Kültür
Giriş Tarihi : 13-12-2018 11:24   Güncelleme : 14-12-2018 07:57

Ne Orhan Pamuk ne Elif Şafak İşte Türkiye’de en çok satan kitap!

​Türkiye’nin Nobel ödüllü romancısı Orhan Pamuk’un kitaplarının ezeli rakibi tahmin ettiğiniz gibi bir roman ya da edebiyat kitabı değil.

Ne Orhan Pamuk ne Elif Şafak İşte Türkiye’de en çok satan kitap!

Yusuf Tavaslı, Arif Pamuk, Mustafa Varlı... Bu isimler popüler kamuoyu için hiçbir şey ifade etmeyebilir.

Gazetelerde adları geçmeyebilir, televizyonlarda görüntüleri yayınlanmayabilir. Aslında onlar, nerede ise her Türk ailesinde en çok okunan, hatta ezberlenen kitapların yazarları... Özellikle ev hanımları ve çocukların başucu kaynağı olan 'Namaz Hocaları', 'Güllü Yasinler' ve Elif-Ba cüzleri onların eseri. Eserlerinin tirajları da binler, onbinler, yüzbinler değil, hatta milyonlarla değil, on milyonlarla ifade ediliyor.

Kur'ân kurslarına yoğun ilgi ve Namazla Diriliş Platformu'nun namaz seferberliği sayesinde talebi daha da artan Tavaslı, Pamuk ve Varlı'nın kitapları, bugünlerde nerede ise yok satıyor.

DÜNYAYA KUR'ÂN ÖĞRETTİ

Namaz hocaları ve 'Güllü Yasin' kitaplarının üç önemli yazarından biri olan Yusuf Tavaslı, 71 yaşında. İlkokulu askerde bitiren Tavaslı, Molla Şemseddin Gürani Camii ve Firuzağa Camii'nde görev yapan emekli imam ve hattat. İlk yazdığı kitap, Ali Haydar'dan esinlenerek, kaleme aldığı Elif-Ba. Asıl soyadı 'Öznur' olan Yusuf Tavaslı, memleketi Denizli-Tavas'a olan hasreti nedeniyle soyadını 'Tavaslı' olarak değiştirmiş. Yazar, Kur'ân'ın Türkçe okunuşunu kaleme alırken, hafız olan iki kızının yardımını da almış.

Son projesi olan ilmihal üzerinde iki yıldır çalışıyor. Bugüne dek Türkiye ve dünyada milyonlarca eve giren yeşil kırmızı kapaklı kitaplarının birçok korsanı yayınlanmış. En ilginci ise, kapağı aynı olan, 'yazar' kısmında 'Yusuf Hoca' yazan kopya kitap. Tavaslı Yayınları'nın yöneticisi Yaşar Canpolat, bugüne dek 5 milyona yakın eve girdiklerini, özellikle Almanya'da İslâm esaslarının Tavaslı'nın eserleriyle öğrenildiğini söylüyor. 1975 yılında kitaplarını yayınlamaya başlayan Tavaslı'nın neredeyse 30'a yakın farklı Yasin cüzü bulunuyor.

BAZILARI 50 BASKI YAPMIŞ 400 KİTAP

Arif Pamuk ise en çok 'Güllü Yasin'leriyle tanınıyor. Yasin, Tebareke ve Amme sûrelerinin yer aldığı kitaplarına gül resimleri koyunca bu tarz kitapların adı 'Güllü Yasin' olarak anılmaya başlamış.

Orta okuldan ayrılan Arif Pamuk, 1969-1990 yılları arasında Diyanet İşleri'nde din görevlisi olarak çalışmış. İlk kitabını 1967'de 'Besmele-i Şerife ve Âyete'l-Kürsi'nin Fazileti' adıyla yayınlamış. Bugüne kadar 400 kitap yayınlayan Arif Pamuk'un bazı kitapları 50 baskı yapmış.

İstanbul'u satın alabilirdim

Dini kitap sektörünün önemli isimlerinden Mustafa Varlı, 1960'ta başlayan Yasin Cüzü ve Namaz Hocası kitap sektörünün ilk isimlerinden.

1960 öncesinde sadece Yasin Sûresi'nin bulunduğu 3-4 sayfalık kitapçıklarla gelişen bu sektörün, 1960 sonrasında Arif Bozkurt, Naci Kasım ile hareketlendiğini ve Yasin cüzlerine Tebareke ve Amme sûrelerinin eklendiğini anlatıyor.

Bu kitapların halk tarafından rağbet görmesi ile Arif Pamuk ve

Yusuf Tavaslı'nın bu sektöre adım attığını kaydeden Varlı'nın Yasin cüzleri, 1960 İhtilali sonrasında toplatılmış ve yazar hapse atılmış. İnsanların dini bilgi sahibi olması için 350 civarında kitap kaleme alan Varlı, dünya genelinde 5 milyon kişiye ulaştığını söylüyor. Hadis ve yazma eserleri kaynak edindiğini anlatan yazar, 'Eğer bu kitapları para için yazsaydım, İstanbul'un yarısını satın alırdım' diyor. Varlı'nın kitapları da 15. baskıya ulaşmış.

TAVASLI PİYASADA BİR MARKA OLDU

Kadınların daha çok rağbet gösterdiği Yasin cüzleri ve namaz hocalarını satan yayınevleri, bu kitapların satışının artması ve sürekliliğinden oldukça memnun.

Kitabevi Yayınları yöneticisi Mehmet Varış, bu alanda Yusuf Tavaslı kitaplarının, bu piyasada bir marka olduğunu söylüyor. 'Tavaslı'nın ismi artık yaptığı işten önce geliyor' diyen Varış, Kur'ân-ı Kerim'de Elmalılı Meali'nin, ilmihal alanında ise Ömer Nasuhi Bilmen'in, bir Vural Yayınevi yöneticisi Mustafa Bilgin ise insanların görsel kültüre rağbeti ve tembelliği nedeniyle, artık dini bilgileri edinmek için namaz hocası CD'lerine rağbet ettiğini belirtiyor. Bilgin bu alanda Mavera Grubu'nun 'Kuran ve Namaz Öğreniyorum' setinin yok sattığını sözlerine ekliyor. Tenvir Neşriyat görevlisi Nihat Bapli, Kur'ân satışlarında önemli bir artış olduğunu, özellikle Japon ve İspanyol turistlerin ve 25-30 yaş arası kadınların Kur'ân'a yoğun ilgi gösterdiği tespitini paylaşıyor.

YASİN GELENEĞİ SATIŞLARI ARTIRDI

'Hanımların 41 Yasin' geleneğinin, Güllü Yasin cüzlerinin satılmasında etkisi büyük. 'Mübarek üç aylarda bu 41 Yasin toplantıları daha fazla düzenlendiği için satışlarımız yüzde 60 oranında artıyor' diyen Tavaslı Yayınları yöneticisi Yaşar Canpolat, bu geleneğin doğuşunu şöyle anlatıyor: 'Kadınlar bir evde toplanıp sohbet ederken, kadınlardan biri, 'Boş lafı, dedikoduyu bırakıp Yasin okuyalım' diye bir öneri getirmiş. Toplantıdaki 41 kişi bu öneriye uyunca, 41 Yasin geleneği başlamış.'

YUSUF TAVASLI

Yusuf Tavaslı (d. 1935, Tavas, Denizli), Türk yazar ve din adamı. Tavaslı Yayınları kendisine ait bir yayınevidir.

Hayatı

Yusuf Tavaslı 1935 senesinde Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde doğmuştur.

15 yaşında, İstanbul'a gelmiş, hafızlık icazeti almış, Eminönü Müftüsü Yekta Efendi'nin delaletiyle son devrin mühim hattatlarından Mustafa Halim Özyazıcı'dan nesih meşketmiş, 1962 senesinde icazet almıştır. Talik hattı Uğur Derman'dan meşketmeye başlamışsa da uzak oluşu sebebi ile devam edememiş, talik icazetini hafız Kemal Batanay'dan almış, ayrıca Hamid Aytaç'tan divani meşketmiştir.

Tavaslı Yayınları'nın kurmuş, aynı kapak modelini farklı renklerde tasarlayarak Tam Namaz Hocası, Tam Dua Kitabı, Mealli Yasin-i Şerif ve benzeri dini kitaplarla, Pamuk Yayınevi'nden çıkan kitaplar ile beraber 10 milyon adet kitap basmıştır ve Türkiye’nin satış rekorlarını kırmıştır. Matbaası da bulunmaktadır.

adminadmin