Samsun Haber
Giriş Tarihi : 25-02-2021 10:24   Güncelleme : 25-02-2021 10:24

Vergi Borçlarının Yapılandırma Ödemelerinde Son Günler

Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı, 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılması Hakkında Kanun Kapsamındaki yapılandırma düzenlemesinden yararlanılması için başvuru süresi 1 Şubatta sona erdiğini belirterek, yapılandırılan borçların birinci taksit ödemesi ile peşin ödenmesi için tanınan sürenin 1 Mart Pazartesi günü dolacağını kaydetti.

Vergi Borçlarının Yapılandırma Ödemelerinde Son Günler

Yapılan açıklama şöyle;

Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların söz konusu güne kadar peşin ödenmesi halinde, mükelleflere taksitli ödemeye göre avantaj da sağlanacak. Buna göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim, idari para cezalarının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak. Ayrıca, peşin ödemelerde yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı da uygulanmayacak. Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde, başvuru sırasında 6,9,12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birinin seçilmiş olması gerekiyordu. Bu kapsamda ilk taksit 1 Mart’a kadar, kalan taksitler de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

 

Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden, ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim yılında birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarı, en geç son taksiti(peşin ödemede ilk taksiti)izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla ödenmezse yapılandırma bozulacak. Yapılandırılan borçların, borçlunun tercihlerine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartlarıyla ödenmesi imkanı bulunuyor. Ayrıca borçlar, banka hesabından havale ile yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla,vergi dairesi vezneleri aracılığıyla veya PTT şubelerinden ödenebilecek.

Recep YAZGANRecep YAZGAN