Samsun Haber
Giriş Tarihi : 24-11-2022 17:15   Güncelleme : 24-11-2022 17:15

Orta Karadeniz’de Kalkınmanın Öncüsü OKA 14 Yaşında

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 14’üncü yılını kutluyor.

Orta Karadeniz’de Kalkınmanın Öncüsü OKA 14 Yaşında

22 Kasım 2008 tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile kurulmuş olan Ajans, 14 yıldır TR83 Bölgesi olarak adlandırılan Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinin ekonomik ve sosyal kalkınması için çalışıyor.

Turizmden tarıma, katma değerli üretimden ihracata, yenilikçilikten girişimciliğe, insan kaynaklarından mesleki eğitime birçok alanda yürüttüğü başarılı proje ve çalışmaların yanında Ajans, bölgesel kalkınma faaliyetlerinin uygulayıcısı olarak Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP), Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) gibi merkezi programlar ve Avrupa Birliği (AB) kaynakları aracılığıyla da Bölgeye önemli yatırımların kazandırılmasına katkı sağladı.

“Bölgenin kalkınmasına yön verdik”

OKA Genel Sekreteri İ. Ethem Şahin, 14’üncü yıla ilişkin yaptığı açıklamada bugüne kadar 57 mali ve teknik destek programı uyguladıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Geride bıraktığımız 14 yıllık süreçte Ajansımız toplamda 1083 projeye, 337 milyon liralık hibe desteği sağladı. Uyguladığımız mali destek programları ve tematik bölgesel kalkınma programları kapsamında hayata geçen başarılı projeler ile bölgemize yapılan yatırımlar üretimi, istihdamı artırdı. Kapasite artışı sağlanarak kuruluş amacımız olan bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılmasında etkili adımlar atıldı.

Ajansımız, sağladığı mali desteklerin yanında planlama, yönlendirme, yatırım destek ve tanıtım alanlarında da paydaşları nezdinde yol gösterici bir rol üstleniyor. Bölge Planı başta olmak üzere hazırladığımız stratejik planlar, fizibilite raporları, eğitim ve danışmanlık destekleri, Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda yoğunlaştığımız kaynak verimliliği, genç istihdamı temalarına yönelik faaliyetler ve iş birlikleri Bölgede kalkınma ekosistemini güçlendiren unsurlar. Öte yandan Ajansın kurum ve kuruluşlar arasında köprü vazifesi görmesi, yatırımcıların teşvik ve desteklerden daha fazla istifade etmeleri için danışmanlık sağlaması, AB kaynağını Bölgeye çeken projeler uygulaması da öne çıkan fonksiyonlarındandır.

14 yılda Orta Karadeniz Bölgesi’nin kalkınmasına yön verdik, büyük bir özveri ve gayretle çalışarak Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat için hayırlı hizmetlere vesile olmaya devam edeceğiz.'' dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN