Eğitim
Giriş Tarihi : 24-10-2020 07:05   Güncelleme : 24-10-2020 07:05

Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2019 Yılı Sayıştay Raporu!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 2019 yılı Sayıştay Raporu Sayıştay’ın resmi internet sitesinde yayınlandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2019 Yılı Sayıştay Raporu!

Raporda yer alan ‘Denetim Bulguları’ başlığıyla Raporda yer alan bulgular, denetimler sonucunda tespit edilen hususlara kamu idaresi  tarafından verilen cevaplar değerlendiriliyor.

 

TAŞINIR MAL YÖNETİMİNDE TESPİT EDİLEN EKSİKLİKLER

Taşınır kayıtları ve bazı ambarlarda yapılan incelemeler sonucunda, Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine uygun olmayan uygulamaların olduğu tespit edilmiştir.

Örnekleme inceleme ve sayımlarda;

Taşınır sisteminde ambarda gözüken tüketim malzemelerinin fiilen ambarda olmadığı, eksik veya fazla olduğu,

Bazı ambarlarda hibe gelen veya kullanım fazlası olarak ambara geri dönen ve fiilen ambarda mevcudu olan bazı ilk madde-malzeme ile demirbaş malzemelerin taşınır sisteminde kayıtlı olmadığı, mal ve malzemelerin sayıma uygun şekilde istiflenmediği, dağınık şekilde farklı raflara dizildiği, aynı cins mal ve malzemenin farklı ambar ve/veya mahallerde muhafaza altına alındığı,

Bazı birimlerde birden çok ambar bulunmasına rağmen tek ambar koduna rastlandığı, Bazı birimlerde kişisel kullanıma verilen taşınırlar için ilgili belgelerin düzenlenmediği,

Bazı birimlerde dayanıklı taşınır barkot kayıtları ve zimmet listelerinin tamamlanıp asılmadığı,

2016 yılında 3 adet büyük fotokopi makinası İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'na tahsis edildiği halde söz konusu makinaların ambarda atıl olarak bekletildiği,

İhtiyaç sahibi birimlerin kullanımına verilmediği,

Sağlık Bakanlığı adına Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi adına İdari Mali İşler Daire Başkanlığının 27.11.2017 tarihinde imzaladığı protokol gereğince Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında üniversiteye 250 adet “Sağlıklı Yaşam Amaçlı Bisiklet” teslim edildiği, ambara giren 250 adet bisikletin 50 tanesi 16.04.2018 tarihinde Samsun Turizm Fakültesi kullanımına verildiği, ancak geri kalan 200 adet bisikletin öğrencilerin kullanımına tahsis edilmeyip depoda atıl bekletildiği,

Açık alanda depolanmış vaziyette bulunan inşaat demirlerinin korozyona uğradığı,

Kapalı alanda depolanması gereken membran rulolarının açıkta bırakıldığı ve bu malzemelerin kayıtlarda yer almadığı tespit edilmiştir.

Kiraya Verilen Gayrimenkullerden Elde Edilecek Gelirlerin Muhasebe Kayıtlarında İzlenmemesi,

Kiraya verilen gayrimenkuller ile bunlardan elde edilen gelirlerin muhasebe kayıtlarında izlenmesi gerektiği halde bu hususa uyulmadığı tespit edilmiştir.

 

PROJE ÖZEL HESABINDAKİ DÖVİZLER İÇİN HER AY SONUNDA DEĞERLEME YAPILMAMASI

Üniversitenin 104 Proje Özel Hesabında izlenen Avrupa Birliği hibeleri için ay sonu döviz değerleme işlemleri yapılmadığı, bu işlemin yılsonunda toplu şekilde yapıldığı tespit edilmiştir.

 

ELEKTRİK KOMPANZASYON SİSTEMİ KURULMAMASI

Elektrik dağıtım ünitelerinde kompanzasyon sistemi kurulmaması ve kurulu olan kompanzasyon sistemine bakım yapılmaması nedenleri ile elektrik faturalarında tahakkuk eden reaktif enerji bedelinin ödenmesi sonucunda, kurum bütçesinde yer alan ödeneklerin verimli kullanılmadığı tespit edilmiştir.

Bazı elektrik faturalarında reaktif enerji bedeli ödendiği tespit edilmiştir.

 

TRAFO BEDELLERİNİN ENERJİ DAĞITIM ŞİRKETİNDEN TALEP EDİLMEMESİ VE TRAFOLARIN DEVREDİLMEYEREK BAKIM GİDERLERİNE NEDEN OLUNMASI

Enerji müsaadesi alınabilmesi için dağıtım şirketince yapılması gereken ancak çeşitli nedenlerle idare bütçesinden karşılanan dağıtım tesis giderlerinin dağıtım şirketinden talep edilmediği ve trafoların devredilmeyerek bakım giderlerine meydan verildiği tespit edilmiştir.

 

YAPIM İŞLERİNDE KESİN KABUL TARİHİNE KADAR KESİN TEMİNAT MEKTUBU TUTARININ YARISININ TUTULMASI ZORUNLULUĞUNA UYULMAMASI

Yapım işlerinde kesin teminat mektuplarının yarısının, kesin kabul tarihine kadar, İdarece muhafaza edilmesi kurulana uyulmadığı tespit edilmiştir.

Yapılan incelemede teminat mektuplarının muhafaza edildiği kasanın fiziki sayımı sonucunda; henüz idarece kesin kabulü yapılmayan bazı yapım işlerine ait kesin teminat mektuplarının süresi geçtiğinden hükümsüz kaldığı tespit edilmiş, durum bir tutanakla kayıt altına alınarak bir nüshası gereği yapılmak üzere ilgili idareye teslim edilmiştir.

 

DOĞRUDAN TEMİN YOLUYLA YAPILAN ALIMLARDA YASAKLILIK KONTROLÜNÜN YAPILMAMASI

Yapılan incelemede, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre doğrudan temin yoluyla yapılan alımlarda yasaklılık kontrolünün yapılmadığı tespit edilmiştir.

 

İŞÇİLERİN YILLIK İZİNLERİNİN KANUNA UYGUN OLARAK KULLANDIRILMAMASI

Üniversitede istihdam edilen işçilerin geçmiş yıllardan kalan yıllık izin haklarının kullandırılmadığı tespit edilmiştir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde yatarak tedavi gören hastalardan alınan özel oda ücretinin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne uygun olarak belirlenmediği tespit edilmiştir.

Doğrudan temin yoluyla parasal limit dahilinde yapılan alımlarda yasaklılık kontrolünün yapılmadığı tespit edilmiştir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN