Güncel
Giriş Tarihi : 08-06-2021 12:00   Güncelleme : 08-06-2021 12:00

Samsun Büyükşehir Belediyesi KPSS'siz Memur Alıyor!

Samsun’da Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yıldız’ın çocuklarının SASKİ özel kalem müdürlüğü üzerinden memur yapmalarının yankıları devam ediyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi KPSS'siz Memur Alıyor!

Denge Gazetesi Sahibi Adnan Bahadır dünkü köşesinde bu konuları ele aldı ve “Bu konuda yaptığım araştırma sonucunda ulaştığım bilgileri ve konuyla ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşma gereği duydum” diyerek köşe yazısına şöyle devam etti;

“Bahattin Bey’in oğlu 2019 yılında Kocaeli'nde memur yapılmış. Bahattin Bey Kocaeli Büyükşehir Belediyesindeki genel müdür yardımcılığı görevinden 2012 yılında ayrılmış.

Yani Bahattin bey Kocaeli Belediyesinden ayrıldıktan yedi yıl sonra oğlu özel kalemden memur yapılmış ise Bahattin Bey’i suçlamanın anlamı yok.

Aynı oğlu Samsun Büyükşehir Belediyesine 2019 yılında nişanlısının Samsun’da olması nedeniyle tayini yapılmış. O dönemde Bahattin Bey, Samsun Büyükşehir Belediyesinde değildi ve dolayısı ile bu iki konudan ötürü Bahattin Bey’i suçlamak doğru olmaz. İlhan Bey’in çocuklarına gelince; çocuğu Tüpraş’ta çalışmakta iken dönemin genel sekreteri onu çağırıp özel kalemden memur yapmış, daha sonra da nakille SASKİ’ye geçmiş.

O günkü genel sekreter kim derseniz şu andaki Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı olan kişi o gün genel sekretermiş. Yani kendi imzası ile atadığı bir kişiyle ilgili şimdi geçmişte bu yanlışlar yapıldı deyip devri sabık yaratmaya çalışması doğru değil.

Kaldı ki kendisi başkan olduktan sonra iki yılda kaç tane özel kalemden memur yapmış onu da söylesin. Ben biliyorum da yazmaya gerek görmüyorum. Şu da bir gerçek ki belediyelerde bu tür yanlışlar maalesef her zaman oluyor.

Vezir Hazretleri döneminde çalışan bürokratların pek çoğunun çocukları şu anda belediyede amir, memur statüsünde çalışmakta. Benim büyük oğlum 2005 yılında üniversiteyi bitirdiğinde Vezir Hazretleri belediyede işbaşı yapmasını söylemişti, sağ olsun oğlum kabul etmemişti.

Bu dönem yapılan atamalarla ilgili şunu belirtmek isterim ki gerek SASKİ’nin gerekse başkanlık makamının özel kaleminden epeyce memur atamaları yapılmış. Bunlardan biri bir milletvekilinin yeğeni, bir diğeri eski Çarşamba belediye başkanı, bir diğeri şu anda genel sekreter yardımcısı olan Şenol Yıldız, bir diğeri bir müteahhit arkadaşımızın mühendis oğlu.”

 

İDDİALAR VE BOYUTLARDA

Samsun Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan SASKİ özel kalemi üzerinden çocuklarını memur yapan genel müdür ve müdürlerle alakalı olarak ortaya atılan iddialar Samsun Gazetesi’ne şu şekilde yansıtılmıştı;

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bayram’ın oğlundan sonra kızını da sınavsız memur yaptığı anlaşıldı. SASKİ Genel Müdürü Yanık da oğlunu aynı yöntemle memur yapmıştı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız’ın kendisi de Samsun’da memur oldu, bir diğer yardımcının oğlu da belediyede işe başlatıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram’ın oğlundan sonra kızını da “özel kalem” kadrosu üzerinden memur yaptığı anlaşıldı. Bayram’ın avukat kızı, SASKİ’de göreve başlarken, Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız’ın bu yöntemle ilk kez memuriyete girdiği öğrenildi. SASKİ Genel Müdürü Yanık’ın oğlu memur olarak Terme’de çalışırken bir diğer Genel Sekreter Yardımcısı Ali Seyfi Küçükgöncü’nün oğlu da Büyükşehir’de işe başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nde bazı siyasilerin yakınlarının da aynı yöntemle memur yapıldığı ileri sürüldü.

 

ŞİKAYETLE ORTAYA ÇIKTI

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram ile SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık’ın çocuklarını “özel kalem” kadrosundan sınavsız olarak memur yaptıkları, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a gelen bir şikayetle ortaya çıkmıştı. İddiaya göre, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü Ali Sağlık’ın oğlu Oğuz Sağlık’ı AK Partili Kandıra Belediyesi’nde işe yerleştirerek memur yaptıktan sonra, onu İSU’da göreve başlatmıştı.

 

İSU Genel Kurulu’nda ortaya çıkan skandala ‘Yazıklar olsun. Gereğini yapacağız’ diyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, konunun etik olmadığını, ancak hukuka da aykırılığı bulunmadığını, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık’ın görevine devam edeceğini, memur yapılan oğlu Oğuz Sağlık’ın ise İSU’daki görevinden alınacağını açıklamıştı. Bu arada, Başkan Büyükakın’ın yaptığı araştırma sonucunda, daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinde bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram’ın mühendis oğlu Sina Bayram’ın, o dönemde İSU Genel Müdür Yardımcısı olan SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık’ın oğlu Metehan Yanık’ın aynı yöntemle memur yapılarak işe alındığı ortaya çıktı.

 

BABALARIN TORPİLİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram’ın mühendis oğlu Sina Bayram’dan sonra hukuk fakültesi mezunu kızı Semanur Bayram’ın da aynı yöntemle Derince Belediyesi “özel kalem” kadrosundan memur yapıldığı anlaşıldı. Av. Semanur Bayram’ın, babası İlhan Bayram’ın Samsun’da göreve başlamasından bir süre sonra SASKİ’de işbaşı yaptığı öğrenildi. Bilindiği gibi, aynı yöntemle Kocaeli’de memur yapılan SASKİ Genel Müdürü Yanık’ın oğlu Metehan Yanık, Samsun’un Terme İlçesi’nde Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü olarak göreve başlamıştı. Bu arada, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı iken Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne atanan Genel Sekreter Yardımcısı Ali Seyfi Küçükgöncü’nün oğlunun da Sosyal Yardımlaşma Daire Başkanlığı’nda göreve başlatıldığı öğrenildi.

 

İLK MEMURİYETi SAMSUN’DA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Uygulamalı Gaz ve Enerji Teknolojileri Araştırma Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş (UGETAM) Genel Müdürlüğü yapan Dr. Şenol Yıldız, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra bu görevinden ayrıldıktan bir süre sonra İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne Öğretim Üyesi olmuştu. Yıldız, hemşehrisi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından “özel kalem” kadrosundan ilk kez memuriyete atanmış ve genel sekreter yardımcılığı görevine getirilmişti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN