Sağlık
Giriş Tarihi : 24-06-2022 17:06   Güncelleme : 24-06-2022 17:44

Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç Sorumluları Koruyarak Her Şeyi Temizlediğini Sanıyor!

Geldiği günden bugüne ilçe devlet hastanelerini yeteri kadar teftiş ve ziyaret etmeyen ve hatta şehir merkezlerindeki devlet hastaneleri de düzenli bir şekilde ziyaret etmeyen Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç’un bundan iki yıl önce yaşanmış olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Yoğun Yoğun Bakım Servisi’ndeki dehşet görüntülerin sorumluları hakkında neden soruşturma açmadığı merak ediliyor.

Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç Sorumluları Koruyarak Her Şeyi Temizlediğini Sanıyor!

Oruç’un bu dehşet görünler hakkında kılını kıpırdatmaması başka açmadığı veyahut üstünü örttüğü soruşturmaların olup olmadığını da akla getirdi.

Mesela;

Bir hastanenin başhekiminin yasak olmasına rağmen babasının diş polikliniğinde muayene yaptığı sırada sağlık müdürlüğü görevlilerine yakalanması ve hakkında tutanak tutulmasına rağmen bu tutanak bu zamana kadar nasıl sonuçlandırılmadı?

Bu durumda başhekimin sözleşmesi feshedilmesi gerekirken neden hala görevinin başındadır?

Bu ve buna benzer sorularımız zaman zaman devam edecek…

SORUMLULARI KORUYARAK HER ŞEYİ TEMİZLEDİĞİNİ SANIYOR

Yaklaşık iki yıl önce, A.Ş.'in Başhekimliği, Ş.A’nın Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü, N.E.’nin Sorumlu Hemşiresi, S.Y'nin ise Yoğun Bakımlardan Sorumlu Gözetmen olduğu Cerrahi Yoğun Bakım Servisi’ndeki görevlilerinin ihmal ve ilgisiz davranışların görüntüleri ortaya çıktı.

Ortaya çıkan görüntüler insan hayatının hiçe sayıldığı, 2020 yılında çekildiği iddia edilen video ve fotoğraflar, kan donduracak cinstendi.

Görüntülerde, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Servisi’nde bakımsız ve ilgisiz halde bırakılan hastanın ağzından gelen kan vaktinde müdahale edilmediği için kuruyordu.

Bir başka hastanın da dışkısının uzun süre alınmadığından çarşafın üzerine kuruduğu görülüyordu.

Bir diğer hastanın ise sondası vaktinde değiştirilmediği için doluluktan patlayarak idrar torbasından idrarının yerlere akıyordu.

Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç’un bundan iki yıl önce yaşanmış olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, Hastanesi Cerrahi Yoğun Yoğun Bakım Servisi’ndeki dehşet görüntülerin sorumluları hakkında görevlendirdiği incelemeci tarafından hazırlanan inceleme raporuna soruşturma izni vermeyerek soruşturmayı kapattırdığı ortaya çıktı.

Oruç, soruşturmanın kararında, “ Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım 1. Ünitesinde yatan hastaların normal şartlarda saat başı bakın ve temizliklerin odalarına gidilerek yapıldığı, olağanüstü durumlarda ise zaman mefhumu gözetilmeksizin bakım ve temizliklerinin düzenli olarak yapıldığı, cerrahi yoğun bakım bölümünde yatan hastaların genellikle bilinçlerinin yerinde olmadığından zaman zaman alt ve üstlerinin kirletmelerinin normal karşılandığı ancak bu gibi durumlarda gerekli temizliklerinin zamanında yapıldığının alınan ifadelerde anlaşıldığı,

BU GÖRÜNTÜLER NORMAL İSE ANORMAL OLANI TAHMİN ETMEK İSTEMİYORUZ

Hastane yoğun bakım 1. Ünitesinde görev yapan hemşirelerin tamamının yoğun bakım eğitimi aldıkları ve sertifikalarının bulunduğu,

Hastaların mağdur edildiğine dair yoğun bakım gözetimine, sorumlu hemşirelere, yoğun bakımdan sorumlu doktorlara, sağlık bakım hizmetleri müdürüne veya hastane başhekim yardımcısına, hasta ve hasta yakınlarının herhangi bir şikâyetinin olmadığı,

Hastaların bakım ve hizmetlerinin yapılmadığı ve mağdur durumda bırakıldıklarına dair yeterli bilgi ve belge bulunmadığından ilgili görevliler hakkında görevi ihmal iddiasının sübuta ermediği anlaşılmıştır.”

Bu şekilde görüş beyan ederek soruşturmayı kapatan Samsun Sağlık İl Müdürü Muahmmet Ali Oruç’a soruyoruz;

Hastaların bakım ve hizmetlerinin yapılmadığı ve mağdur durumda bırakıldıklarına dair yeterli bilgi ve belge bulunmadığından ilgili görevliler hakkında görevi ihmal iddiasının sübuta ermediği belirttiğinize göre, soruşturma dosyasında yer alan hemşirelerin vermiş olduğu şikayet dilekçelerini görmediniz ya da yok mu saydınız?

Öte yandan resimlerin bize nasıl ve nereden ulaştığını merak eden Başhekim yardımcısına bunları merak etmek yerine bu çirkin görüntülerin yaşandığı hastanesinde halen bu görüntülerin yaşanıp yaşanmadığını araştırmasını tavsiye ediyoruz.

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN