Samsun Haber
Giriş Tarihi : 11-10-2019 09:18   Güncelleme : 11-10-2019 09:54

Milli Eğitim’de Türkçe yerlerde sürünüyor!

Samsun Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmenler arası 55 Öğretmen 55 Fotoğraf resim yarışması için hazırlanan resim kataloğuna yazılan önsöz lise 2 seviyesini geçemedi.

Milli Eğitim’de Türkçe yerlerde sürünüyor!

‘İletişim Çabası’ başlığıyla yazılan önsözde de’ler ve da’lar ayrı yazılamazken bağlaç olan de ile durum eki olan de’leri birbirinden ayırmasını bilmeyenlerin yazdığı önsözü görenler, “bunlar mı çocuklarımıza Türkçe dersi verecek?” diye sormaktan kendilerini alamadı.

Diğer yandan,  önsözün savrukluğu ve dağınıklığı, muhafazakâr dil ile uydurukçanın çorba halinde kullanılmış olması metni okunamaz hale getiriyor, anlam bozukluklarına yol açıyor.

Mesela; hayati yerine yaşamsal, unsur yerine olgu, tesadüf yerine rastlantı, oluşturmak yerine yaratmak, gayreti yerine geyreti, keyif yerine keyf, gibi yanlış, düzensiz ve savruk bir dil tercih edilmesi, bir projesine ‘maarif’ ismini verecek kadar muhafazakâr dil hassasiyeti sergileyen milli eğitim müdürlüğüne yakıştırılamadı.

Metin içinde bir cümlede hem yaşam, hem de hayat, hem oluşturma ve hem de yaratma kelimelerinin kullanılmış olması, ‘55 Öğretmen, 55 Fotoğraf Proje’ tertip komitesinin hadiselere bir dünya görüşü zaviyesinden bakabilmelerinin ne kadar zor ve kafalarının ne kadar karışık olduğunun da işareti olarak değerlendiriliyor.

adminadmin