Samsun Haber
Giriş Tarihi : 06-12-2022 15:49   Güncelleme : 06-12-2022 15:49

Samsun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Büyük Başarı

62 yaşındaki hasta Recep Kara, kalp hızında ani düşme nedeniyle Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine başvurdu. Yapılan değerlendirme ve incelemeler sonucu hastaya kalp yetmezliği ve nabız düşüklüğü nedeniyle kalp pili takılması planlandı.

Samsun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Büyük Başarı

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim alı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Osman Can Yontar tarafından değerlendirilen hastanın eşlik eden kronik böbrek yetersizliği de olması nedeniyle, kalp pili takılması işleminin, rutin uygulamaya imkan vermemesi nedeniyle Karadeniz’de ilk kez yapılan uygulamayla gerçekleştirilmesi sağlandı. 

Vaka ile ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Osman Can Yontar;

“Hastamız kalbinin hızında ani düşme olması nedeniyle acil servise başvurdu, Yapılan değerlendirmeler sonucu, kalp yetersizliği ve nabız düşüklüğü nedeniyle hastaya kalp pili takılmasını planlandık. Kalp pilleri rutin olarak köprücük kemiği altındaki toplardamara girilip oradan kalbe uzanan kabloların yerleştirilmesiyle hastaya takılır. Bu hastamızın kronik böbrek yetersizliği nedeniyle bu damarları kullanılamayacak halde olduğu için kabloların kasık bölgesindeki damardan kalbe yerleştirilmesini öngördük.

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi İlker Karaal ve Kardiyoloji Anabilim Dalından Asistan Dr. Melisa Uçar’dan oluşan ekibimizle, öncelikle küçük bir cerrahi kesi ile hastanın kasık bölgesinden karın içindeki toplardamara ulaştık, ardından bu damarda kalbe ulaşılarak, pilin kabloları sırasıyla sağ ve sol karıncık bölgelerine yerleştirildi. Pilin jeneratörü de karın ön duvarına sabitlenerek işleme son verildi.

Buna benzer işlemler daha önce az sayıda da olsa Dünya’da ve Ülkemizde uygulanmış olsa da kalp yetersizliği nedeniyle kalbin hem sağ hem de sol karıncığına kablo yerleştirilmesi yapıldığından, diğer uygulamalardan  farklı ve zor bir vaka gerçekleştirerek, hastamızı sağlığına kavuşturmuş olduk.

 

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN