerjinin bu kanser hücreler tarafından kullanılması söz konusu oluyor. Problemin boyutu çok büyük. Bu boyutla ilgili sayılara güvenmemiz lazım. Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen tümör tipidir. Hayat boyu özellikle yaşlanmayla birlikte artış gösteriyor. Her 8-10 kadından birinde dünyanın farklı coğrafyalarında biz meme kanseri görüyoruz. Meme kanseri hastalığını erken dönemde tanırsak yüzde yüz tedavi şansına sahip hale gelebiliyoruz. Ülkemizde kanser istatistikleri açısından hastalığının trendinin artma eğiliminde olduğunu biliyoruz. Sağlık çalışanları olarak sorumluluğumuz, bu hastalığın erken evrede tanınması halinde insanların memelerini kaybetmediklerini, hayat sürelerinin kısalmadığını ve hayat kalitelerinde herhangi bir değişiklik olmadan tedavi süreci sonucunda yaşam sürelerini sonuna kadar yaşayabileceklerini insanlara düzgün bir şekilde anlatmaktır. En önemli risk faktörü kadın olmak. Ama erkeklerde de meme kanseri görebiliyoruz."

Çakmak, elle meme muayenesinin yapılabileceğini dile getirerek, "Ayna karşısında ayakta dururken sağ memeyi sol elle, sol memeyi de sağ elle meme üzerinde ufak daireler çizecek şekilde ve çok bastırmadan, parmaklarınızın iç yüzleriyle temas ettirerek muayene ediniz" ifadesini kullandı.

Konferans, Çakmak'a teşekkür belgesi verilmesinin ardından sona erdi.

adminadmin