Güncel
Giriş Tarihi : 25-01-2015 18:30   Güncelleme : 25-01-2015 18:30

Ordu’da, çevreciler ile güvenlik güçleri arasında arbede

ORDU (AA) - Ordu’nun Fatsa ilçesinde, siyanürle altın çıkarılmasını protesto eden grupla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı

Ordu’da, çevreciler ile güvenlik güçleri arasında arbede

ORDU (AA) - Ordu’nun Fatsa ilçesinde, siyanürle altın çıkarılmasını protesto eden grupla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu tarafından, bölgede siyanürle altın çıkarılmasını protesto etmek için düzenlenen yürüyüşe, yöre sakinlerinin yanı sıra İstanbul, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop illerinden gelen çevreciler de katıldı.

Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde toplanan kalabalık, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü ve burada bir basın açıklaması yapıldı. Grup daha sonra, araçlarla ulaştıkları, altının çıkarılmak istendiği Yukarıtepe Mahallesi'ndeki şantiyeye girmek istedi.

Yolun jandarma ekipleri tarafından kapatılması, çevreciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmasına neden oldu. Arbede sırasında güvenlik güçlerinden biri ayağından yaralandı.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun izni alınarak yol açıldı. Ellerinde, "Fatsa-Ünye halkı siyanüre direniyor", "Siyanür katliamdır", "Altıncı filo defol", "Tarlamda mısır, bahçemde fındık yiyebilmek için siyanüre hayır" yazılı pankartlarla yürüyerek altın madeni sahasının önüne gelen grup yeniden basın açıklaması yaptı. 

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Özge Yağcı, siyanürle altın çıkarılmasına Avrupa’nın bile karşı çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Köylerimizde bir hayalet dolaşıyor. Hepimizin bildiği gibi topraklarımız işgal altında. Bugün şirketin elleri değiştirilen yasa ile güçlenmiştir. Karadeniz Bölgesi'nde doğa talanlarının artmasının en büyük nedenlerinden biri de budur. Siyanürle altın arama üretimi Avrupa’da yasaklanmıştır. Toprağımızı, ekmeğimizi elimizden alıyorlar. En temel geçim kaynaklarımız yok oluyor. Fındığımız siyanürden dolayı büyük zarar görüyor. Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu olarak bizler bu sürecin hukuki olarak takipçisi olacağız." 

Basın açıklamasının ardından, direniş çadırını ziyaret eden çevreciler olaysız şekilde dağıldı.

adminadmin