Güncel
Giriş Tarihi : 04-08-2021 12:38   Güncelleme : 04-08-2021 12:38

Utanmazlar!

İlgili bakanlar günlerdir bölgede, binlerce itfaiyeci, orman işçisi, gönüllü, Mehmetçik canla başla alevlerle boğuşuyor ama kimi siyasiler yalanlarla ‘fitne ateşi'ni körüklüyor, kampanyaya katılmayan ünlü isimler linç ediliyor.

Utanmazlar!

Türkiye yangınlarla mücadele ederken devleti aciz göstermek isteyenler de sosyal medyadan algı operasyonlarını sürdürüyor. 'Helikopter, TOMA, asker yok' diyenlere ise en güzel cevabı bölgedeki mücadelenin fotoğrafları veriyor.

 

1- BÖCEK: 'HELİKOPTER YOK' 1 KAREDE 5 HELİKOPTER

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, havadan uçak ve helikopterlerin yangına müdahale ettiği Gündoğmuş Köyü'nden video yayınladı, bölgede uçak ve helikopter olmadığını söyledi. Böcek'e İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 5 helikopterin aynı anda müdahalede bulunduğu kareyle cevap verdi: "#OrmanınKahramanları bugün Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Yeşil Vatanımızı 8 helikopter, 3 uçak, 61 arazözle alevlere karşı savundu. Tek karede 5 helikopter..."

 

2- 'ASKER YOK' DİYENLERE MEHMETÇİK HALKIN YANINDA

 

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray da "Yardımları koordine etmesi gereken Kızılay nerede?", "TSK'yı neden harekete geçirmiyorsunuz?" dedi, dyuncu Emre Kınay da destek verdi. Cevap ise bölgedeki mücadeleden geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "TSK her zaman milletinin emrinde..." dedi.

3- 'TOMA YOK' DİYENLERE BÖLGEDE 112 TOMA GÖREV YAPIYOR

CHP'li Mahmut Tanal, CHP'li eski vekil Haluk Pekşen ve HDP'li Hüda Kaya, TOMA'ların kullanılmadığını öne sürdü. İddiaların aksine Emniyet Genel Müdürlüğü yangın bölgelerine çok sayıda TOMA gönderdi. EGM, "Birçok noktada 112 TOMA görev yapıyor" açıklaması yaptı.

4- AMAÇ DEZENFORMASYON BU KAMPANYA OLDUĞU GİBİ MANİPÜLASYON

Sosyal medya ağ analizleri ile tanınan akademisyen Dr. Marc Owen Jones, "#HelpTurkey kampanyası manipülasyon dolu" diyerek 1-2 Ağustos'ta "Help Turkey" etiketinin 160 bin etkileşim ve 46 bin hesabı kapsayan analizini paylaştı. Jones etkileşimde olan hesapların çoğunun sahte olduğunu belirterek şunları kaydetti:

* FETÖ'cü Bülent Keneş gibi isimler de etiketle paylaşım yaptı.

* 2 takipçisi olan @ege20281770 hesabı 2 Ağustos'ta açıldı, paylaşımdan sonra tweetleri sildi.

* 15 bin takipçili @Badboy2147 hesabında da sıra dışı bir durum vardı. Operasyonun ardından hesabın kullanıcı adı @Badboy353435 olarak değiştirildi, "Help Turkey" ile ilgili tweetler de silindi.

* Benzer şekilde @toprakofficial5 hesabı da @jokerqueenn_ olarak değiştirildi.

 

* Yaklaşık 7 bin 400 hesaptan oluşan şüpheli grubun çoğu aynı şekilde kullanıcı isimlerini ve uzantılarını değiştirdi veya hesabını tamamen sildi.

* Atılan twitlerin çoğunluğu Körfez ülkeleriydi.

* Etkileşim Türkiye saatiyle 00:16 gibi oldukça geç bir saatte zirveye ulaştı.

* "Manipüle edilen trendlere benzer şekilde birçok BTS ve K-Pop fanları mesajı retweet etti. Mesajı gerçekten retweet eden sadece 200 kişiydi. Çoğunluk orjinal değildi.

Kaynak: Akşam

Recep YAZGANRecep YAZGAN