Eğitim
Giriş Tarihi : 03-09-2020 18:03   Güncelleme : 03-09-2020 18:03

YÖK'ten Tıp Fakülteleriyle İlgili Açıklama!

Bazı haber mecralarında Tıp fakültelerindeki kadroların yetersiz olduğu haberleri üzerine YÖK’ten bir açıklama geldi.

YÖK'ten Tıp Fakülteleriyle İlgili Açıklama!

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Tıp fakültelerindeki kadroların yetersiz olduğu haberleri üzerine açıklama yaptı. Tıp fakültesinde akademik kadro yetersiz haberlerini yalanladı.

 

YÖK’ten yapılan açıklamada "Tıp fakültelerindeki toplam öğrenci sayısı 96.150 olup bu fakültelerde 16.270 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Buna göre ülkemizde bir öğretim üyesi başına 6 öğrenci düşüyor" denildi.

 

İşte Tıp fakülteleri ilgili YÖK'ten yapılan açıklama!

 "Bugün bazı basın ve yayın organlarında üniversitelerimizdeki tıp fakülteleri ile ilgili yer alan haberlere ilişkin kamuoyunu doğru bilgilendirme adına açıklama yapmak zarureti hasıl olmuştur.

 

Değerli akademisyenlerimizin yer aldığı, eğitim ve araştırma faaliyetleri ile dünyanın gelişmiş ülkeleri ile yarışan ve hekimlerimizin yetiştiği ülkemizdeki tıp fakültelerindeki toplam öğrenci sayısı 96.150 olup bu fakültelerde 16.270 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Buna göre ülkemizde bir öğretim üyesi başına 6 öğrenci düşmekte olup bu pek çok Avrupa ülkesine göre daha iyi bir orandır.

 

Ülkemizin hekime olan ihtiyacı küresel salgın döneminde daha belirginleşmiştir. Hekimlerin yetiştiği tıp fakülteleri ilgili mevzuatına uygun olarak kurulmakta olup öğrenci kontenjanları Yükseköğretim Programları Koordinasyon Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, istihdam ve ülke ihtiyacı dikkate alınarak belirlenmektedir.

 

Yeni kurulan bütün fakültelerde olduğu gibi tıp fakülteleri kurularak hukuki kimlikleri oluştukları anda öğretim elemanlarının mevcut olması mevzuat açısından ve pratik olarak mümkün değildir.  Bu basit gerçeğin bile yok sayılması şaşırtıcıdır.

 

Fakülteler hukuki kimliğini kazandıktan sonra öğretim üyesi ve alt yapısı oluşturulmaya başlanır. Bu fakülteler asgari öğretim elemanı sayısı ve alt yapı imkânları sağlandıktan sonra eğitim ve öğretime başlamaktadırlar.

 

Ayrıca tıp fakültelerinde öğrenci kontenjanı belirlenirken asgari öğretim elemanı sayısına ve laboratuvar, derslik gibi alt yapı imkânlarına sahip olmayan fakültelere öğrenci kontenjanı planlanmamaktadır. Buna göre kurulmuş olmasına rağmen 9 tıp fakültesi pasif durumdadır. Yani henüz öğrencisi yoktur. Dolayısı ile öğretim üyesi olmayan bir tıp fakültesine öğrenci kontenjanı verilmesi söz konusu değildir.

 

Bilindiği gibi tıp fakültesinde eğitim süresi 6 yıl olup bu sürenin yaklaşık yarısı teorik eğitim şeklinde, diğer yarısı da üniversitelerin kendilerine ait hastanelerde veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı olup tıp fakülteleri ile afiliye olan eğitim ve araştırma hastanelerinde uygulamalı (pratik) olarak sürdürülmektedir.

 

Yeni kurulan tıp fakültelerinde asgari öğretim elemanı sayısı sağlanıncaya kadar öğrencilerimiz eğitimlerini aynı ilde veya komşu ilde mevcut olan diğer tıp fakültesinde, uygulamalı eğitimlerini de afiliye oldukları eğitim ve araştırma hastanesinde sürdürmektedirler.

 

Nitekim konuyla ilgili olanların bildiği gibi, geçmişte Anadolu’nun çeşitli illerinde tıp fakülteleri kurulmuş ve öğrencileri bir süre Ankara ve İstanbul’daki tıp fakültelerinde eğitim görmüşlerdir. Bu tıp fakültelerimizin bugün yeni kurulan tıp fakültelerimize destek olacak duruma gelmiş olmaları dikkate değer ve memnuniyet vericidir.

 

Bunların yanı sıra Sağlık Bilimleri Üniversitesine ait tıp fakültelerinin öğrencileri ise “eğitimlerinin temel teorik eğitimlerini yine o ilde zaten mevcut olan diğer tıp fakültesinde ve klinik uygulamalı eğitimlerini ise afiliye oldukları eğitim ve araştırma hastanesinde” sürdüreceklerdir.

 

Gelişmiş tıp fakültesi laboratuvarlarının ve hastanelerin ortak kullanıma açılması, yurt dışında pek çok merkezde uygulanan bir yöntemdir. Bu şekilde kamu kaynakları azami olarak korunmakta ve ihtiyacımız olan hekimler tüm imkânlar en üst düzeyde seferber edilerek nitelikten taviz verilmeden yetiştirilmektedir. Kaldı ki Sağlık Bilimleri üniversitesi bünyesinde bulunan İstanbul’daki tıp fakültelerinde toplam 248 öğretim üyesi, bahsi geçen diğer illerdeki tıp fakültelerindeki toplam öğretim elemanı sayısı haberde belirtildiği gibi (0) olmayıp 215’tir.

 

Kısacası haberde iddia edildiği gibi üniversitelerimizde öğretim üyesi olmadan eğitim ve öğretim faaliyetine başlayacak herhangi bir tıp fakültesi bulunmamaktadır."

Recep YAZGANRecep YAZGAN