Orman yakınlarının giderek artması sebebiyle orman yakanlara idam cezası yeniden tartışmaya açılacak mı?
Önceki dönem İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz yıl Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili yaptığı açıklamasında, “İdamın da kendine ait bir caydırıcılık süreci söz konusudur. Evet ağıza hoş gelmiyor, çok sıcak gelmiyor ama başka bir şey var. Bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekiyor" diyerek orman yakanlara idam cezası verilmesi gerektiği imasında bulunmuştu.
ORMAN YAKANLARA NE TÜR CEZALAR VERİLMEKTEYDİ
1956 tarihli 6831 sayılı Orman Kanunu’nun110. Maddesi,
76 ncı maddenin;
a) (a) bendinde belirtilen fiili işleyenler birmilyon lira para cezası ile,
b) (b) ve (c) bentlerinde belirtilen fiilleri işleyenler bir yıldan aşağı olmamak üzere hapis ve onmilyon liradan
ellimilyon liraya kadar ağır para cezası ile,
c) (d) bendinde belirtilen fiili işleyenler bir yıldan aşağı olmamak üzere hapis ve ellimilyon liradan üçyüzmilyon
liraya kadar ağır para cezası ile,
Cezalandırılır.
–––––––––––––––
(1) Bu maddede yeralan “yirmibin lira” ibaresi ”ikiyüzmilyon lira” olarak 5/11/2003 tarihli ve 4999 sayılı Kanunun 14 üncü
maddesiyle değiştirilmiştir.
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik ile orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve ikiyüzmilyon liradan beşyüzmilyon liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.
Orman alanında yangın sonucu hasıl olan zarar fahiş ise mahkeme suça mahsus cezayı yarısına kadar artırır. Hafif ise yarısına ve eğer pek hafif ise üçte birine kadar eksiltir. Yangın, bir şahsın hayatını tehlikeye koymuş olduğu takdirde ceza dörtte bir oranında, ölüm meydana gelmiş ise ayrıca yarı nisbetinde arttırılır.
Kasden orman yakanlar on yıldan onbeş yıla kadar ağır hapis ve beşyüzmilyon liradan birmilyar liraya kadar ağır para cezasına mahkum edilir. Bu fıkradaki suçun işlenmesi nedeniyle yanan orman alanı üç hektardan fazla olduğu takdirde verilecek ceza bir kat arttırılır ve yangın bir şahsın hayatını tehlikeye koymuş olduğu takdirde verilecek ceza ayrıca bir kat daha arttırılır. Ölüm meydana gelirse müebbet ağır hapis cezasına hükmedilir.
Terör amacı ile bir örgüte mensup kişi veya kişilerce Devlet ormanlarını yakanlar yirmidört yıldan otuz yıla kadar ağır hapis, beşmilyar liradan onmilyar liraya kadar ağır para cezasına mahkum edilir. Yanan orman alanı bir hektardan fazla olduğu veya bir şahsın hayatını tehlikeye koyduğu takdirde müebbet ağır hapis cezasına hükmedilir. Yangın sebebiyle ölüm meydana gelirse fiili işleyen veya işleyenlere ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası verilir.(1)
Terör amacı ile bu suçu işleyenler hakkındaki davalara 2845 sayılı Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun gereğince Devlet Güvenlik Mahkemelerince bakılır.
ÖLÜM KALDIRILDI
1956 tarihli 6831 sayılı Orman Kanunu’nun110. maddesine 1995 tarihinde eklenen,
“Terör amacı ile bir örgüte mensup kişi veya kişilerce Devlet ormanlarını yakanlar yirmi dört yıldan otuz yıla kadar ağır hapis, beş milyar liradan on milyar liraya kadar ağır para cezasına mahkum edilir. Yanan orman alanı bir hektardan fazla olduğu veya bir şahsın hayatını tehlikeye koyduğu takdirde müebbet ağır hapis cezasına hükmedilir. Yangın sebebiyle ölüm
meydana gelirse fiili işleyen veya işleyenlere ölüm cezası verilir.” Hükmündeki “ölüm“ ibaresi, 14/7/2004 tarihli ve 5218 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle “ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis” olarak değiştirilerek metne işlendi.
“Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakmak” şeklinde çerçevelenerek orman yakmak ile terör örgütü eylemi aynı kabul edilmiş meşhur DGM’ye sevk ediliyordu.