Sağlık
Giriş Tarihi : 13-04-2017 08:53   Güncelleme : 13-04-2017 08:53

Omuz ağrısı ne kadar önemli?

VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Uzm. Dr. Ayşegül Başar, omuz ağrısı ile ilgili; ”Kırk yaşın üzerindeki kişilerde görülen, gece uykudan uyandıran, kolu kaldıramaz hale getiren ve yüksek bir noktaya uzanmamızı engelleyen omuz ağrıları omuzda lif yırtığı belirtisi olabilir.

Omuz ağrısı ne kadar önemli?

 Herhangi bir fiziksel tramvaya bağlı olmaksızın ortaya çıkabilen lif yırtıkları özellikle ev kadınlarında, işleri gereği ağır kaldıranlara da, yüksek yerlere uzanmak zorunda kalanlarda sıklıkla görülmektedir. Rotator cuff yırtığı dediğimiz omuz lif yırtıkları kollarımızı yana kaldırmaya içe ve dışa döndürmeye yarayan kaslar, aşırı yüklenmeyle veya kireçlenmelere bağlı oluşmaktadır. Lif yırtığı omuzda ağrı ve güçsüzlük hissiyle başlar ve o bölgedeki yırtılma arttıkça hastanın ağrı şiddeti de yoğunlaşır. Lifin tamamen yırtılması durumunda ise kişi kolunu kaldıramaz ve günlük işlerini yapamaz hale gelir. Yırtık oluşmasıyla birlikte buna eşlik eden ödeme bağlı olarak hastanın kol hareketlerinde kısıtlılık ve özellikle gece ortaya çıkan ağrılarla kendisini gösterir. “ dedi.

Dr. Başar, “Omuz ağrıları yalnızca lif yırtıklarına bağlı değil bazen boyun problemlerine bağlı olarak da görülebilir. Boyunda kireçlenme, fıtık, düzleşme ya da fibromiyaljiye bağlı olarak da omuz ağrıları oluşabilir. Bu nedenle omuz ağrısı problemi yaşayan bir kişinin fizik tedavi hekimi tarafından kapsamlı bir şekilde boyun ve omuz muayenesinin yapılması, gerekirse MR ile detaylı bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Çünkü omuz ağrısı olan hasta, eğer problem boyun kaynaklı ise yırtık nedeni ile operasyon geçirse bile ağrısı devam edecektir.” diye konuştu.

OMUZ AĞRISI İÇİN TEDAVİ YÖNTEMİ

Uzm. Dr. Ayşegül Başar, omuz ağrısının tedavisi ile ilgili,”Omuz ağrısında en önemli tedavi programı hastanın hangi dönemde olduğunun saptanmasıdır. Çünkü erken dönem omuz ağrısı ile geç dönem ağrı tedavisi tamamen farklıdır. Ve hangi dönemde olduğu anlaşılmadan verilecek rastgele bir tedavi hastanın ağrılarının daha da artmasına neden olabilir. Erken dönem tedavide istirahat ve soğuk tedavi, eklem içine enjeksiyon ön plandayken, kronik durumlarda ise fizik tedavi, egzersiz tedavisi, sıcak tedaviler daha ön plana geçmektedir. Özellikle lazer tedavisi omuz yırtıklarında ödem ve ağrının ortadan kaldırılmasında etkin ve geçerli tedavilerden birisidir. “ şeklinde konuştu.

“Omuz problemleri sıklıkla daha fazla kullanılan sağ omuzda olması ve ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olmasıyla kişinin günlük yaşantısını etkilemektedir ki problem yoğunsa kişi yemeğini yemekte bile zorluk çekebilmektedir. Tam kat ve büyük yırtıklarda ise bazen cerrahi tedavide gerekebilmektedir. Sonuç olarak omuz ağrısında hastalar mutlaka öncelikle fizik tedavi hekimine başvurmalı, hastanın ağrısının gerçekten omuz kaynaklımı yoksa başka bir bölgeden yansıyan ağrıya mı bağlı olduğu, eğer lif yırtığı ise hangi dönemde olduğu saptandıktan sonra etkin bir şekilde tedavisi yapılmalıdır.” şeklinde açıklamasını tamamladı.

adminadmin