Samsun Haber
Giriş Tarihi : 28-02-2021 06:53   Güncelleme : 28-02-2021 06:53

Samsun-sarp Demiryolu Türkiye Meselesidir!

Karadeniz’e gelecek olan demiryolu güzergahının ne olması gerektiği ve Samsun-Sarp Demiryolu Projesi TV 52’de Hüseyin Karataş ile Vizyon programında masaya yatırıldı.

Samsun-sarp Demiryolu Türkiye Meselesidir!

Programa Ordu Kent Konseyi Başkanı Ömer Aydın ile Ordu Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Demiryolu Platformu Sözcüsü Zeki Mesut Özel canlı yayın konuğu olarak katılırken Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar, Giresun Kent Konseyi Başkanı Mürşit Güler ve Eski Rize Kent Konseyi Başkanı Metin Topçu telefon bağlantısıyla katıldı.                 

DEMİRYOLUNA ULAŞAMAYAN GERİDE KALIR GELİŞEMEZ

Ordu Kent Konseyi Başkanı Ömer Aydın: Demiryolu üretilen mal ve hizmetlerin komşu bölgelere ve komşu illere rahatlıkla ulaşılmasını amaçlamayan bir ulaşım ağıdır. 18. yüzyılda demiryolları ulaşıma başlamadan önce ulaşım son derece ilkeldi ve ticaret hacmi de son derece düşüktü. İngiltere’de başlayan demiryolu taşımacılığı oradan Amerika’ya sıçrayarak müthiş bir ivme gerçekleştirdi.  Her kim ki o ivmeye ayak uydurmuşsa günümüzde kalkınmadan payını alabilmiştir, her kim ki ayak uyduramamıştır payını alamamıştır. Demiryolu Karadeniz’deki bütün vilayetlerin refahını arttırır. Sadece Ordu’nun başını göğe erdirmez. Giresun’un da başını göğe eğdirir, Trabzon’un da, Rize’nin de, Hopa’nın da, Artvin’in de ve nihayetinde komşumuz Gürcistan’ı da, Azerbaycan’ı da göğe eğdirir.

SAMSUN-SARP ‘TRABZONCULUĞUN’ KURBANI OLMAMALI

Ordu Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Demiryolu Platformu Sözcüsü Zeki Mesut Özel: İstediğimiz bir vatandaşlık ve zaruri ihtiyaç. Bunu siyasi iktidardan istemek, yetkililerden istemek ve adil bir eşit şekilde bunu istemek en doğal hakkımız görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin demiryolu ulaşmayan tek bölgemiz Doğu Karadeniz’dir. Biz bir kere Türkiye Cumhuriyetinden alacaklıyız. Bu tartışılıyor konuşuluyor bir türlü hayata geçmiyor. Coğrafya şöyle, krizler böyle gibi değişik sebepler. Ben bunun artık gecikmiş proje olarak şöyle gündeme gelmeli. Şimdi çağ iletişim ve ulaşım çağıdır.  Bölgenin önemli ihtiyacı bunda hem fikiriz ancak şöyle bir şey de var bunu söylemek durumdayım Trabzon’daki arkadaşımız biraz siyasi avantajlarını kullanarak kendilerine dönük bir güzergâh belirliyorlar.

SAMSUN-SARP TÜRKİYE’YE KATKI YAPAR

Giresun Kent Konseyi Başkanı Mürşit Güler: Bizim Doğu Karadeniz bölgesinin hem tarım ürünleri anlamında hem illerde oluşabilecek meyvecilik anlamında üretim yapabilmemiz, sanayinin gelişebilmesi, organize sanayilerin daha çok üretim yapabilmeleri için demiryolu yani ürünün nakil edilmesi diğer dünya ülkelere sevkiyatı ekonomik olarak sağlayabilmesi için mutlaka gereklidir. Her anlamda demiryolu gereklidir.  Sosyal anlamda, turizm anlamında, üretim anlamında, ülke ekonomisi anlamında, fındığın burada ürün haline dönüştürülüp yurt dışına ulaşmasında, istihdam sağlamasında demiryolu gereklidir. Samsun-Sarp Demiryolu, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine katkı sağlayacaktır.

6 VİLAYET 60 KAZA MI 2 VİLAYET 2 KAZA MI?

 

Eski Rize Kent Konseyi Başkanı Metin Topçu: Samsun-Sarp demiryoluna gönülden katılıyorum. Fakat bazı çevrelerin tren yolunun bu şekilde değil de Erzincan’dan Trabzon’a şeklinde halletmeleri daha öne çıkıyor. Trabzon-Erzincan mümkün değildir, hızlı tren hiç mümkün değildir. Samsun’dan Ordu’ya yapılacak ihalenin iptal edilmesi ilginç bir olaydır. Bu tür olayları çok yaşıyoruz. Siyasiler de söz vermişti o dönem ihalesi de yapıldı fakat sonradan ihalesi iptal edildi. Milletvekillerinin bunları sorgulaması lazım. Neden iptal edildi? Neden ihale edilmedi? Şimdi Samsun’dan Sarp’a altı vilayet altmış kaza, Erzincan’dan Trabzon’a iki vilayet iki kaza.  Bunun düşünülmesi lazım.

SAMSUN-SARP TÜRKİYE MESELESİDİR

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar: Demiryolu konusu Karadeniz için geç kalınmış projedir. Artık gerektiği kadar demiryolu kullanmadığımız aşikârdır. Bu gün taşımacılık karayoluyla yapılıyor bunun yüzde 10-20 seviyesine düşmesi gerekiyor. Artık bazı ürünler çok pahallıya geliyor. Bu yüzden demiryolunu çok etkin kullanmamız lazım. Bunun zamanın geldi de geçti. Sadece Ünye’ye değil bu proje bölgeye de katkı sağlayacaktır. Hükümetimizden en kısa zamanda bu sistemi tekrar değerlendirmeye almasını talep etmeye devam edeceğiz. Ankara’ya gittiğimizde de tekrar bunları dile getireceğiz. Samsun-Sarp ülke ekonomisiyle alakalı bir konudur.

KARADENİZ SAMSUN-SARP’I İSTİYOR

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin: İdris Naim Şahin bakanken 14 tane isteğimiz olmuştu 12 tanesi oldu. Sadece limanla ve demiryolu kaldı. Samsun-Sarp demiryolunun Ordu’dan geçmesini istiyoruz. Sadece biz değil hat üzerindeki bütün iller istiyor. İnşallah olur diyorum çünkü demiryolu yapmak otoban yapmaktan daha az masraflı daha uzun ömürlü. daha az bakım isteyen bir yol. Samsun-Sarp hem ekonomik hem sosyal olarak bölgeye yeni iş yollarının gelmesini sağlar. Belki bölgeyi değil Avrupa’dan Asya’ya giden yolun ağzında olacağız. Bu yol bittiğinde Karadeniz-Akdeniz yoluna devam edeceğiz inşallah. Ben bu işin olacağına inanıyorum.

Kaynak: Ordu Olay

Recep YAZGANRecep YAZGAN