Sağlık
Giriş Tarihi : 19-10-2022 13:34   Güncelleme : 19-10-2022 13:34

Menopoz bir hastalık mıdır!

Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim'i Dünya Menopoz Günü olarak kabul etmiştir.

Menopoz bir hastalık mıdır!

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi ,Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ,Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Semra Eroğlu; Menopozun hastalık değil, doğal bir süreç olduğunu vurgulayarak, menopoz konusunda bilgi verdi;

Menopoz Nedir?

Menapoz, kadınların belirli bir yaş aralığına eriştiğinde adet döngülerinin son bulması ile sonuçlanan biyolojik bir olaydır.

Genel kanı olarak, 1 yıl süre ile adet görememek menopoz olarak değerlendirilir. Menopoz başlama yaşı ortalama 45-55 yaş olarak bilinmektedir. 40 yaş altı erken menopoz olarak değerlendirilir ve bu kadınlar en kısa sürede bir jinekolog kontrolüne başvurmalıdır. Bu süreçte düzensiz salgılanan östrojen hormonu birtakım şikayetleri de beraberinde getirir. Bunlardan en sık karşılaştığımız ateş basması,terleme, uyku bozuklukları, dikkat dağınıklığı, duygu durum değişiklikleri, vaginal kuruluk, cinsel isteksizlik, kilo alımı ve halsizliktir. Uzun dönemde ise osteoporoz (kemik erimesi), Alzeimer ve  kalp hastalıkları en sık etkileridir.

Menopoz dönemini sağlıklı geçirmek mümkün

Menopoz dönemini sağlıklı geçirmek için öncelikle düzenli kontroller yapılmalıdır. Meme muayenesi, meme ultrasonu ve mamografi tetkikleri, pelvik ve jinekolojik muayene, rutin kan tetkikleri yapılmalıdır. Beslenme şeklini düzenleyip, sağlıklı ve sebze ağırlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, kalsiyum ve D vitamini takviyesi kullanmak şikayetlerde azalma sağlamaktadır. Ayrıca uygun hasta grubunda, doktor gözleminde hormon replasman tedavisi ile hormonal düzensizlik kontrol altına alınabilmektedir. Menopoz bir hastalık değil doğal bir süreçtir. Bu süreci sağlıklı ve mutlu geçirmek her kadının hakkıdır.  

Recep YAZGANRecep YAZGAN