Genel
Giriş Tarihi : 19-07-2021 09:04   Güncelleme : 19-07-2021 09:04

Wikipedia komplo aracı haline geldi!

Wikipedia’nın kurucusu Sanger, platformun artık güvenilir bilgiler sağlamadığını ve kara propaganda aracına dönüştürüldüğünü söyledi.

Wikipedia komplo aracı haline geldi!

Türkiye’de kara propaganda aracına dönüşen ve algı operasyonları nedeniyle erişime kapatılan Wıkıpedia’nın kurucusu Dr. Larry Sanger’den dikkat çeken açıklamalar geldi. Sanger açıklamasında Wikipedia’nın artık güvenilir olmadığını ve bir komplo aracına dönüştüğünü söyledi.

Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedi platformlarından biri olan Wikipedia'nın kurucusu Sanger, katıldığı bir YouTube kanalının canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

 HER ZAMAN GERÇEĞİ YANSITMIYOR

İnternet sitesinin her şey hakkında bilgi sağladığını belirten Sanger, ancak “gerçeği yansıtma konusunda her zaman güvenilir olamadığını” vurguladı.

Sanger, "Her zaman gerçeği söylediğine güvenebilir misiniz? Bu, gerçeğin ne olduğunu düşündüğünüze bağlı" dedi.

Wikipedia'nın eskisi gibi olmadığını ve artık olayları taraflı bir şekilde verdiğini belirten Sanger, "Bu da bazı kişilerde Wikipedia'nın kontrolünü ele geçirme isteği yaratıyor" diye konuştu.

“BÜYÜK BİR OYUN OYNANIYOR”

Platformun bazı olaylar hakkında bilgileri manipüle etmede kullanıldığını belirten Sanger, "Makalelerin, birisinin söylemesini istediği şeyi yansıtmasını sağlamak için perde arkasında oynanan büyük, kötü, karmaşık bir oyun var" ifadelerini kullandı.

Bazı büyük şirketlerin platformda yazarak kamuoyunun düşüncesini etkilemek için maaşlı personeller çalıştırdığını belirten Sanger, şöyle konuştu:

Elbette, dini bir lider, parti yetkilileri veya bir diktatör gibi bir otorite figürü tarafından ne düşünmeleri gerektiğinin söylenmesini isteyen insanlar var. Ancak bu tür dürtülere hitap eden bir kaynak sadece kötülük yapmış olur.

PROPAGANDA ARACI

Böyle bir kaynak, aynı zamanda, halkın gerçeklik algılarını kendi çıkarları için manipüle etmek isteyenler için de yararlı bir araç haline gelir. Sistematik olduğunda bunun adı 'propaganda'dır. Ve Wikipedia'da gerçekten uğraştığımız şey bu.

Ayrıca, müşterileriyle ilgili Wikipedia sayfalarını izleyen ve onlar adına düzenlemeler yapan koca bir sektör de var.  Wikipedia editörleri kimliklerini açıklamak zorunda olmadığı için bunların bir kısmı engellenemiyor.

WİKİPEDİA'YA ERİŞİM ENGELİ

Wikipedia’nın İngilizce sürümünde Kurtuluş Savaşı'na 'etnik temizlik' ifadesini eklendiği değiştirilmesine rağmen söz konusu kavramın sayfaya tekrar eklenerek maddenin korumaya alındığı ortaya çıkmıştı.

Ayrıca Wikipedia, Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler nedeniyle erişime kapatılmıştı.

Kaynak: Diriliş Postası

Recep YAZGANRecep YAZGAN