Sağlık
Giriş Tarihi : 12-03-2021 08:04   Güncelleme : 12-03-2021 08:04

Pandemide Parmakla Gösterilen Ülke Türkiye!

Dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 virüsü 19 Aralık 2018’de Çin’de görülen ilk vakanın ardından ülkeleri kol gezmeye başladı. Ölümcül virüs pandemiye dönüşmeden tedbirlerini almaya başlayan Türkiye yurt dışı uçuşlarına sınır getirdi. Havalimanlarına kurulan termal kameralarla ülkeye giriş çıkışlar denetlenirken birçok ülkeye uçuş yasağı konuldu.

Pandemide Parmakla Gösterilen Ülke Türkiye!

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip ülkeler bir yılı geride bırakan pandemi sürecinde vatandaşını ölüme mahkûm etti. Avrupalı ülkelerin utanç tablosuna karşılık Türkiye, insanlığın ölümle sınandığı süreçte kriz yönetme becerisi ve sağlık hizmetleriyle dünyanın hayranlıkla izlediği örnek bir mücadele verdi.

 

DÜNYA ACİZ KALDI

Tarihe silinmez izler bırakan son bir yıllık Kovid-19 pandemisi, Batılı ülkeler için turnusol kâğıdına dönüştü. Maske, sabun, çöp torbası bulmakta zorlanan dev ekonomilere sahip hükümetler acziyet tablosu çizdi. Vatandaşlarını evlerinde ve hastane köşelerinde ölüme terk eden koca Avrupa hâlâ toparlanabilmiş değil.

 

KRİZ YÖNETME BECERİSİ

Pademinin görüldüğü ilk andan itibaren harekete geçen Türkiye, yerli ve milli imkânlarını seferber ederek ayakta durmasını bildi. İlk bir iki ayda filyasyonda yüzde 97’leri yakalayan uzman ekipler teşhis, tedbir ve tedavide dünyayı geride bıraktı. Şehir hastaneleri ve 1 ayda kurulan pandemi hastaneleri vatandaşın imdadına yetişti.

 

AVRUPA'NIN GÖZDESİ TÜRKİYE

Yerli ve milli solunum cihazı ürettik. TÜBİTAK öncülüğünde üniversiteler aşı çalışmalarını başarıyla yürütüyor. Aşılamada köy köy gezen sağlık kahramanları dünya medyasında örnek gösteriliyor. Ancak bütün bu başarılara rağmen kuralları hiçe sayanların yol açtığı bulaş riski hâlâ sokaklarda kol geziyor.

 

TÜRKİYE'NİN PANDEMİ KARNESİ

Öncü tedbirlere rağmen bütün ülkelerin başına gelen felaket 11 Mart 2020’de görülen ilk vakayla Türkiye’yi buldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk vakadan itibaren şeffaf, soğukkanlı, panik ortamına oluşmasına müsaade etmeyen açıklamaları ile mücadelede başarının simge ismi oldu.

 

KRİZİ EN İYİ TÜRKİYE YÖNETTİ

Dünyanın süper gücü olarak gösterilen ABD, Almanya, İngiltere gibi ülkeler pandemi karşısında nasıl hareket edeceğini bilemez ve yüzbinlerce ölümle karşıya karşıya kaldı. Yaşlıları ölüme terk etti. Türkiye ise kriz yönetme becerisiyle Avrupa’da parmakla gösterilen ülke oldu. Avrupa’nın göbeğinden vatandaşlarımız özel uçakla Türkiye’ye taşındı.

 

MASKELER ÜCRETSİZ DAĞITILDI

ABD’de hemşireler çöp poşeti giyinirken Türkiye yerli imkânlarıyla ürettiği maskeyi hem vatandaşına ücretsiz dağıttı hem dünyanın dört bir yanına yardım olarak gönderdi.

 

PANDEMİ HASTANELERİ KURULDU

İçeride eleştirilerin odağı haline gelen Şehir Hastaneleri yatırımlarının ne kadar gerekli olduğu pandemi sürecinde bir kez daha görüldü. Hasteneler vatandaşın imdadına yetişirken İstanbul’a sadece bir ay içinde binlerce kişilik iki dev pandemi hastanesi inşa edildi.

 

BİLİM KURULU HAYATİ KARARLAR ALDI

Pandeminin Türkiye’de görülmesinin hemen ardından kurulan Bilim Kurulu, yurt içinde alınması gereken tedbirleri belirlerken vatandaş Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf bilgilendirmesiyle sürekli can kaybının önlenmesi yönünde uyarıldı.

 

FİLYASYON EKİPLERİ SAHAYA İNDİ

Salgına karşı doğru tedbir ve tedavi yöntemleri geliştirmek için kurulan filyasyon ekipleri saha analizleriyle Kovid-19 virüsünü tanıma ve teşhiste dünyayı geride bırakarak yüzde 97’lik oranları yakaladı. Filyasyonun bel kemiği diş hekimleri takdir topladı.

 

ÜNİVERSİTELER AŞI MESAİSİNE GEÇTİ

Virüse karşı en önemli çözüm noktası olan aşı çalışmaları Tübitak’ın öncülüğünde ülke genelindeki büyük üniversitelerin katılımıyla başlatıldı. Bugün üç ayrı faz aşamasını geride bırakan aşıların Nisan ayında kullanılması hedefleniyor.

 

ETKEN MADDE İÇİN ÖZEL UÇAK KALDIRILDI

Gelişmiş ülkeler hastalığın tedavisinde çaresiz kalarak vatandaşını ölüme mahkum ederken Türkiye tedavide kullanılan Pavipiravir etken maddesini Çin’den özel uçak kaldırarak herkesten önce temin etti. Dünyada karaborsaya düşen etken madde bir süre sonra da yerli olarak üretildi. İlaç fabrikalarındaki üretim devlet eliyle desteklendi.

 

VEFA SOSYAL DESTEK EKİPLERİ

Pandemi şartlarında dışarı çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşların imdadına Vefa Sosyal Destek ekipleri yetişti. Eve gıda temininden sağlık ve bakım hizmetlerine kadar her türden hizmet yurdun en ücra köylerine kadar gidilerek büyüklerimizin ayaklarına götürüldü.

 

MİLLİ VE YERLİ SOLUNUM CİHAZI ÜRETİLDİ

ABD’de dönemin başkanı Trump ile Bilim Kurulu arasında solunum cihazı krizi sürerken ve koca ülke bir birini yerken Türkiye, İnsansız hava Araçları’nın mimarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın elini taşın altına koymasıyla yerli ve milli solunum cihazı üreterek hem kendi ihtiyacını karşıladı hem ihtiyacı olan ülkelere gönderdi.

 

AŞILAMADA PARMAKLA GÖSTERİLDİK

Çin’den temin edilen milyonlarca test edilip onaylanmış aşılarla Türkiye’yi karış karış gezen sağlık ekipleri kısa sürede çalmadık kapı bırakmadı. Türkiye’nin sağlık hizmetlerini gören Avrupalı ülkelerin medya organları bu tabloyu dünyaya, kendi hükümetlerine nazire yaparak övgüyle aktardı.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KAHRAMANLIĞI

Ölüm riskiyle burun buruna çalışan doktorundan hemşiresine sağlık çalışanları verdikleri olağanüstü mücadeleyle hem halkın gönlünde taht kurdu hem sürecin başarıyla yönetilmesinde gizli kahramanlıklarıyla destan yazdı. Görev başında hayatlarını kaybeden ya da günlerce ailelerini göremeyen sağlık çalışanları ülkesi için örnek ve unutulmayacak düzeyde bir fedakarlık gösterdi.

 

TEDBİRSİZLİĞİN CEZASINI ÇEKTİK

Alınan onca hayati tedbirlere rağmen söz dinlemeyip pozitif olduğu halde sokağa çıkan, maske takmayan ve toplu taşıma kullanan bazı vatandaşların ihmalkârlığının sıkıntısını tüm Türkiye çekti. Gizli saklı mekânlardan bir araya gelip eğlence düzenleyenlerin umarsızlığı bir yana taziye ve düğün organizasyonları virüsün yayılmasına sebep olarak çok can yaktı. Kapalı salon toplantılarında mesafe kurallara riayet etmeyen vatandaşlar eleştiri konusu oldu.

 

İMAMOĞLU PANDEMİ DİNLEMEDİ

Milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul gibi metropol bir şehirde salgınla mücadele sürecini kötü yöneten CHP’li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, sınıfta kaldı. Toplu taşıma araçlarının sefer sayıları düzenlenemediği için insanlar toplu taşımada virüse maruz kalırken İmamoğlu’nun üstüne üstlük pandemi sürecinde Başakşehir’de kurulan şehir hastanesinin yol inşaat çalışmasını durdurması hafızalara kazındı.

Muhammed ŞİMŞEK – Diriliş Postası - Özel Haber

Recep YAZGANRecep YAZGAN