Genel
Giriş Tarihi : 06-04-2018 10:18   Güncelleme : 06-04-2018 10:18

Terzi Fikri’nin Eşi Nurten Sönmez Hayatını Kaybetti

Fatsa'nın eski belediye başkanı Fikri Sönmez'in eşi Nurten Sönmez, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Terzi Fikri’nin Eşi Nurten Sönmez Hayatını Kaybetti

Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Terzi Fikri’nin eşi Nurten Sönmez tedavi gördüğü Beylikdüzü Medilife hastanesinde 74 yaşında hayatını kaybetti.

Nurten Sönmez’in çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayata veda ettiği belirtildi.

Sönmez’in cenazesi bugün İstanbul Beylikdüzü’nden Fatsa’ya getirilerek Fikri Sönmez’in yanına defnedilecek.

ADI FİKRİ, İLK ÖĞRENDİĞİ MESLEK TERZİLİK

Terzi Fikri yani gerçek adıyla Fikri Sönmez, 1938 yılında Ordu'nun Fatsa ilçesinin Kabakdağı köyünde gözlerini dünyaya açar. İlkokula burada devam eden Fikri Sönmez, eğitime maddi yetersizliklerden ötürü devam edemez ve ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çıraklığa başlar. Ona lakabını verecek de işte budur.

POLİTİKAYLA, SOKAKLA İÇ İÇE GENÇ BİR ADAM YETİŞMEKTEYDİ.

20'li yaşlarının ortalarında Türkiye İşçi Partisi'ne üye olur ve burada aktif siyasi yaşama katılmaya başlar. 6. Filo'ya karşı düzenlenen eylemlere Dev-Genç saflarında katılır. Dönem 70'leri gösterdiğinde ise Mahir Çayan'ın liderliğini yaptığı Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'ne katılır.

MAHİR ÇAYAN'IN İZİNDEN KORKUSUZCA İLERLEDİ VE TUTUKLANDI.

1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davası'nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılanır ancak 1974 affıyla tahliye olur.

BELEDİYE BAŞKANI OLMAYA KARARLIYDI.

Tahliye olduktan sonra da sol hareketten kopmayan Terzi Fikri, o sırada sol grupların hakim olduğu 1978 yılıdır. 1979 yılında ise belediye başkanı Nazmiye Komitoğlu'nun vefatı nedeniyle bir ara seçim yapılır. Bağımsız belediye başkan adayı olur ve seçimi kazanır. Seçildikten sonra Fatsa'yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturur.

HALKIN DESTEĞİNİ ALAN BİR BELEDİYE BAŞKANI OLMAK KOLAY DEĞİLDİ.

Terzi Fikri'nin iddialı ve kendinden emin duruşu, halkın onu desteklemesinde en büyük etkenlerden biri olmuştu. Bu sırada iki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalışır. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetler, gerekirse komite üyelerini görevlerinden alırlardı.

FATSA'NIN HASTALIK TAŞIYAN ÇAMURLU YOLLARINA ÇARE OLDU.

Fikri Sönmez'in belediye başkanlığına seçilmesinden önce Fatsa'nın en büyük sorunlarından biri çamurlu yollarıydı. Kanalizasyon yetersizliğinden ötürü her yer haşere ve mikropla dolu olduğundan halk hastalıktan kırılmaya başlamıştı. Bütün bunlar olurken belediye çalışanları paralarını alamıyor; halk ise ne şekere ne yağa ne sigaraya ulaşabiliyordu. Kumar, rüşvet, yolsuzluk şehre hakim olmuş; tüm düzen darmadağın haldeydi.

HALK KOMİTELERİ KURUYORDU, GECE GÜNDÜZ FATSA İÇİN ÇALIŞIYORDU.

Komitelerde belediye faaliyetlerinden başka içki, kumar sorunları, kadının evde gördüğü şiddet gibi diğer konular da ele alınmaya başlanmıştı. Bu komitelerin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan biri "Çamura Son" kampanyası idi. Çamurlu yollar artık olmayacaktı. Terzi Fikri, yönetime geçtiği ilk günden itibaren canla başla Fatsa için çalışmaya başlamıştı.

FATSA, İLK KEZ SOL BİR YÖNETİMLE TANIŞMIŞTI VE BİR DE HALK ŞENLİĞİ DÜZENLENMİŞTİ.

Kampanyanın ardından bir deFatsa Halk Şenliği düzenlenir. İlçe kısa bir süre içinde sosyalist solun simgesi olurken sağcı basın organları ve politikacılar tarafından da eleştirilere hedef oldu. Terzi Fikri, sanatçıların da dizelerine konu oldu.

Can Yücel hakkında şunları yazdı:

Terzi Fikri öyle bir giysi dikti ki Fatsa’ya

O Gürcü öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla

Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar

Kimseler çıkaramaz Fatsa’nın sırtından!

Emek hakkının sımsıcak çıplaklığını

FATSA KOMÜNÜ, 8 AYDA TARİHE GEÇTİ.

İşte bir rüya gerçekleşmek üzereydi. Fatsa adeta bir komün düzenine ilerlemekte, halk dönüşüme kısa sürede ayak uydurmaktaydı. Özellikle rüşvet ve karaborsanın üzerine giden Terzi Fikri, tüm borçları kapattıktan sonra çalışanların ücretlerini de düzenli ödemeye başlamıştı. Bütün bunları da 8 ay gibi kısa bir sürede yapmıştı.

Onedio.com

adminadmin