Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-01-2019 16:08   Güncelleme : 17-01-2019 16:08

Ukrayna Büyükelçisinden Samsun Valisi Kaymak’a övgü

Ukrayna Büyükelçisinden Samsun Valisi Kaymak’a övgü

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Samsun Valisi Osman Kaymak’ı makamında ziyaret ederek, 07.01.2019 tarihinde Karadeniz’de batan Panama Bandıralı Volga-Balt 214 gemisindeki mürettebatın kurtarılmasında gösterilen üstün gayretlerinden dolayı Ukrayna Cumhuriyeti adına Vali Kaymak’ın şahsında Türkiye Cumhuriyeti'ne, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü personeli ile tüm Türk halkına teşekkürlerini iletti.

Valilik girişinde Vali Osman Kaymak tarafından karşılanan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra Vali Kaymak’ı makamında ziyaret etti.

Nazik ziyareti için Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha’ya teşekkür eden Vali Kaymak, “Kurtarma operasyonuna katılan Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutan Vekili Sg. Alb. Ahmet Bahadır ve helikopterleri kullanan pilotlarımız da buradalar, onlara teşekkür ediyor ve onları tebrik ediyorum. Olay bize 8.10’da bildirildi ve arkadaşlarımız gerek denizden gerekse havadan en hızlı şekilde olay yerine intikal etmeye çalıştılar. Hava şartları kötü olduğu için denizden ulaşmanın gecikeceğini düşündük ve helikopterlerle müdahale kararı aldık. Arkadaşlarımız çok başarılı bir operasyonla hayatta olanları kurtarmaya çalıştılar ve böylece yedi denizciyi kurtarmış oldular. Maalesef diğer denizciler havanın çok soğuk olması nedeniyle hayatlarını kaybetti. Onlara tekrar rahmet diliyoruz, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” dedi.

Kurtarılan insanlar için çok mutlu olduklarını ama altı kişiyi kurtaramadıkları için çok üzgün olduklarını dile getiren Samsun Valisi Kaymak, “Bu operasyona İzmir’den keşif uçağı, iki helikopterimiz,  Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan Skorsky helikopter, iki kurtarma botu, TCSG Dost Arama Kurtarma Gemisi, balıkçı arkadaşlarımızın sivil römorkörleri katıldı. Yani sivil halkımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri bu operasyona katılarak, daha çok insanı kurtarmanın gayretini verdiler. Ben tekrar operasyona katılan tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Olay Samsun’a 80 mil (130 km) uzaklıkta, çok dalgalı ve 2 bin metre derinlikteki bir yerde gerçekleşti ve ekiplerimiz ulaştıklarında gemi tamamen Karadeniz’de batmış durumdaydı.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha ise Samsun’da bulunmaktan onur ve mutluluk duyduğunu belirterek, “Bugün buraya tek amaçla geldim. Sizin şahsınızda bütün Türk halkına, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, cesur ve profesyonel kurtarma ekiplerine en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sayenizde yedi Ukraynalı denizcimiz kurtarıldı. Büyükelçi ve aynı zamanda diplomat olarak en kalbi duygularımla bu operasyona katılan bütün kurtarma ekibine, sağlıkçılara ve bütün dostlarımıza teşekkürlerimi sunarım. Kaza sırasında gerçekten her dakika son derece önemliydi ve Türkiye çok hızlı bir şekilde yardım sağladığı için çok olumlu sonuçlar elde etmiş olduk. Helikopterler de dahil olmak üzere teknik araçların da katılması çok başarılı bir operasyonun gerçekleştirilmesine yol açtı.” dedi.

Gemiden kurtarılan denizcilerle Ankara’da görüştüğünü ve denizcilerin kendisine ‘Biz çok yere gittik. Ama söz konusu olay Türkiye’de değil de başka bir yerde olsaydı bu kadar ilgi gösterileceğini düşünmüyoruz.’ dediklerini ifade eden Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha, “Biz de bu olayın hiç yaşanmamış olmasını isterdik ama burada yaşanmış olmasına sevindik. Çünkü çok hızlı yardım sağlandı ve çok başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Aynı zamanda vurgulamak isterim ki; çok zor hava şartlarında kendi hayatlarını tehlikeye atan kurtarma ekibi operasyonu tam zamanında gerçekleştirdi. 80 mil (130 km) uzaklıkta olmuş olmasına rağmen yedi denizcimiz kurtarıldı.” diye konuştu.

Gemiden kurtarılan mürettebatın, kazadan sonra Samsun halkının kendilerini hastanede ziyaret edip samimi bir yaklaşım sergileyerek, başsağlığı dilemesine ve destek olmasına inanılmaz derecede şaşırdıklarını  ve mutlu olduklarını kaydeden Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha, “Söz konusu durum iki ülke arasında var olan stratejik ortaklığın bir temsilidir ve iki ülke halkları arasında var olan dostane ilişkilerin bir simgesidir. Aynı zamanda buradaki yönetim, Ukrayna Büyükelçiliği, hayatını kaybedenlerin yakınları ve kurtarılan denizcilerimizin yakınları arasında kurulan iletişim için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bunun sayesinde hızlı bir şekilde haber iletebildik ve ilgili yardımları sağlayabildik. Sayın Valim, aynı zamanda bizim denizcilerimizi vakit bulup hastanede ziyaret ettiğiniz için de çok müteşekkiriz. Ziyaret ettiğiniz için çok mutlu oldular. Şahsi telefonunuzu onlara vermeniz Ukrayna’da ‘TOP’ haber oldu. Hatta ‘Bizim de böyle bir Valimiz olursa her şey daha da yolunda gider’ şeklinde bir haber çıktı.” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Petro Poroşenko’nun özel hediyesi olan kol saatini Sayın Valimize teslim eden Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutan Vekili Sg. Alb. Ahmet Bahadır ve kurtarma çalışmalarına katılan tüm Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli adına helikopter pilotlarına teşekkür belgesi ve hediye verdi.

Vali Osman Kaymak’ın ziyaretin anısına Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha’ya ‘Atatürk Anıtı’ tablosu hediye etmesi üzerine, daha önce Bandırma Vapuru’nu ziyaret ettiğini belirten Sayın Büyükelçi, 19 Mayıs 1919’un 100. yılı kutlama etkinliklerine de katılacağını söyledi.

adminadmin