Samsun Haber
Giriş Tarihi : 28-07-2021 11:32   Güncelleme : 28-07-2021 11:32

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü’nden Tarihi geçmiş Corona İlacı açıklaması

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü’nden Tarihi geçmiş Corona İlacı haberiyle alakalı bir açıklama yaptı.

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü’nden Tarihi geçmiş Corona İlacı açıklaması

Açıklamada, “Ülkemizde koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların ruhsatlandırması ve miat belirleme süreçleri Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılmaktadır” denilerek şöyle devam edildi;

İlk kez ruhsat alan ürünlerde bu süre 3 (üç) ay olarak belirlenmektedir.

Bu şekilde kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup, ürünlerin raf ömürleri, sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir.

İlgili ürün için süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra tespit edilen yeni raf ömürleriyle belirtilen süreler içinde kullanılmaya devam etmektedir.

Bu tamamen bilimsel veriler ışığında Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen bir işlemdir.

Koronavirüste kullanılan ilaçlar bakanlığımız tarafından gönderilmekte, ilaç miat süreleri parti parti takip edilmekte, bu ilaç gruplarına ait testler de dönemsel olarak büyük bir özenle yapılmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda da zaman zaman ilaç miat tarihlerinde güncellemeler yapılmaktadır.

Halkın bilgilenmesi adına yapılan bu haberlerde de aktarılan durum tam olarak bu uygulamanın bir sonucudur.

 

İlaçların miat güncelleme işleminde kesinlikle bir hata bulunmamakta olup, konu tamamen bakanlığımızın kontrolü altında gerçekleşmektedir.

Son kullanma tarihi geçmiş, etkinliği olmayan bir ilacın hastalarımıza verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Diğer yandan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu – TİTCK de son

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan, 'favipiravir' etkin maddeli ilaçlar hakkında sosyal medyada yer alan paylaşımlar hakkında açıklama yayımlandı. Paylaşımlarda yer alan son kullanma tarihi geçmiş ilaçların tedavi amacıyla koronavirüs hastalarına verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan rehberde yer alan 'favipiravir' etkin maddeli ilaçlar için gelen ruhsat başvurularının öncelikli olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sosyal medyada gündeme gelen paylaşımlarda; Kovid- 19 tedavisinde kullanılan 'favipiravir' etken maddeli ilacın etiketinin değiştirildiği; son kullanma tarihi geçmiş ilaca, yeni etiket yapıştırılarak hastalara verildiği ileri sürülmüştür. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Kovid- 19 Rehberi'nde yer alan 'favipiravir' etkin maddeli ilaçlar için Kurumumuza gelen ruhsat başvuruları ivedilikle ve öncelikli olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu ilaçların stabilite çalışmaları uzun zaman almaktadır. Bu çalışmaların sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir işlemdir. Yeni tarihler; Kurumumuzun bilgisi ve onayı ile firmalar tarafından ilaçlara etiket yapıştırılmak suretiyle güncellenmiştir. Dolayısıyla paylaşımlarda yer alan; son kullanma tarihi geçmiş ilaçların tedavi amacıyla koronavirüs hastalarına verildiği yönündeki iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır."

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN