Güncel
Giriş Tarihi : 28-06-2015 12:00   Güncelleme : 28-06-2015 12:00

Reflü, ülser ve karaciğer hastalarına oruç uyarısı

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof

Reflü, ülser ve karaciğer hastalarına oruç uyarısı

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, reflü, ülser ve karaciğer hastalarının oruç tutup tutamayacaklarını doktorlarına sormaları gerektiğini bildirildi.

Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç kalma süresinin uzadığını söyledi.

Bu sürenin artması nedeniyle sağlıklı kişilerin dahi oruç tutarken zorlandığını dile getiren Özgür, "Ramazanda reflü, ülser ve karaciğer hastalarının oruç tutup tutamayacaklarını mutlaka hekime sorması gerekiyor. Hekime sormadan bu hastalar kesinlikle oruç tutmamalıdır" dedi.

Özgür, reflünün, en sık görülen mide hastalıklarından olduğuna dikkati çekerek, uzun süre aç kalındıktan sonra iftarda fazla miktarda ve hızlı yemek yenilmesinin karın içi basıncı artırarak reflüye neden olduğunu ifade etti.

Bu hastalarının ramazanda gıda tüketimlerinde daha dikkatli davranmasını isteyen Özgür,  sahurda ve iftarda yağlı ve ağır yemekler tüketmemeleri, yemek yedikten sonra hemen yatmamaları tavsiyesinde bulundu.

Özgür, yağlı ve tuzlu gıdaların da reflüyü olumsuz etkileyebileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yağlı ve tuzlu gıdalar, gün içerisinde daha çok susamaya neden olacaktır. Karbonhidrat açısından yağlı hamur tatlıları ve kurabiyeler boş enerji alınmasına neden olacak ve insanı kısa sürede acıktıracaktır. O nedenle iftar ve sahurda yağlı ve tuz oranı yüksek gıdalar ile hamur tatlıları gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Kafein, çikolata, çiğ soğan, sarımsak, salça, ketçap, mayonez gibi reflü ataklarını tetikleyen besinlerden de kaçınmak gerekir. Reflü hastaları ramazan boyunca bol sıvı almalı ve hazmı kolay lifli gıdaları tercih etmelidir."

- Ülser hastalarına ağrı kesici uyarısı

Ülser hastalarının da ramazanda dikkatli davranması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Özgür, "Önceden ülser tanısı konmuş ve tedaviyle iyileşmiş hastaların oruç tutmasında sakınca yoktur. Özellikle ülser tanısı yeni konmuş ve tedaviye başlamış hastaların ise en az 15 gün oruç tutmaması gerekir. Tedavi sonrası mide ağrısı kaybolan ülser hastaları kontrol altında oruç tutabilirler" diye konuştu.

Özgür, ülser hastalarının iftarda ve sahurda diyetlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Ülser hastaları ramazanda ağrı kesici kullanımına dikkat etmelidir. Mide için oldukça zararlı olan bu ilaçlar doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Bu ilaçların oruç sırasında kullanımı mide kanaması ve delinmesine neden olabilir" uyarısında bulundu.

Karaciğer yağlanmasının, karaciğer hücrelerinde normalden fazla yağ toplanması nedeniyle ortaya çıkan bir tablo olduğunu ifade eden Özgür, şunları kaydetti:

"Aşırı kalori tüketimi, yanlış ve dengesiz beslenme, yağ ve karbonhidrat tüketimindeki artış, doğal olmayan besinler ve hareketsiz yaşamla ortaya çıkan şişmanlık tablosu karaciğer yağlanmasının en sık nedenidir. Ramazanda iftarda ve sahurda yenilen yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar kilo kontrolünü zorlaştırır. Şişmanlıkla beraber karaciğerde yağ birikimi kaçınılmaz olur."

Özgür, karaciğerde yağlanmanın önemli bir sağlık sorunu olduğunu anlatarak, "Yağ önce karaciğer hücreleri içinde birikirken zamanla birikim artmakta ve karaciğerde büyüme söz konusu olmaktadır. Bu nedenle özellikle kronik karaciğer hastalığı olan insanlar, oruç tutarken mutlaka hekime başvurmalıdır" dedi.

 
adminadmin