Güncel
Giriş Tarihi : 23-02-2023 12:47   Güncelleme : 23-02-2023 12:47

Sol örgütler halkı kışkırttı dönüşüm engellendi!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki kentsel dönüşüm hamleleri yeniden gündeme geldi.

Sol örgütler halkı kışkırttı dönüşüm engellendi!

Hatay'ın Antakya ilçesinde büyük yıkıma neden olan afet öncesi riskli yapıları tespit eden ve dönüşüm adımlarını atan hükümete muhalefetin karşı çıktığı ortaya çıktı. 2019 yılında CHP'nin Antakya Belediye Başkan Adayı olan Hikmet Hatunoğlu'nun 'Kentsel Dönüşüme Hayır' vaadinde bulunması sosyal medyada büyük tepki çekti.

Türkiye'yi sarsan depremler, kentsel dönüşüm projelerinin ne kadar önemli olduğunu tekrar gözler önüne serdi. Barış Atay'ın başını çektiği muhalif ve sol örgütlerin bölge halkını manipüle ederek bakanlıkça 'riskli' olarak belirlenen mahallelerdeki dönüşümü iptal ettirmesinin gündem olmasının ardından, CHP'nin 2019 yerel seçimlerindeki Antakya Belediye Başkan Adayı Hikmet Hatunoğlu'nun da "Kentsel Dönüşüme Hayır" vaadinde bulunduğu ortaya çıktı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜME HAYIR" VAADİ

Belediye Başkan Adayı Hikmet Hatunoğlu riskli yapıları görmezden gelerek Emek - Aksaray mahallerini işaret etmiş ve "Antakya Belediyesi'nin halkımıza dayattığı kentsel dönüşüme hayır" şeklinde afişler yaptırmış.

SOL ÖRGÜTLER HALKI KIŞKIRTTI: DÖNÜŞÜM ENGELLENDİ!

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Numune Mahallesi, Pınarbaşı Mahallesi, Esentepe Mahallesi, Meydan Mahallesi, Modernevler Mahallesi, Meydan Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi Bakanlık tarafından 2013 yılında 'Riskli Mahalle' statüsüne alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buradaki riskli yapıları yıkarak kentsel dönüşüm yapmak ve bölgeyi daha güvenli hale getirmek istiyordu. Bakanlığın çalışması TİP'li Barış Atay ve sol örgütlerin halkı kışkırtması ile yargıya taşındı.

 Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler sonrasında seçim emelleri doğrultusunda kara propagandaya başlayan muhalefet, devletin kentsel dönüşümde yetersiz kaldığını öne sürüp algı operasyonlarına girişmişti. Muhalefetin ikiyüzlü tutumu ise arşivdeki haber ve görüntülerle bir kez daha ortaya çıktı. Takvimler 2019'u gösterdiğinde yurdu 'yerel seçim' heyecanı sarmıştı. CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Lütfü Savaş, o dönemde kentsel dönüşüm noktası olarak belirlenen bölgelerden Emek Mahallesi'nde bir miting düzenlemiş ve kentsel dönüşüme karşı çıkmıştı. CHP'nin Antakya için aday olarak gösterdiği eski meclis üyesi Hikmet Hatunoğlu ise, 'kentsel dönüşüm' hamlesinin durdurulacağını vadetmişti.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6'lık depremlerde şu ana kadar 41 bin 20 vatandaşımız hayatını kaybetti, 108 binden fazla kişi de kurtarıldı.

Muhalefet partilerinin temsilcileri ise depremden siyaset devşirerek devletin sahada olmadığını öne sürdü. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ali Babacan, Ümit Özdağ gibi muhalefet partilerinin genel başkanları, "Devlet yok" kara propagandasıyla algı operasyonlarına girişti.

Bununla da yetinmeyen muhalefet, TOKİ tarafından inşa edilen 134 bin konuttan bir tanesinde dahi en ufak bir sorun olmamasını görmezden gelip, devletin kentsel dönüşümde yetersiz kaldığını öne sürdü.

Muhalefetin ikiyüzlü tutumu ise arşivdeki haber ve görüntülerle bir kez daha ortaya çıktı.

 

CHP'Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI LÜTFÜ SAVAŞ: "DÖNÜŞÜMDE HALKIN YANINDAYIZ"

Takvimler 2019'u gösterdiğinde Antakya'yı ve yurdu 'yerel seçimler' heyecanı sarmıştı. CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, o dönemde kentsel dönüşüm noktası olarak belirlenen bölgelerden Emek Mahallesi'nde bir miting düzenlemiş ve kentsel dönüşüme karşı çıkmıştı.

Savaş'ın o güne ait paylaşımı, "Gecenin bu saatine kadar bizleri soğuk havaya rağmen bekleyen değerli Emek Mahallesi sakinlerine teşekkür ederim. Emek Mahallemize dayatılan kentsel dönüşüm projesindeki haksızlıkları ortadan kaldıracağız. Dönüşümde rantın değil halkın yanında olacağız." ifadeleriyle hala profilinde duruyor.

CHP'NİN ANTAKYA'YA VAADİ: "KENTSEL DÖNÜŞÜME HAYIR"

CHP'nin aday olarak gösterdiği eski meclis üyesi Hikmet Hatunoğlu, 'kentsel dönüşüm' hamlesinin durdurulacağını vaat olarak vermişti.

Açık açık Emek ve Aksaray mahallelerindeki kentsel dönüşüm projesinin sonlandırılacağını söyleyip, bu hamlenin 'dayatma' niteliğinde olduğunu belirtiyordu.

30 Mart'taki idari mahalleler seçim sonuçları açıklandığında Hikmet Hatunoğlu, oyların 85 bin 204'ünü alarak ikinci sırada kalmıştı. İlk sırada AK Parti vardı. Fakat vatandaşın ve bölgedeki CHP yapılanmasının yoğun tepkileri sonucunda kentsel dönüşüm projesi kısmi olarak yapılabildi.

Netice itibariyle sadece Antakya'da 1000'e yakın yapı deprem sırasında yıkılmış, yüzlerce insanımız hayatını kaybetmiş; tuzla buz olan yerleşkelerin yüzde 97,9'unun 1999 yılından önceki mevzuata göre inşa edildiği tespit edilmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sahadaki çalışmaları sonucunda Hatay özelinde 15 bin 248 binadaki 71 bin 735 bağımsız birimin 'acil yıkılması gereken' statüde olduğu öğrenildi.

CHP YANDAŞLARININ 'HATAY' ALGISI ELLERİNDE KALDI

"Deprem bölgesi riskli değilmiş!" başlığını manşetten veren Sözcü, "İktidar 2013'te Hatay İskenderun'daki 6 mahalleyi Riskli alan ilan etmişti. Geçen yıl o karar kaldırıldı. O mahallelerde yüzlerce kişi öldü." cümleleriyle acılar üzerinden Başkan Erdoğan ve hükümeti hedef göstermeye çalıştı.

AK Parti'de seçim beyannamesine deprem revizyonu

Sözcü'nün giriştiği tetikçilik, ortaya çıkan belgelerle patladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2013 yılında bölgede "riskli mahalle" çalışması yapılmak istendiği, konunun sol gruplar tarafından yargıya taşındığı ve mahkemenin önce Bakanlığın kararını ardından da 2022 yılında Cumhurbaşkanlığının kararını iptal ettiği ortaya çıktı. Yalan habere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yanıt verilmiş ve "Yalan, asılsız ve mesnetsiz bir haber." denilmişti.

Kaynak: Takvim

Recep YAZGANRecep YAZGAN