Samsun Haber
Giriş Tarihi : 28-11-2022 12:21   Güncelleme : 28-11-2022 12:21

Samsun’da İstihdama Yönelik Projelerimiz Var

SAMGÜDEF Genel Başkanı Op. Dr. Mustafa Seven Samsun’un televizyonu Kanal S'de Said Çetintaş’ın hazırlayıp sunduğu Yakın Açı programında gündeme yönelik sorulara cevap verdi.

Samsun’da İstihdama Yönelik Projelerimiz Var

SAMGÜDEF Genel Başkanı Mustafa Seven programda Çetintaş’ın, “2023 seçimlerini nasıl görüyorsunuz?” şeklindeki sorusunu, “Seçimler şimdi daha çok adaylar üzerinden gidiyor. Program ve pozitif veriler üzerinden gitmiyor. Biz program ve çözüm önerileri noktasında projelerimizi ortaya koyduğumuz için de zaten farkı ortaya koymuş oluyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de sorunlar var ve siz ancak bu sorunlara çözüm noktasında öne çıkabilirsiniz. Bu noktada şunu söyleyebilirim: Bir parti bir lider eğer yapılan işleri liyakat ile yöneteceğine inandırırsa o parti seçimi kazanır.” Diye cevapladı.

 “Samsun özelinden baktığımızda yapılması gereken noktasında kim vizyon sunuyor? Örneğin Karadeniz bölgesine baktığımızda birçok ülke var. Romanya, Bulgaristan, Ukrayna gibi. Peki turizm noktasından baktığımızda Samsun için Karadeniz’de bir destinasyondur diyebilir miyiz? Samsun’da turizm denildiği zaman yalnızca Atatürk heykelinin önünde fotoğraf çektirmek akla geliyor maalesef. Turizm açısından bakıldığında Samsun’daki potansiyel maalesef kullanılmıyor” diyen SAMGÜDEF Genel Başkanı Mustafa Seven sözlerine şöyle devam etti;

Samsun kara hava ve deniz ulaşımı olarak Karadeniz’in ortasında ve potansiyeli çok yüksek. Biraz önce söylediğim gibi Turizm açısında bakıldığında Samsun Karadeniz’de maalesef bir destinasyon yani durak değildir. Örneğin ben yakın zamanda gittiğim civar şehirlerin bir otelinde kalanların tamamının yabancı turist olduklarını gördüm. Ama bu durum Samsun’da maalesef yok.

PEKİ BİZDEKİ EKSİKLİK NEDİR

Neden sahip olduğumuz potansiyeli ön plana çıkartamıyoruz? Çükü bu vizyon gerektiren bir şeydir. Misal vermek gerekirse Samsun’da turizmi ön plana çıkaracak bir çok imkan var.

Mesele Kuş cenneti, uzayıp giden sahilimiz, termal kaynaklarımız, doğal turizmimiz. Günümüzde turistler doğal güzellikleri görmek için binlerce km yol yaparak gidiyorlar bunlar görmeye. Bilindiği gibi turizm bacasız bir sanayidir. Yani bir turist geldiği zaman yalnızca otelde kalmıyor, alış veriş de yapıyor. Turizm aynı zamanda istihdama da destek olan önemli bir faktördür.

Bizim Samsun’da istihdamı artırıcı projelere de ihtiyacımız var diyen Mustafa Seven, Samsun’da toplam 29 hastane var. Bu imkanlar çoğu ilde yok. Bu açıdan bakıldığında da yine sağlık turizmi açısından da Samsun büyük bir imkana sahip.

TUZ VAR, ŞEKER VAR AMA HELVA YOK

Samsun’a baktığımızda Türkiye’nin 16. büyük şehri ama kişi başı gayri safi hasılaya baktığımızda Türkiye’nin ilk yirmisinde değil. Bunun sebebi de yine vizyoner projelerin eksiliği ile ilgili. Dediğim gibi sağlık turizmi açısından baktığımızda Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin arasında en güçlü yatırım zaten Samsun’da var. Devlet bunu hazır yapmış zaten. Diğer ülkelerde bu kadar ciddi sağlık yatırımları yok.

Peki bundan neden turist çekemedik. Çünkü organizsyon eksikliğimiz var. Yine iddia ediyorum ki, meselea bana sorsanız Ankara’mı sağlık turizmi şehri olur yoksa Samsun’mu? Ben Samsun derim. Çünkü bir defa ulaşım kolay. Denize sıfır. Yine civar ülkelerle karşılaştırıldığında bizim kadar iyi doktorları da yok. Ama maalesef Samsun’a bu turist çekilemedi ve hak ettiği yere gelemedi. Elbette tabi söylediğim yalnızca dış turist değil, iç turisti de buna katıyorum. Tabiri caizse tuz var, şeker var ama helva yok.

Tüm bunların yanında normal turizm noktasında da Samsun hak ettiği yerde değil. Düşünün kuş cenneti dünya miras listesinde ama ne kadar ön plana çıkarabildi?

Yani ben insanların başarısızlığı üzerine konuşmaktan ziyade bütün sorunlarla ilgili neler yapılabiliri konuşmanın daha faydalı olabileceği kanısındayım.

Mesela Sanayi ve Çalışma Bakalığı’nın bir çalışması vardı. Gelişmişlik açısında yanlış hatırlamıyorsam o listeye bakıldığında ilk 50’de Samsun’dan bir ilçe yoktu. Atakum bile 66. sıradaydı. Daha önce de dediğim gibi bunların sebebi vizyondan kaynaklanan sorunlar.

Bizim Samsun’da tıbbi cihaz üretimiyle ilgili çok güzel bir girişimimiz oldu. Mesela yine bu tip projeler ciddi manada çok daha fazla geliştirilebilir. Biliyorsunuz Karadeniz insanı el işlerine yatkındır.

EKONOMİK SORUNLAR BERABERİNDE SUÇ ORANLARINI DA YÜKSELTİYOR

Samsun’un sorunları ile ilgili bir başka ciddi meselede suç oranları. Türkiye’de il bazında bakıldığında suç oranı noktasında Samsun maalesef üçüncü sırada. Tabi bunun en önemli sebeplerinden biri ekonomi. Ama ekonomi gelişirse elbette bu suç oranları da düşecektir.

Yine bu anlamda kentsel dönüşüm noktasında çok eksik var. Yani Samsun bunu hakkediyor. Samsun Karadeniz’in incisidir. Tüm bunlar içinde yine kamu yatırımlarının artması da gerekiyor. Maalesef Samsun göç alan bir şehir iken şimdilerde göç veren bir şehir haline geldi. Yani ben bunları Samsun’a katkım olsun diye söylüyorum. Samsun için canla başla çalışan iş adamlarımızın aradığı ara eleman sorunun çözülmesiyle de Samsun’da istihdama hem katkı sağlanır hem de bu göç durdurulabilir. Tüm bunlarla ilgili birçok proje hazırladık bizde.

Mesele dikkatinizi çekerim Samsun’da bir kongre merkezimiz maalesef yok.

Yani bir kongre merkeziniz olmadan bir kongre turizmini nasıl düşünebilirsiniz? Tüm bunların çözümü de Samsun’daki siyasilerin bu konulara eğilmesiyle mümkün. “

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN