Siyaset
Giriş Tarihi : 08-12-2020 06:51   Güncelleme : 08-12-2020 06:51

“Salgında Birçok Ülke Durgunluk Yaşarken, Türk Ekonomisi Toparlama Sürecini Başarıyla Yürütüyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 40. yaşını kutlayan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen Uluslararası Yatırım Zirvesi’ne video mesaj gönderdi.

“Salgında Birçok Ülke Durgunluk Yaşarken, Türk Ekonomisi Toparlama Sürecini Başarıyla Yürütüyor”

Büyük ve güçlü Türkiye idealine giden yolda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da YASED’in yapıcı rolünü devam ettireceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin teknolojik dönüşümünü sağlayacak, ihracat kapasitesini artıracak her türlü çabayı desteklemeyi sürdüreceklerini kaydetti.

 

Tüm dünya ile beraber Türkiye’yi de etkileyen Koronavirüs salgınının, dalgalar hâlinde yayılmaya devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye gibi sağlık altyapısı güçlü, sosyal güvenlik sistemi sağlam ülkelerin, salgınının yıkıcı etkilerini daha kolay yönettiğini görüyoruz” dedi.

 

“SALGINDA BİRÇOK ÜLKE DURGUNLUK YAŞARKEN, TÜRK EKONOMİSİ TOPARLAMA SÜRECİNİ BAŞARIYLA YÜRÜTÜYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bir taraftan yeni hastanelerle sağlık sistemimizi tahkim ederken, diğer taraftan Ekonomik İstikrar Kalkanı ve Sosyal Koruma Kalkanı Paketleriyle girişimcimizin, esnafımızın, dezavantajlı kesimlerin yanında oluyoruz. Milletimizin sağlığından en küçük bir taviz vermediğimiz gibi, ülkemize ağır faturaları olacak hesapsız-kitapsız adımlardan da uzak duruyoruz. Kovid-19 salgınında birçok ülke ekonomik bakımdan durgunluk yaşarken, Türk ekonomisi hamdolsun toparlama sürecini başarıyla yürütüyor. Üçüncü çeyrekte elde ettiğimiz güçlü büyüme oranını, ülkemizin bu süreçteki başarısının bir tescili olarak değerlendiriyoruz.”

 

Dünyada dengeleri altüst eden salgının, Türkiye gibi üretim kapasitesi yüksek ülkelerin önünde yeni fırsat pencereleri açtığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışında olan uluslararası yatırımcılar için çok önemli avantajlar sunduğunu ifade etti.

 

“Satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 13’üncü, OECD’nin ise en büyük yedinci ülkesiyiz” diyerek sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her yıl 50 milyonu aşan ziyaretçiye ev sahipliği yaparak dünyada en fazla ziyaret edilen altıncı ülke konumundayız. Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi 2020 sıralamasında sadece son iki yılda 27 basamak ilerleme kaydettik. Tüm dünyada doğrudan yatırımların azaldığı bir dönemde biz, yatırımlarını artıran nadir ülkelerden birisi olduk. Küresel doğrudan yatırımların yüzde 12 gerilediği 2018 yılında, ülkemize gelen doğrudan yatırımlar yüzde 17,3 artarak 13 milyar doları aştı. 2002’den bu yana çektiğimiz 220 milyar dolarlık doğrudan yatırımı, uluslararası girişimcilerin Türkiye’ye güveninin tezahürü olarak görüyoruz” dedi.

 

“EKONOMİ, TİCARET VE YATIRIMLARDA ELDE ETTİĞİMİZ TÜM KAZANIMLARI DEMOKRASİDE VE HUKUKTA ATTIĞIMIZ ADIMLARA BORÇLUYUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 18 yılda ekonomi, ticaret ve yatırımlarda elde ettiğimiz tüm kazanımları demokraside ve hukukta attığımız adımlara borçluyuz. Başarımızın sırrı; büyüme ve kalkınmayı demokrasi ile desteklemek, siyasi güven ve istikrarı, hukuk devletini güçlendirerek tahkim etmektir. Maruz kaldığımız onca saldırıya rağmen, daha güçlü, daha müreffeh, daha demokratik bir Türkiye idealinden asla vaz geçmedik. Sivil toplumu işin içine kattık. Kamu kurumlarımızı, bürokrasimizi motive ettik. İstişare toplantıları düzenledik. Tıkanan noktaları açmak için çok büyük çaba harcadık. Sonuçta Türkiye’yi, Cumhuriyet tarihinin en büyük demokrasi ve kalkınma hamlesiyle tanıştırdık.”

 

Elini vicdanına koyan herkesin, Türkiye’nin 18 yıl öncesine göre hayal dahi edilmeyecek bir yerde olduğunu görebildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştıkları konumu yeterli bulmadıklarını kaydederek, “Her dem yeni dirlikte, bizden kim usanası” diyerek mücadelelerini sürdürdüklerine dikkat çekti.

 

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİ İÇİN FİKRİ VE YAPICI ELEŞTİRİSİ OLAN HERKESE KAPIMIZ AÇIK”

Türkiye’de hukuk, demokrasi ve ekonomide yeni bir reform seferberliği başlattıklarını ve en geniş zeminde, en kapsamlı mutabakatla, kimseyi dışlamadan bu süreci yönetmeyi arzu ettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin büyümesi ve güçlenmesi için sözü, fikri ve yapıcı eleştirisi olan herkese kapımız açıktır. Ülkemiz, 2023 hedeflerine ancak 83 milyonun hep birlikte omuz ve destek vermesiyle ulaşabilecektir. Güçlü bir ekonomi için, soframızdaki ekmeğin daha da büyümesi için, 83 milyonun bir ve beraber olması, birlikte geleceğe yürümesi şarttır” değerlendirmesinde bulundu.

 

“GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ İLAVE REFORMLARLA YATIRIM ORTAMINI DAHA DA İYİLEŞTİRECEĞİZ”

Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında uluslararası doğrudan yatırımların taşıdığı kritik rolü de yakinen bildiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizi yerli ve uluslararası yatırımcılar nezdinde riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkâr bir cazibe merkezi hâline getirmekte kararlıyız. Önümüzdeki dönemde bu alanda gerçekleştireceğimiz ilave reformlarla yatırım ortamını daha da iyileştireceğiz” dedi.

 

Uluslararası müteşebbisleri asla “yabancı” yatırımcı olarak görmediklerini ve görmeyeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi insanımıza hangi imkânları sağlıyorsak, Türkiye’ye güvenen, Türkiye’nin yatırım ortamına inanan tüm girişimcilere de aynısını sağlıyoruz. Savunma sanayiinden gıdaya, dijital ekonomiden sağlık sektörüne kadar katma değeri yüksek, Türkiye’nin teknolojik dönüşümüne öncülük edecek yatırımları teşvik ediyoruz” dedi.

 

Dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılara, “gelin Türk misafirperverliğinin farkına varın” diye seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlgili bakanlıklarımız ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimizin sizlere gereken her türlü desteği sunmaya hazır olduğunu bilmenizi istiyorum. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken bir kez daha bu güzel buluşma için YASED’e teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN